Geneza universului - evolutia biosferei

Trimis la data: 2009-04-11
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.44 / 10
Downloads: 15
Autor: Luca Andrei
Dimensiune: 348kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
Cu totii ne-am intrebat macar o data ce este Cerul,ce legi il guverneaza si cum de existam noi,ca indivizi si ca locuitori ai Pamantului.Daca pana acum omul nu putea decat sa priveasca bolta cereasca si sa observe cele cateva mii de stele,sa le admire si in cel mai fericit caz sa le noteze pozitiile,stiinta a evoluat asa incat multe din enigmele trecutului sa fie azi descifrate din punct de vedere stiintific.

Seminarii similare:

Omul din cele mai vechi timpuri putea sa observe corpurile ceresti vizibile cu ochiul liber si sa le grupeze in asa numitele constelatii. El nu avea de unde sa stie insa ca si Soarele este o stea si ca stelele isi datoreaza neobosita stralucire focului termonuclear care arde in adancul lor.

Nu avea de unde sa stie ca planetele - asa a numit el aceste stele ratacitoare pe bolta cereasca - cu toata stralucirea lor nu erau stele, ci corpuri intunecate a caror lumina era reflectarea, ca intr-o oglinda, a luminii primite de la Soare.

Departe de suprafata Pamantului, dincolo de ceea ce pare o cupola uriasa presarata cu stele, se intinde nemarginitul Univers, realitate parca izvorata din cele mai fantastice si tulburatoare vise. Ascuns de barierele timpului si spatiului, Universul a fost in cea mai mare parte a vremii necunoscut, neexplorat, ramanand dincolo de posibilitatile de cunoastere ale omului

In zilele noastre, instrumentele perfectionate si sondele spatiale au largit enorm orizontul cunoasterii. Imaginile obtinute cu ajutorul telescoapelor au atins frontiere de nebanuit ale Universului, la miliarde de ani lumina departare , iar analiza lor atenta arata o densitate neinchipuit de mare de galaxii.

De pilda, numai in regiunea de pe cer delimitata de cele patru stele ce formeaza constelatia Carul Mare, cu ajutorul unui telescop pot fi vazute (pe cliseele fotografice) un milion de galaxii.

Pana acum cateva secole, dintr-o mandrie explicabila prin nivelul de atunci al conostintelor sale, omul a plasat Pamantul, in centrul Universului,inonjurat de celelalte corpuri ceresti( ipoteza geocentrica). Se presupunea ca fiecare planeta descria cercuri (epicicluri) in jurul unui punct care se deplasa la randul sau pe un cerc (deferent) in jurul Terrei.

Abia in anul 1543, astronomul polonez Nicolas Copernic a "indraznit" sa rastoarne aceasta imagine. El a demonstrat ca Pamantul se misca in jurul Soarelui si nu invers, punand bazele a ceea ce numim noi azi Sistemul Solar . Acesta admitea ipoteza ce demonstra ca miscarea aparenta a astrilor pe bolta cereasca este rezultatul miscarii pamantului pe orbita sa in jurul Soarelui (ipoteza heliocentrica).

Ca urmare a lipsei de precizie a datelor astronomice, Copernic admitea in continuare ipoteza epiciclurilor. Ipoteza heliocentrica a revolutionat, fiind in definitiv demonstrata de Kepler, Newton si Hersche.In incercarile sale de a explora trecutul Universului, care se estimeaza la miliarde de ani, omul este foarte aproape de situatia unui fluture cu viata de o zi care, traind in padure, nu are cum sa observe cresterea copacilor.

Oricum insa, omul are cum sa deduca evolutia unui copac din padure, de pilda. El poate gasi semintele copacilor, lastari, copaci maturi, cat si ramasitele copacilor batrani si uscati. In felul acesta, prin imaginatie si rationament el poate deduce cum apare, creste si moare un copac.

Acelasi lucru este valabil si cu ciclurile din natura, care sunt insa mult mai mari si mult mai lente. De pilda, chiar si steaua cu viata cea mai scurta - caci si stelele se nasc si mor - dureaza cat milioane de vieti omenesti. Examinand insa un mare numar de stele in diferite stadii ale dezvoltarii lor, se poate intelege usor ciclul nasterii si mortii stelelor. Acest proces din Univers este continuu si zilnic deschis observatiilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.