Importanta gestionarii activelor curente la intreprindere

Trimis la data: 2009-05-06 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 37 Nota: / 10 Downloads: 5
Autor: Lazarus Mirona Dimensiune: 271kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dupa stadiul sau de dezvoltare, mediul financiar pune la dispozitia intreprinderilor o gama de mijloace de finantare mai mult sau mai putin substantiala. Foarte diversificata in tarile cu sisteme financiare dezvoltate, aceasta gama ramane limitata la tehnicile financiare de baza in majoritatea tarilor in curs de dezvoltare. Dar oricare ar fi contextul, intreprinderile sunt confruntate cu alegerea surselor de finantare.Autofinantarea constituie baza oricarei dezvoltari a intreprinderilor.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Aportul la capitalul propriu constituie de asemenea, o sursa esentiala de finantare a intreprinderilor. Dar amploarea si modalitatile acestor aporturi variaza dupa cum intreprinderea dispune sau nu de acces direct la pietele de capital. In sfarsit, recurgerea la indatorare ar trebui, in principiu, sa aduca completari resurselor intreprinderii. in fapt, aceasta are un rol fundamental in finantarea lor, chiar daca rata dobanzii reale atinge niveluri foarte ridicate.

Aspectele finantarii prezinta importanta cruciala pentru supravietuirea si dezvoltarea intreprinderii.In primul rand, intreprinderea trebuie sa dispuna de lichiditati pentru a face fata angajamentelor asumate, adica de a onora datoriile cu scadenta in viitorul apropiat, asigurandu-si astfel echilibrul financiar pe termen scurt.In al doilea rand se pune, din partea intreprinderii, problema lansarii in investitii de orice natura (tehnologice, sociale, comerciale) care sa faca sa se dezvolte posibilitatile sale.

In acest caz este vorba de finantarea dezvoltarii pe termen mediu si lung care conditioneaza cresterea rezultatelor in viitor si mentinerea echilibrului financiar.Deci mijoacele de finantare trebuie sa fie adaptate calitativ la nevoile intreprinderii. In acest sens intreprinderea poate fi confruntata cu doua tipuri de dificultati. Pe de o parte, ea ar putea fi in situatia sa trebuiasca sa ramburseze resurse inainte chiar de a fi ajuns sa recupereze avansurile efectuate, mai ales cind efectueaza investitii cu rentabilitate pe termen lung.

Pe de alta parte, intreprinderea poate fi in situatia de a folosi, pentru operatiuni pe termen scurt, fonduri pe care le-ar putea folosi pe termen lung pentru investitii.Costul mijloacelor de finantare a activelor este in raport cu rezultatele asteptate din operatiunile in care sunt angajate. Remunerarea capitalurilor poate fi uneori prea mare, neglijandu-se folosirea pentru dezvoltare a rezultatelor obtinute. Procedand asa intreprinderea nu mai efectueaza investitii. Dar este posibil ca tocmai realizarea de investitii sa asigure remunerarea capitalurilor in viitor.

Conditiile care insotesc aporturile de capital de care intreprinderea beneficiaza o plaseaza intr-o situatie de dependenta fata de furnizorii de fonduri.Aceasta observatie iese in evidenta mai intai, in relatiile dintre intreprindere si detinatorii de capitaluri (de exemplu actionarii in cazul unei societati pe actiuni). Datorita mecanismelor juridice si financiare, detinatorilor capitalului li se recunoaste puterea asupra intreprinderii in materie de orientare, de directionare-conducere si de gestiune, pentru ca sunt detinatorii unei parti semnificative a capitalului acesteia.

Dar relatiile de dependenta si chiar de subordonare se pot stabili si fata de imprumutatori, mai ales fata de banci, daca cei ce conduc si proprietarii intreprinderii, nu-i asigura autonomia financiara. Evolutiile care conduc la o asemenea situatie de dependenta sunt relativ tipice. Cateva scenarii caracteristice ilustreaza asemenea cazuri de degradare a situatiei strategice, ca urmare a deciziilor financiare inadecvate.

Un prim exemplu frecvent il constituie intreprinderile care obtin rezultate foarte slabe si nu sunt in masura sa produca o autofinantare suficienta pentru a asigura reproductia, chiar simpla, a potentialului lor.O a doua ilustratie caracteristica e furnizata de intreprinderile care, in ciuda rezultatelor satisfacatoare, nu reinvestesc decat o mica parte din rezultate si refuza o politica de constitute a fondurilor proprii.

Un al treilea caz tipic se refera la intreprinderile care se lanseaza in operatii de dezvoltare care depasesc capacitatile lor financiare. Ele isi secatuiesc lichiditatile si sunt constranse sa solicite credite, ceea ce le plaseaza intr-o situatie delicata.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.