Forjarea

Trimis la data: 2010-05-16 Materia: Constructii Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 319
Autor: Roxana Crintea Dimensiune: 29kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Forjarea, ca procedeu de prelucrare a materialelor metalice prin lovire sau presare,se caracterizeaza prin aceea ca in timpul deformarii plastice curgerea materialului se produce liber in cel putin una din cele trei directii posibile. Pe langa modificarea formei si dimensiunilor semifabricatului initial prin forjare se realizeaza si imbunatatirea caracteristicilor mecanice si tehnologice ale produselor obtinute, piese sau semifabricate.Operatiile de baza in cazul forjarii sunt: refularea, intinderea, gaurirea, indoirea, rasucirea si sudarea.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Refularea
Refularea reprezinta operatia prin care se realizeaza marirea dimensiunilor transversale ale semifabricatului in detrimentul lungimii. Aceasta operatie poate fi executata la ciocane, prese sau masini orizontale, fie pe intreaga lungime, fie numai pe una sau mai multe portiuni din lungimea semifabricatului. In cazul refularii pe intreaga lungime sculele folosite pot fi: plane, profilate sau mixte, iar in cazul refularii pe una sau mai multe portiuni refularea se executa in matrite.

Refularea in matrite se intalneste numai in cazul pieselor cu diferente mari de sectiune de-a lungul axei longitudinale.
Ca aplicabilitate refularea se intalneste in urmatoarele cazuri:
operatie prealabila in vederea gauririi semifabricatelor destinate obtinerii pieselor de forma inelara sau tubulara.operatie finala in cazul forjarii pieselor de forma unui disc sau a pieselor scunde, cu inaltimea mai mica decat diametrul.operatie prealabila pentru ingrosarea sectiunii transversale a semifabricatelor, in una sau mai multe portiuni, in vederea matritarii pieselor cu diferente mari de sectiune de-a lungul axei longitudinale.

Refularea cu deformare uniforma
Prin refulare cu deformare uniforma se intelege refularea la care deformarea plastica se produce sub influenta starii de tensiune omogena, adica tensiuni de acelasi fel, iar gradul de deformare plastica locala pe inaltime εl este egal cu gradul de deformare totala εt .Pentru ca la refulare deformarea plastica sa se produca uniform este necesar ca semifabricatul sa fie omogen si uniform incalzit, iar fortele de frecare dintre scule si semifabricat, numite si forte de frecare exterioara, sa fie nule. Datorita absentei fortelor de frecare exterioara plasticitatea materialului metalic este mai mare, iar rezistenta la deformarea plastica mai mica, decat in cazul prezentei acestor forte.

Refularea cu deformare neuniforma
Cauzele deformarii plastice cu valori diferite de-a lungul celor doua axe ale semifabricatului, indeosebi in directie longitudinala, sunt: frecarea exterioara, care modifica starea de tensiune, neomogenitatea chimica si structurala a materialului metalic si diferenta de temperatura din interiorul semifabricatului. Intrucat in conditii industriale fortele de frecare exterioara nu pot fi anulate, iar deformarea plastica se realizeaza sub influenta starii de tensiune neomogena, adica tensiuni de semne diferite, rezulta ca in aceste conditii refularea se produce cu deformare neuniforma.

Consecintele refularii cu deformare neuniforma constau in micsorarea deformabilitatii materialului metalic si a proprietatilor mecanice ale pieselor obtinute prin refulare. Uneori din cauza starii de tensiune neomogena, creata de fortele de frecare exterioara, materialul metalic isi distruge integritatea chiar in timpul deformarii plastice. Evident ca aceste consecinte sunt cu atat mai pronuntate cu cat sunt mai mari valorile neuniformitatii deformatiei, adica diferenta dintre valorile maxime si minime ale deformarii plastice de-a lungul aceleiasi axe.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.