Idei dogmatice in slujbele funebre

Trimis la data: 2020-11-05 Materia: Religie Nivel: Facultate Pagini: 22 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: ionutmov Dimensiune: 36kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
IDEI DOGMATICE IN SLUJBELE FUNEBRE
Cuprins
Preliminarii
1.1. Cultul mortilor si credinta in nemurire la popoarele precrestine
1.2. Cultul mortilor in Vechiul Testament
1. 3. Cultul mortilor in crestinism
Temeiuri ale cultului celor morti
2.1. Temeiuri biblice vetero-testamentare
2.2. Temeiuri biblice neo-testamentare
2.3. Temeiuri dogmatice ale rugaciunilor pentru cei adormiti
Idei dogmatice reflectate in slujbele funebre
3.1. Omul, creat de Dumnezeu dupa chipul Sau
3.2. Omul, trup si suflet
3. 3. Sufletul este nemuritor
3.4. Moartea - urmare a pacatului stramosesc este vazuta ca somn
3. 5. Rai si iad
3.6. Moartea, momentul dupa care nimeni nu mai poate lucra la
a sa mantuire
3.7. Judecata particulara
3. 8. Judecata universala
3.9. Biserica se roaga pentru cei ce au adormit intru credinta cea adevarata
Concluzii
BIBLIOGRAFIE

Citind cu oarecare atentie paginile Sfintei Scripturi putem constata fara prea multa greutate ca omul este creat de Dumnezeu. In ceea ce priveste aducerea la existenta a omului observam doua momente distincte: Mai intai, Creatorul, luand tarana zideste omului trupul, apoi sufla in fata lui "suflare de viata" iar omul devine "faptura vie" (Facere II, 7). Prin urmare omul are o constitutie dihotomica, trup, pe care omul, in urma actului creational il are din pamant prin lucrarea lui Dumnezeu si suflet, pe care omul il are de la Dumnezeu, prin suflarea de viata a Creatorului. Creat de Dumnezeu Cel in Treime din iubire, omul avea posibilitatea de a deveni nemuritor respectand porunca data de Creator: "Dar din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mananci, caci in ziua in care vei manca vei muri negresit" (Facere II, 17).
Incalcand porunca lui Dumnezeu omul, incepe sa moara, fiecare parte constitutiva a omului intorcandu-se acolo de unde fusese luata: trupul se intoarce in pamantul din care a fost luat, iar sufletul merge la Dumnezeu cel care i 1-a dat omului. Sufletul, avandu-si originea la Dumnezeu este nemuritor, imaterial si vesnic ceea ce demonstreaza ca dupa moarte adica dupa despartirea sufletului de trup, sufletul nu inceteaza a mai exista, nu moare, ci traieste, simte, cugeta, se bucura de fericire sau de chinuri si suferinte, in functie de ce a facut in viata acesta pamanteasca, bine sau rau.
De aceasta stare de bucurie sau de suferinta va beneficia omul dupa moartea sa in urma judecatii particulare, personale sau individuale judecata la care sufletul omului este supus, indata dupa despartirea de trup.
Teologii afirma, si pe buna dreptate, ca cultul Bisericii Ortodoxe este expresia invataturii de credinta, o expunere si o exprimare a adevarurilor credintei noastre, in forme externe, forme sensibile , in forme de cult.
Aceasta credinta in nemurirea sufletului, prin urmare sta la baza unei asemenea forme de cult, forma care se concretizeaza in acea grija pe care oamenii in viata, o au pentru sufletele celor ce mor, care se manifesta in diferite moduri si care a facut parte din preocuparile religioase ale omului de la inceputurile existentei sale, grija care este cunoscuta sub numele de cultul mortilor.
Cultul mortilor

Omul a fost creat de Dumnezeu cu posibilitatea de a nu muri insa datorita pacatului neascultarii, moartea ajunge sa faca parte din programul existential al omului, ca o realitate implacabila a existentei sale pamantesti. Fiind o realitate incontestabila a vietii omului, de o evidenta ce nu poate fi trecuta cu vederea, aceasta problema legata de nemurire in general si de moarte in special, a preocupat pe om de la inceputul existentei sale. Omul creat de Dumnezeu dupa chipul Sau si cu putinta de a deveni nemuritor si sfant, asemenea lui Dumnezeu, chiar si dupa trecerea timpului si indepartarea lui de Dumnezeu si inchinarea la alti dumnezei ai naturii sau facuti de maini omenesti, pastreaza in sine aceasta imagine a nemuririi pe care a pierdut-o odinioara in raiul cel din Eden, care il va face sa caute diferite mijloace spre a depasi moartea, vazuta de multe ori obstacol in calea dobandirii vietii ceresti. Asa a aparut cultul mortilor vazut ca stradanie a omului pentru dobandirea nemurii si a odihnei celei vesnice.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.