Geografie fizica generala

Trimis la data: 2010-09-07 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Rodica Roman Dimensiune: 106kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Universul nu este o acumulare intamplatoare de obiecte procese si fenomene ci reprezinta un ansamblu unitar, complex structurat si (auto)organizat. Intre ultimele frontiere ale cunoasterii (limita Metagalaxiei, respectiv, particulele elementare), dar probabil si dincolo de ele, lumea este o ierarhie de nivele organizatorice dispuse in functie de gradul de complexitate, potentialul energetic si dimensiunea spatio-temporala.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Holarhie ("holos"-cuvant grecesc semnificand "intreg",ierarhie), reprezinta o serie de holoni (entitati) a caror individualitate este circumscrisa in conditia existentiala a unor structuri emergente.
Orice nivel (holon, parte) prezinta o individualitate proprie, se structureaza si functioneaza dupa legi specifice dar, in acelasi timp se afla si sub incidenta unor principii organizatorice universale ce guverneaza intreaga ierarhie si integreaza nivelurile de sine statatoare ("intreguri") ca "parti".

1. Organizati urmatoarele elemente pe scara holarhica:
Univers, Biosfera, Marele atractor, Munte, Metagalaxia, Pestera, Pamant, Sistem solar, atom, Univers fizic, quark, Grupul local de galaxii, Stalactita, Atmosfera, Uranus, Litosfera, Pluto, atom.

2. Adevarat sau Fals?
1.Universul fizic face parte din metagalaxie.
2.Relativitatea este una din proprietatile sistemelor si se refera la natura subiectiva a acestora.
3.Holonul este parte a holarhiei
4.Echilibrul static este echilibrul cel mai des intalnit in natura

5.Entropia poate fi definita ca stare de dezordine opusa ordinii.
6.Dupa gradul de cunoastere sistemele pot fi grupate in sisteme - cutie alba, sisteme - cutie gri, sisteme - cutie neagra.
7.sistemele inchise realizeaza schimb de masa cu exteriorul.
8.cristalul poate fi considerat un exemplu de sistem izolat deoarece nu are schimburi de materie sau energie cu mediul exterior.

3. Definiti urmatorii termeni:
Sistem
Stare de stabilitate
Holon
Echilibru dinamic
Integralitate
Dualitate
Caracterul istoric


4. Dati cate 2 exemple:
Echilibru dinamic
Sistem deschis
Echilibru stabil
Sistem inchis
Galaxie

S-a spus despre sistem ca este organizat, ca prin interactiunea structurii cu functia se genereaza trasaturi specifice, care dau sistemului un caracter coerent.Sistemele sunt in general conservative, iar functia de conservare este asigurata prin intermediul unor coordonari, a unor conexiuni care se stabilesc in sistem. Distingem astfel, o conexiune directa (intrarile, care influenteaza starea, care la randul ei influenteaza iesirile) si o conexiune inversa sau feed-back prin care iesirile influenteaza intrarile deci si starea.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.