Finante Internationale

Trimis la data: 2010-06-22 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Alexandra Cosea Dimensiune: 343kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Relatiile monetar - financiare = ansamblul raporturilor ce se formeaza intre persoane fizice si juridice in legatura cu miscarile comerciale, necomerciale si financiare de fonduri banesti la nivel international, precum si mecanismele, institutiile si reglementarile care faciliteaza aceste miscari.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Sistemul monetar-financiar national cuprinde ansamblul normelor legale si institutiilor care reglementeaza, organizeaza si supravegheaza relatiile monetar-financiare ale unui stat. Structurile sistemelor nationale constituie baza dezvoltarii relatiilor internationale.

Sistemul monetar-financiar al unui stat cuprinde reglementari referitoare:
relatiile monetare si financiare interne;relatiile cu alte sisteme monetar-financiare.

Definirea si denumirea unitatii monetare nationale si a subdiviziunilor sale; modul de emitere a monedei nationale si institutiile imputernicite cu emisiunea si supravegherea circulatiei monetare; organizarea si functionarea sistemului bancar national; organizarea si functionarea pietei financiare nationale; organizarea sistemului de plati si decontari la nivel national; institutiile desemnate cu organizarea, supravegherea si efectuarea de operatiuni specifice sistemului monetar-financiar national (banca centrala, banci comerciale, ministerul finantelor, alte institutii financiare nonbancare).

Pe plan intern, fiecare tara, prin politica monetara si valutara, urmareste atingerea unor obiective cum ar fi: asigurarea unei circulatii banesti sanatoase, combaterea inflatiei, sprijinirea dezvoltarii economice cu ajutorul instrumentelor monetar-financiare (credit, dobanda etc.). Alteori, utilizarea acestor politici este destinata atingerii unor obiective pe plan valutar: corectarea cursului monedei nationale in raport cu alte valute (rata dobanzii de referinta, interventiile pe piata valutara), modificarea fluxurilor financiare (dobanzi negative) etc.

De cele mai multe ori masurile in domeniul valutar sunt corelate cu cele de politica comerciala - stabilirea de cursuri multiple pe categorii de marfuri importate sau tipuri de operatiuni, subventionarea dobanzilor la creditele de export - determinand in final modificarea atat a fluxurilor financiare, cat si a celor comerciale.

In cazul tarilor cu moneda convertibila, masurile adoptate in scopul atingerii acestor obiective, avand in vedere circulatia internationala a monedei lor, au efecte care se repercuteaza nu numai la nivel national ci si international.

Uniunile monetare (Uniunea Monetara Latina a fost infiintata prin Conventia din 1865, incheiata intre Franta, Belgia, Italia, Elvetia si Grecia. Tarile membre au adoptat un sistem monetar comun, avand ca moneda centrala francul francez si o circulatie libera a monedelor nationale la cursuri fixe stabilite in raport cu moneda franceza)
Blocurile monetare (s-au constituit avand la baza o moneda pivot si mai multe monede satelit, caracteristicile lor principale fiind: fixitatea raporturilor valorice dintre moneda pivot si cele satelit;

Convertibilitatea si transferabilitatea nelimitata a monedelor satelit in moneda pivot si intre ele; concentrarea rezervelor monetare si administrarea lor de catre banca emitenta a monedei pivot; reglementarea si aplicarea uniforma a relatiilor monetare ale tarilor membre fata de statele din afara blocului: Blocul Aurului, Blocul Dolarului)

Zonele monetare (O zona monetara reuneste un grup de tari, de regula dominat economic de una dintre ele, in cadrul caruia convertibilitatea monedelor este nelimitata, ratele de schimb sunt fixe, miscarile de capitaluri sunt complet libere iar rezervele valutare (aur si valute convertibile in aur) sunt administrate in comun de banca centrala a metropolei )

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.