Implementarea cu multiplexor a functiilor logice

Trimis la data: 2009-04-12 Materia: Mecanica Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 44
Autor: Tudorache Ana Dimensiune: 91kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In situatia fericita in care avem la dispozitie un multiplexor care are exact atatea variabile de selectie cate variabile are functia logica implementarea acesteia din urma este foarte simpla. Variabilele functiei sunt folosite pentru selectia intrarilor de date ale multiplexorului, iar intrarile de date se conecteaza la valorile logice 1 sau 0 conform tabelului de adevar.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Pentru implementarea ei vom folosi un multiplexor cu 3 intrari de selectie, adica cu 8 intrari de date (8 = 23), MUX 8:1.
Daca vom lega variabilele functiei la intrarile de selectie astfel incat rangul lor sa coincida, vom putea conecta intrarile de date ale multiplexorului la 1 logic si la 0 logic in ordinea randurilor din tabelul de adevar. Astfel, variabila functiei cu rangul cel mai mare din tabelul de adevar o vom lega la intrarea de selectie cu rangul cel mai mare, s.a.m.d. (s2 = a, s1 = b, s0 = c).

Respectand aceasta regula pentru intrarile de selectie, intrarea de date i0 va corespunde primului rand din tabelul de adevar (adica combinatiei abc = 000), intrarea de date i1 va corespunde urmatorului rand (combinatia abc = 001), s.a.m.d. Intrarea i0 se va conecta la valoarea logica a functiei citita pe primul rand al tabelului de adevar, i1 se va conecta la valoarea logica a functiei citita pe randul al doilea, s.a.m.d.Va puteti imagina tabela de adevar (rotita cu 90º la stanga) suprapusa peste multiplexor ca in desenul de mai sus.

Un alt mod de abordare, mult mai formal dar la fel de simplu, are la baza expresia normala disjunctiva a functiei. Functia din acest exemplu are forma normala disjunctiva:f = a'bc' + ab'c + abc' + abc = m2 + m5 + m6 + m7 Implementarea cu multiplexor consta in legarea la 1 logic a intrarilor de date ai caror indici corespund cu indicii mintermenilor functiei.

Celelalte intrari de date ale multiplexorului se conecteaza la 0 logic. Pentru a demonstra aceasta vom rescrie forma normal disjunctiva in varianta canonica, evidentiind toate punctele multimii de definitie (8 puncte corespunzatoare celor 8 combinatii de valori logice ale variabilelor functiei):f = a'b'c f (0) + a'b'c f (1) + a'bc' f (2) + a'bc f (3) + ab'c' f (4) + ab'c f (5) + abc' f (6) + abc f (7)

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.