Globalizarea si noua ordine mondiala

Trimis la data: 2009-04-21 Materia: Stiinte politice Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 173
Autor: Miruna Istrate Dimensiune: 64kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In raport cu primul, termenul de paradigma se prezinta de o mare importanta si relevanta in stiinta relatiilor internationale. O paradigma este un cadru teoretic, un set de ipoteze sau un model care serveste ca principiu organizatoric si indrumar al cercetarii.Kuhn sustine ca o anumita perioada stiintifica este caracterizata printr-o paradigma dominanta. In relatiile internationale contemporane nu exista o singura paradigma dominanta. O data cu incheierea razboiului rece, fiind el insusi o paradigma a hegemoniei, analistii politici, geopoliticieni, prin prisma paradigmelor aflate in competitie, incearca de a defini acel cadru teoretic general acceptat in stiinta relatiilor internationale.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

In continuare, evenimentele de la 11 septembrie 2001 au inaintat spre analiza un nou concept si anume cel de terorism global.Prin terorism se intelege o activitate politica violenta a indivizilor sau a minoritatilor.

Ansamblu acestor acte de violenta (individuale sau colective), pot fi diverse, prin modalitatile reale (asasinatul, luarea de ostatici, punerea de explozibil, sabotajul etc.) precum si in scopurile sale - independenta unui teritoriu, rasturnarea unui regim politic, contestarea anumitor aspecte ale politicii unui stat.

Putem afirma cu certitudine ca terorismul va persista ca fenomen international, iar in mileniul trei va cunoaste o nuantare cantitativa si calitativa. Fenomenul in cauza, intr-un fel sau altul, vine ca un argument in favoarea paradigmei expusa de S. Huntington - "ciocnirea civilizatiilor".

O mare parte a savantilor, analistilor si expertilor care contribuie atat la elaborarea politicii externe, cit si la planificarea programelor regionale si a celor globale, sunt de comun acord ca principala tendinta care va determina dezvoltarea comunitatii in perspectiva apropiata, va fi globalizarea.

Privita ca un proces cu dubla rezonanta, pe de o parte, acoperind ceea ce teoreticienii denumesc fenomen de "micsorare a lumii" - un proces obiectiv de reducere a distantelor, de crestere "a densitatii sociale" si "densitatii relationale" a globului, de mondializare progresiva a proceselor culturale, economice, politice - pe de alta parte, cumuland si perceptia relativa a individului la fenomenul, actorul careia este.

Catre inceputul secolului XXI, politicienii si diplomatii pun accentul in cadrul relatiilor internationale, pe tendintele de globalizare a politicii si economiei mondiale, in detrimentul fenomenului interdependentei. Consecintele esentiale ale globalizarii sunt doar de suportat: reducerea importantei rolului statului-natiune in procesul de reglementare a diverselor aspecte din viata politica si social-economica; sporirea situatiilor de conflict si de violenta.

In literatura de specialitate, in deosebi in cea franceza, fenomenul globalizarii mai este intalnit si sub denumirea de mondializare. Astfel, daca in viziunea unora (Ignacio Ramonet), mondializarea este un proces aflat in curs de desfasurare, cu impact la nivel global, altii sunt tentati sa ofere un caracter redus continutului minimalizat la cel al unei ideologii, care legitimeaza suprematia Occidentului si consacra occidentalizarea sau americanizarea lumii.

Alti cercetatori, cum ar fi F. Fukuyama, sunt de parerea ca astazi suntem martorii "sfarsitului istoriei". Prin paradigma respectiva autorul confirma intrarea omenirii intr-o "epoca de aur" a dezvoltarii economice neintrerupte si a democratiei politice. Aceasta etapa vine sa instituie o Noua Ordine Mondiala, si in acelasi timp cu precadere cea a unei Noi Ordini Mondiale unipolare, ilustrata de suprematia militara si economica a SUA, de o "Pax americana".

Istoria insa, nu a luat sfarsit, ea a revenit, triumfa in conflicte etnice, si de identitate, care au modificat profund logica echilibrului mondial.In aceeasi ordine de idei, trebuie mentionat si studiul lui S. Huntington, autorul unei teorii geopolitice de mare rasunet, care vorbeste despre "ciocnirea civilizatiilor(clivajul civilizatiilor)", urmata si de un "razboi intre civilizatii."

Paradigmele expuse de S. Huntington se refera la caracterizarea sistemului international in perioada post-bipolara. In optica acestuia, lumea a intrat intr-o noua faza a istoriei. Vechile rivalitati si conflicte revin pe scena, asistam la declinul statului-natiune, ce vine dinspre fenomenul globalizarii. Conform conceptiei lui S. Huntington principalele conflicte ale politicii globale se vor petrece intre civilizatii diferite.

In acest context remarcam cateva idei geopolitice:cresterea interdependentei dintre civilizatii a fost de la 1500 pana acum un fenomen unidirectional, dinspre Occident spre civilizatiile si societatile non-occidentale; azi, insa, lumea a devenit multipolara sub raport geostrategic, iar aceasta pluritate se sprijina pe forte culturale si identitare consolidate; aceste centre multiple care intervin in raporturile geopolitice sunt tocmai civilizatiile de azi;

De asemenea, o alta teza cu referinta la Noua Ordine Mondiala este cea a paradigmei haosului sustinuta de Zb. Brzezinski, conform careia statele nationale sunt supuse unor incercari de dezintegrare ca urmare a actiunii comunitatilor etnice diferentiate inauntrul sau, fenomen specific perioadei post-bipolare.

Daca titlul "marele esichier" dezvaluie logica teoriei jocului de suma nula ne-aplicabila decit in cazurile cand exista "invinsi" si "invingatori", subtitlul rezuma tema preocuparilor sale - "Proeminenta americana si imperativele sale geostrategice".

Teza exprima o claritate deplina - "Suprematia globala americana este intarita in baza unui sistem de aliante si coalitii, obiectivele strategice fiind de natura sa modeleze comunitatea in conformitate cu tendintele SUA pe termen lung si cu interesele fundamentale ale omenirii".

Asadar, daca am concluziona cele expuse anterior, devine relevant faptul ca oricare ar fi termenul - globalizare, mondializare, interdependenta, este cert ca lumea se schimba, mai mult, lumea de ieri se schimba pentru a deveni lumea de maine.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.