Ghetarii

Trimis la data: 2010-09-24 Materia: Geografie Nivel: Liceu Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 43
Autor: Mocean Camelia Dimensiune: 35kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Seminar despre Ghetari
Ghetarii rezulta prin acumularea si transformarea in timp a zapezii care persista de la un an la altul pe suprafete slab inclinate sau in depresiuni cu dimensiuni variabile. Caderile anuale de zapada formeaza un strat cu grosime variabila. La inceput este o zapada pufoasa cu mult aer intre cristalele de zapada. Cu timpul datorita propriei greutati si a unor topiri partiale stratul de zapada sufera transformari care se concretizeaza in tasari insotite de micsorarea pana la eliminare a golurilor cu aer si in modificarea formei cristalelor. Ca urmare, in primii ani stratul are infatisarea unei mase neomogene cu portiuni de zapada partial transformata care se asociaza cu gheata spongioasa, raportul dintre acestea modificandu-se in favoarea ghetii de la suprafata catre baza.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Seminar despre Ghetari
Ghetarii reprezinta un insemnat agent modelator al scoartei terestre. Masa de gheata incarcata cu grohotisuri, praf etc. se deplaseaza cu viteze diferite in functie de marimea pantei, grosime. Ea exercita trei procese - eroziunea asupra suprafetei cu care intra in contact, transportul ghetii si a materialelor cu care se incarca si acumularea materialelor in diferite sectoare unde ghetarul se degradeaza.

Importanta celor trei procese in unele situatii a fost exagerata (ghetarii aveau un rol in evolutia reliefului la fel ca si apele curgatoare), alteori minimalizata (ghetarii acopera un relief preexistent conservandu-i caracteristicile). In realitate, ghetarii se instaleaza pe un paleorelief, il modeleaza schimband multe din caracteristicile sale si creeaza forme de relief care ii apartin.

Cu cat durata actiunii ghetarilor este mai mare cu atat rezultatele modelarii lor sunt mai numeroase, iar dupa topirea completa a ghetii, peisajul va fi dominat de acestea. Formele de relief apartin celor doua procese contradictorii - eroziunii glaciare (exaratie) si acumularii glaciare.

Ele au dimensiuni, infatisare si alcatuire deosebite de la un ghetar la altul evidentiind specificul modelarii locale sau regionale. Eliminand caracteristicile particulare si pastrand elementele comune se ajunge la diferentierea de tipuri. Prima grupare a tipurilor este impusa de procesele care le-au creat, iar in cadrul acestora diferentieri in functie de tipul de ghetar generator.

Rezultatele procesului de eroziune (exaratie) sunt diferite in functie de marimea ghetarului impusa de climat si caracteristicile reliefului preglaciar, durata actiunii si pozitia lui in raport cu limita zapezilor perene. Cu cat un ghetar are un bazin de alimentare mai larg si o acumulare de zapada care sa se transforme in gheata, cu cat actiunea lui este de durata si ea se desfasoara la altitudini mari in raport cu zona de topire cu atat morfologia creata este mai diversificata si are dimensiuni deosebite.

Indiferent de tipul de ghetar montan, doua forme de eroziune sunt comune - circul si pragul din fata acestuia. La cei care au un volum de gheata mare se adauga valea glaciara, pragurile, bazinetele depresionare si umerii glaciari. Intre mocroforme sunt striurile, rocile montane, peretii abrupti. Circurile glaciare (caldari, kar) sunt excavatii in care se acumuleaza zapada din care se formeaza gheata. Aceasta actionand asupra ei o largeste si adanceste.

Ele se pot situa la obarsia unor vai alpine sau in diferite nise suspendate pe versantii circulari mari sau deasupra unor pereti abrupti din lungul vailor. Ca urmare, exista circuri glaciare extinse, ce cuprind suprafete mari din bazinele de receptie ale unor vai si care sunt rezultatul unei evolutii de durata si circuri mici cu caracter suspendat in care volumul de gheata a fost redus.

In geneza circurilor se interfereaza mai multi factori - unii care au actionat anterior realizarii ghetarului, iar altii care s-au manifestat concomitent cu aceasta. In prima grupa se include eroziunea fluviatila, torentiala exercitata in bazinul superior al vailor la care se asociaza inghet-dezghetul si nivatia care au impus retragerea versantilor si dezvoltarea la baza lor a unor poale de grohotis.

Prin actiunea acestora, obarsiile devin mai largi avand sectoare cu panta mai lina (rezultat al retragerii versantilor) mai ales in spatele (amonte) unor bare de roci dure ce au o desfasurare relativ perpendiculara pe directia vaii. In cea de a doua grupa se combina actiunea ghetarului cu cea a proceselor periglaciare (active pe versanti deasupra ghetarului dar pe contactul acestuia cu peretii limitrofi.

Ghetarul va exercita o eroziune activa asupra peretilor ce-l inconjoara si asupra suprafetei excavatiei in care se afla. Daca aici sunt roci cu rezistenta mai mica, in fata excavatiei, o bara de roci dure, panta generala redusa, iar masa de gheata este groasa, atunci exaratia va adanci si largi excavatia care spre vale va fi inchisa de un prag (pe aliniamentul rocilor cu rezistenta mare).

Pe latura opusa pragului, la contactul ghetarului cu versantii se vor dezvolta crapaturi adanci (rimaye) datorate deplasarii ghetii, dar si topirii generate de caldura emisa de pereti circului. Frecvent aliniamentele fostelor rimaye apar la baza versantilor circului sub forma unor pante abrupte.

Diferentele locale in alcatuirea petrografica sau in desfasurarea stratelor geologice determina variatii in configuratia generala a circurilor care pot fi simetrice, asimetrice, cu un contur simplu sau ondulat etc.

In muntii inalti (ex. Alpi, Carpati, Pirinei in Europa) in cuaternar s-au produs mai multe faze glaciare, iar rezultatul in multe masive este reflectat nu numai de dimensiunile circurilor ci si de existenta mai multor generatii care alcatuiesc forme complexe cu excavatii la altitudini deosebite (ex. in Alpi in afara generatiei actuale de circuri cu ghetari aflate la peste 3000 m exista forme mai vechi la 2000-2500 m lipsite de gheata).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.