Influente de natura exogena asupra comportamentului consumatorului

Trimis la data: 2010-04-27 Materia: Marketing Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 13
Autor: Ioana Nutelcea Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Grupurile de apartenenta
Aceste grupuri reprezinta un tip de structura sociala, in care oamenii au constiinta ca apartin grupului respective, ei avand un obiectiv comun, un sentiment de unitate si unele norme commune. Familia, gospodaria - cel mai tipic grup de apartenenta, se distinge prin urmatoarele caracteristici:contact direct;consumul comun;subordonarea nevoilor individului;exista un agent de cumparare.

Exista diferentieri comportamentale in functie de etapa din ciclul de viata in care se afla familia.
In studierea familiei trebuie sa raspundem la o serie de intrebari
-ce roluri joaca fiecare membru al familiei in achizitia bunurilor si serviciilor
-cine initiaza procesul decizional
-cine domina procesul de evaluare
-cine ia decizia referitoare la pret sau tarif
-cine ia decizia finala de cumparare
-cine efectueaza cumpararea
-cine este beneficiarul produsului achizitionat ?

Influenta copiilor asupra deciziilor de cumparare!

Alte grupuri de apartenenta:
-grupuri de prieteni
-grupuri de studii
-organizatii profesionale
-grupuri de joaca
-grupuri etnice

Grupurile informale prezinta un interes mai ridicat pt. activitatea de marketing. Este interesant de studiat si nivelul de socializare, statutul membrilor in cadrul grupurilor, rolurile jucate de acestia (ex. lideri de opinie), modul in care se exrecita influentele intre membrii grupului (recompensa, pedeapsa, prestigiu).Presiunea conformitatii va avea efect numai asupra persoanei ce are o motivatie puternica de a fi acceptata de grup.

Grupurile de referinta
-unele la care individul ar vrea sa adere (rezulta de multe ori un comportament puternic imitativ)
-unele pe care individul doreste sa le evite, din care individul nu doreste sa faca parte (grupuri disociative)

Grupurile de referinta influenteaza comportamentul consumatorului in 3 moduri:
-fixeaza norme, valori si aspiratii pentru individ in procesul consumului de produse si servicii
-poate reprezenta o sursa informationala in diferitele etape ale procesului decizional de cumparare
-este deseori folosit pentru validarea (prin comparatie) a opiniilor, atitudinilor, normelor si a comportamentului manifestat de individ.Modelele atractive vor fi imitate mai mult decat cele neatractive, modelele similare se vor bucura de mai mult succes.

Clasa sociala
Trebuie luate in consideratie mai multe caracteristici (venituri, ocupatia, nivelul de educatie). Pe piete diferite nu exista aceeasi corelatie intre aceste 3 variabile.Studiile sustin ca in familiile bogate decidentul este de obicei tatal, in familiile apartinand clasei mijlocii se manifesta tendinte democratice in luarea deciziilor, iar in cele cu venituri mici se manifesta tendinte matriarhale.Cresterea mobilitatii sociale si reducerea continua a concentrarii averilor conduce la micsorarea diferentelor culturale existente intre clase.

Cultura
Cultura reprezinta ansamblul de norme, valori materiale si morale, convingeri, atitudini si obiceiuri create in timp, pe care le poseda in comun membrii unei societati.Valorile culturale pot fi de natura tangibila (alimente, imbracaminte, locuinte, unelte etc.) sau intangibila (limba, educatie, norme sociale, obiceiuri, traditii). Valorile culturale sufera un proces relativ lent de continua schimbare, pentru a se adpata sa noile realitati.Cultura explica si diferentele de limbaj.Marea majoritate a culturilor sunt etnocentrice (considera ca ele sunt singura cultura adevarata).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.