Geografie economica mondiala

Trimis la data: 2009-03-16 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 23
Autor: Marinica Popescu Dimensiune: 10kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Lumea ARABA incepe sa fie cunoscuta dupa sec VIII si se extinde pana in Asia de S, Africa de N si pana in Pen. Iberica, dand nastere ulterior statelor arabe;tot in Asia Centrala au plecat in sec XIII si au format un mare imperiu, care se destrama in sec XIX - Imp OTOMAN .Tot in aceasta perioada, datorita Renasterii si a conditiilor favorabile create de aceasta apar conditii favorabile pt crearea stadiului incipient al anumitor imperii din Europa Vestica (Anglia, Franta si Spania).S-a incheiat cu Marile Descoperiri Geografice.

In aceasta perioada are loc apogeul Marilor Descoperiri Geografice si conduce la expansiunea maxima a imperiilor coloniale (englez, francez, olandez, spaniol si portughez).Imperiul Britanic se intindea pe o suprafata de 65 mil kmAC si avea o populatie de 350 mil loc.
Imperiul Colonial Francez avea o suprafata de 11 mil kmAC si o populatie de 63 mil loc.Existenta unor imperii care vor decadea (Imp. Otoman) si ridicarea altora (Imp. Austro-Ungar, Imp. Tarist -> URSS in 1917).

Au loc revolutii burghezo-democratice in 1848.Declara independenta SUA si cumpara Alaska de la Rusia Texas de la Mexic, Louisiana de la Franta.
Lupta dintre imperii a fost reflectata in numeroaseconflicte care au atins punctul culminant odata cu declansarea Primului Razboi Mondial.
Harta politica a Lumii in perioada 1917-1945 (intre cele 2 razboaie mondiale).Dupa Primul Razboi Mondial are loc dezintegrarea Imp. Austro-Ungar rezultand o serie de state nationale: Austria, Ungaria, Romania si state federale: Iugoslavia si Cehoslovacia.

Aparitia comunismului in Rusia rusii au inceput sa se extinda catre Europa de E si Asia Centrala;cresterea rolului si si influentei SUA, care devine una din marile puteri ale lumii cu influente pana in perioada contemporana;reasezarea hartilor politice ale Africii, Asiei si Americii Latine prin anumite schimburi de teritorii intre puterile coloniale;Germania declanseaza Al Doilea Razboi Mondial prin anexarea Austriei si Cehiei, invadarea Poloniei si prin intrarea in razboi cu Franta, apoi Anglia.

Romania pierde o serie de teritorii: Bucovina de N si Basarabia -> Rusia; Cadrilaterul (Durostor + Caliacra) -> Bulgaria si Ardealul -> Ungaria.In perioada interbelica, pe harta politica a Lumii existau 71 de state independente repartizate in: EUROPA (31), AMERICA (22), ASIA (12), AFRICA (4) si OCEANIA (2).In anul 1945, 2/3 din populatia Globului (2,4 mld loc) traia in colonii si semicolonii.

Harta politica a Lumii dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial (1945-1989)
Dupa Al Doilea Razboi Mondial, pe harta politica a lumii apar inca 120 state independente (196 in momentul de fata).se destrama marile imperii coloniale -> independenta politica a majoritatii statelor din Africa, Asia de E si SV si zona Caraibe si Oceania;in 1960, ONU da o declaratie cu privire la acordarea independentei tarilor si popoarelor coloniale1960 - anul independentei africane;

In 1948 apare statul Israel, stat a carui populatie provine din restul lumii se extinde comunismul in Europa de E si extinderea influentei URSS in E in V -> influenta SUA, mai ales dupa aplicarea planului Marshall.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.