Geografie umana

Trimis la data: 2010-06-06 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 21 Nota: / 10 Downloads: 95
Autor: Miruna Suciu Dimensiune: 40kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Spatiul reprezinta o forma fundamentala, obiectiva si universala de existenta a materiei, inseparabila de materia care are aspectul unui intreg neintrerupt cu trei dimensiuni si exprima ordinea coexistentei obiectelor lumii reale, pozitia, distanta, marimea, forma si intinderea lor (DEX). In sens curent, prin spatiu se intelege suportul real si concret al omului si activitatilor sale, apropiindu-se prin continut, mai mult sau mai putin, de unele notiuni, precum: peisaj, mediu ambiant, natura, substrat, cadru de viata s.a.

Se poate defini spatiul geografic ca un hiperspatiu, cuprinzand o multime de subspatii caracteristice: geomorfologic, climatologic, pedologic, biogeografic, social, economic etc., intre care exista multiple relatii de interactiune si integrare. De fapt, spatiul geografic se caracterizeaza printr-un anumit tip de combinare a tuturor componentelor geografice.

Aceasta notiune s-a impus din necesitatea abordarii cantitative a realitatii teritoiale si din inadecvarea unor notiuni, ca regiunea si zona, de a raspunde tuturor cerintelor de ordin practic. Raportul dintre spatiul geografic si aceste notiuni este foarte bine definit: orice regiune sau zona poate fi considerata un spatiu geografic, iar relatia inversa nu este valabila. Notiunea de spatiu geografic poate fi atribuita oricarui teritoriu, cu conditia analiyei complexe si integrale a tuturor relatiilor dintre componentele geografice.

Adoptarea ei a implicat apropierea geografiei de alte discipline, care se ocupa cu organizarea spatiului si cresterea aportului acesteia la dezvoltarea unor probleme de interes practic. Uneori spatiul geografic este privit sub formele sale foarte sumare si generalizate care ii limiteaza continutul si proprietatile la suportul material pe care il reprezinta. De aici decurg si unele aspecte negative, mainifestate mai devreme sau mai tarziu, mai lent sau mai violent de catre unele componente geografice, ca raspuns la interventii ghidate exclusiv de ideea rentabilitatii economice imediate.

Proprietatile specifice spatiului geografic decurg din variabilitatea cantitativa si din cea calitativa a elementelor geografice, din relatiile locale sau regionale dintre componentele naturale, sociale si economice ale invelisului geografic.

Rezultatul cercetarilor formale multidimensionale asupra spatiului geografic trebuie confruntate permanent cu realitatea teritoriala, pentru ca, pe de o parte, in calculele teoretice se omit numeroase variabile, iar pe de alta parte, un spatiu geografic dat nu este identic decat cu el insusi. Astfel, se inlatura obtinerea unor concluzii eronate , generate de imposibilitatea utilizarii tuturor variabilelor sau de generalizarea unora, neconforme cu realitatea geografica.

Orice spatiu geografic se caracterizeaza atit prin particularitati dimensionale, cat si prin aspecte calitative, rezultate ale interactiunii diferentiate dintre componentele geografice. Deci se disting proprietati metrice si topologice. Proprietatile metrice se refera exclusiv la caracteristicile calitative ale spatiului, exprimandu-se prin unghiuri, distante, suprafete, volume etc.

Datorita dinamicii permanente a relatiilor dintre componentele spatiului geografic, aceste dimensiuni au un caracter relativ. Unele dintre particularitatile metrice sunt fixate aprioric prin limite administrative sau delimitari subiective, generate de necesitatea studierii unui anumit teritoriu. Proprietatile topologice cele mai importante sunt: multidimensionalitatea, continuitatea, coerenta, organizarea, toate exprimand aspecte calitative ce asigura functionalitate spatiului geografic.

Deci se poate admite ca notiunea de spatiu geografic este atribuita unor entitati teritoriale de marime variabila, de la cele mai restranse unitati geografice pana la spatiul planetar. In conformitate cu dimensiunule fizice ale spatiului, in analizele geografice are loc o translatie a obiectelor urmarite in functie de marimea entitatii cercetate.

Astfel, la entitatile teritoriale mici se urmaresc relatiile dintre unele elemente, care nu sunt luate in considerare la analiza celor de mari dimensiuni cum ar fi microrelieful, topoclimatul, cartierele unei asezari sau unele activitati economice.Spatiul detine o pozitie prioritara in cercetarile geografice, pentru ca pe aceasta notiune se fondeaza una din definitiile frecvent vehiculate ale geografiei: geografia este stiinta spatiului.

In vremurile noastre, orice spatiu este supus unor ,,presiuni" multiple, in dorinta amplificarii functiilor si obtinerii de avantaje sporite. In acest proces de continua eva-luare, spatiile - prin intermediul centrelor urbane rational amplasate in teritoriu - devin multifunctionale, se diferentiaza prin complexitatea structurilor, unele devenind mai active, iar altele ramanand inca pasive.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.