Hazarde

Trimis la data: 2010-09-28 Materia: Geografie Nivel: Liceu Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 35
Autor: Dinu Gabriel Dimensiune: 34kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Seminar despre Hazarde
Dezastrele sau hazardele naturale sunt procese naturale care capata efecte catastrofale doar atunci cand populatia este afectata. Alaturi de efectele dezastruoase, ele au uneori, pe termen lung, si efecte benefice. De exemplu, cenusa vulcanica furnizeaza nutrienti pentru soluri, inundatiile furnizeaza nutrienti pentru luncile vailor si chiar cutremurele creeaza bariere, capcane pentru apa freatica, contribuind la stocarea resurselor de apa. Pe ansamblu, hazardele naturale au semnificatie deosebita prin efectele catastrofale pe care le au asupra societatii. Ele se pot cuantifica pe baza riscului pe care il exprima. Cutremurele, activitatea vulcanica, inundatiile si uraganele comporta un risc mai accentuat datorita potentialului catastrofal.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Seminar despre Hazarde
Dezastrele naturale pricinuiesc marile catastrofe ale globului prin efectele lor si anume:
- cutremurele sunt catastrofe pentru ca declanseaza avalanse sau alunecari de teren sau avalanse de zapada, gheata, produc rupturi de baraje naturale si artificiale, produc perturbatii atmosferice (nori de praf, cicloane), darama constructii usor vulnerabile si determina incendii; sunt afectate comunitati umane;

- eruptiile vulcanice produc distrugeri datorita miscarilor seismice puternice, datorita curgerilor de lava si a curgerilor noroioase, datorita gazelor vulcanice emise la presiuni si temperaturi foarte ridicate;

- cicloanele si uraganele prezinta pericol prin agresiunea mecanica directa a vantului, prin precipitatiile atmosferice cu torenti devastatori, prin valurile enorme si uneori trasnete si prin actiunea pe care o au asupra mijloacelor de transport terestre, maritime, aeriene.

Fenomenele/hazardele naturale care constituie o potentiala amenintare pentru oameni sau bunurile lor implica riscuri. Un fenomen natural care nu provoaca daune nu este considerat fenomen natural periculos. Astfel, o avalansa intr-o vale pustie, o eruptie vulcanica pe fundul oceanului, o inundatie intr-o zona nepopulata, nu sunt considerate hazarde naturale pentru om pentru simplu fapt ca omul nu este afectat.

Poluarea atmosferei poate fi determinata de o multitudine de activitati in special industriale, care sporesc riscul de poluare mai ales chimica a atmosferei. Analiza riscului privind poluarea atmosferei datorata emisiilor unei substante toxice sau unui complex de substante toxice adesea cu efecte sinergice cuprinde urmatorii pasi:

• identificarea hazardului: de regula se identifica anumite afectiuni ale traiectului respirator, dar si ale ochilor, pielii sau chiar cardiovasculare, in functie de substanta toxica prezenta in atmosfera; se identifica substanta si sursa sau sursele de emisie;

• determinarea raportului doza-raspuns, respectiv determinarea intervalelor de concentratie in care se prezinta substanta sau substantele identificate si care sunt efectele adverse raportate la concentratiile respective; consideratiile se bazeaza pe studii epidemiologice;

• determinarea expunerii, a populatiei ca numar de persoane afectate si raza de actiune a substantelor toxice in jurul sursei/surselor poluatoare;

• caracterizarea riscului: populatia expusa si efectele asupra sanatatii/severitatea efectelor.

Uzina americana de la Bhopal (Union Carbide Pesticide Plant), localitate cu 990000 de locuitori, producea metil izocianat (MIC) prin reactia monometiaminei si a fosgenului. MIC in stare rafinata era apoi transferat intr-o arie separata de stocare, in doua containere de 15000 galoane.

Un al treilea galon era pastrat gol pentru urgente. MIC era folosit la fabricarea pesticidelor. Containerul de stocare din care a fost eliberat gazul era inchis de 6 saptamani. In noaptea de 2-3 decembrie 1984, presiunea gazului a crescut foarte mult conducand la eliminarea gazului in atmosfera prin valva sistemului. Aceasta a declansat tragedia.

La momentul respectiv, nu se stia daca eliminarea a fost declansata de intrarea in container a unui contaminant, a apei sau a altui agent. Prima masura luata a fost de punere in siguranta a celuilalt container de stocare, care era operational la momentul respectiv.

Investigarea accidentului a fost obstructionata si tergiversata prin lipsa de acces la documentele care inregistrau transferul de MIC si prin imposibilitatea de intervievare a lucratorilor. Sub amenintare, lucratorii au acoperit adevarul.

Probele analizate au aratat ca o cantitate imensa de apa intrase in container. Reactia ei cu MIC a dus la cresterea temperaturii peste 100AsC conducand la o trimerizare exoterma intensa a MIC. Aceasta a determinat o crestere rapida a temperaturii si presiunii, conducand la eliminarea gazului (gaz letal) in atmosfera. Accidentul s-a produs, desi sistemul era proiectat sa fie complet izolat chiar de mici cantitati de apa si in ultimii 5 ani, apa nu avusese acces in nici un container.

Pentru ca productia fusese sistata mai mult de o luna inainte de incident si din variate motive, s-a considerat ca apa intrase direct in container, nu prin sistemul de conducte. Intrarea apei in sistem a fost cheia investigatiilor.

Sub presiunea presei si in lipsa informatiilor pertinente, explicatia accidentului a fost gasita in asa-zisa teorie a "apei de spalare" in zona filtrelor, pusa pe seama neglijentei umane in tarile Lumii a III-a. Explicatia a fost gasita total neplauzibila de specialisti, apa neputand ajunge in container pe calea respectiva.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.