Functiile si rolul bancilor centrale

Trimis la data: 2010-09-07 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 37 Nota: / 10 Downloads: 14
Autor: Dragos Verzu Dimensiune: 47kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Analiza sistemelor bancare contemporane evidentiaza ca acestea sunt structurate pe doua nivele, respectiv banca centrala si bancile de rang secundar, denumite si banci de sistem. Aparitia tuturor bancilor centrale in perioada secolelor XVII-XVIII s-a bazat pe bancile comerciale existente si carora li s-a incredintat, de catre guvernele tarilo respective, rolul de "bancher" al statului, cum a fost cazul Olandei si al tarilor scandinave.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

In alte tari bancile centrale s-au infiintat pentru a emite moneda necesara razboaielor sau pentru a urmari stabilitatea monetara dupa cheltuielile generate de derazboaie, prin emisiunea de titluri guvernamentale.Analiza cronologica a bancilor centrale evidentiaza ca acestea s-au constituit prin transformarea unor banci comerciale, prin dobandirea graduala a unor drepturi de monopol asupra emisiunii de moneda, si prin acceptarea responsabilitatii de imprumutator de ultim resort.

La inceputul formarii sistemului bancar, nu exista o delimitare intre operatiunile realizate de bancile comerciale si cele centrale. Aceleasi banci efectuau atit operatii de mobilizare a disponibilitatilor banesti si de acordare de credite, cit si operatii de emisiune a bancnotelor. Drept rezultat, emisiunea era realizata concomitant de un mare numar de banci.

Astfel in perioada convertibilitatii monetare, activitatea de emisiune nu constituia un privilegiu al bancii centrale, treptat, insa, prin concentrarea emisiunii de moneda la nivelul unei singure banci are loc si o delimitare intre cele doua tipuri de autoritati bancare.

Acest proces poate fi situat, in timp, la momente diferite, in functie de gradul de evolutie economica si sociala a tarilor. Astfel, in Anglia, banca centrala s-a infiintat in anul 1694, sub forma de societate privata pe actiuni; in anul 1880 se organizeaza Banca Frantei, iar in 1863 bancile nationale din SUA.Instituirea monopolului asupra emisiunii, prin reglementari ale statului, s-a realizat mai tirziu , printr-o serie de legi, care au marcat evolutia sistemelor monetare.

Pot fi enumerate citeva momente: in anul 1844, in Anglia se stabileste sistemul de emisiunii (prin legea lui Robert Peel); in 1848 in Franta, se elimina dreptul de emisiune monetara al bancilor departamentale; in 1913 in SUA se creeaza Sistemul Federal de Rezerve, constituit din 12 banci federale de reserve.

Desi, in perioada actuala, bancile centrale ale tuturor tarilor, cu exceptia celor 12 banci federale de rezerva din SUA, sunt banci cu capital de stat, de-a lungul evolutiei lor in timp, s-au identificat mai multe categorii de banci, in functie de provenienta capitalului.Astfel, in Anglia, banca de emisiune a fost cu capital privat; in Suedia, Finlanda, Austria, Bulgaria, bancile s-au constituit prin participarea capitalului de stat, iar in tarile, precum Romania si Belgia, capitalul bancilor a fost mixt.

Bancile centrale, diferite de la o tara la alta, ca forma si dimensiune, si-au dezvoltat propria lor politica, in contextul economic si cultural respectiv, insa, de-a lungul secolelor si-au indeplinit obiectivul lor principal, de mentinere a valorii interne si externe a monedei.Interpretarea acestui obiectiv prezinta particularitati de-a lungul timpului

Obiectivul bancilor centrale a evoluat de-a lungul timpului. Astfel, in perioada etalonului aur, obiectivul a fost formulat in termenii convertibilitatii metalice; ulterior, prin erodarea rolului aurului ca etalon al valorii, obiectivul bancii centrale a fost reformulate in termini de stabilitate a preturilor.

Alaturi de acestea, obiectivele intermediare au przentat o mare variabilitate, insa , indiferent de modificarile in formularea obictivelor, bancile centrale au acceptat idea ca stabilitatea monetara constituie o contributie importanta la stabilitatea financiara,Si, de asemenea, rolul lor a evoluat o data cu dezvoltarea sistemului financiar.

De remarcat ca banca de emisiune, prin importanta activitatii sale privind determinarea starii monetare la nivel micro si macroeconomic,prin influientele pe care le poate exercita asupra celorlalte institutii financiar-bancare si asupra economiei, in general, detine o pozitie prioritara in cadrul oricarui sistem bancar.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.