Introducere in Fotogrammetrie

Trimis la data: 2010-06-14 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Tiberiu valea Dimensiune: 210kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Fotogrametria are ca principal scop determinarea formei si dimensiunilor plane sau spatiale cu ajutorul fotografiilor . Aceste fotografii se numesc fotograme deoarece indeplinesc anumite conditii, in special conditii metrice. In concluzie putem defini fotogrammetria ca fiind stiinta si tehinica care se ocupa cu obtinerea fotografiilor central perspective asupra obiectelor de masurat si extragerea de pe acestea a proiectiile ortogonale ( ex.: planuri, harti, profile etc.).Tot in cadrul fotogrammetriei un alt scop al acesteia este acela de a recunoaste si a identifica o imagine fotografica ; acesta operatie purtand denumirea de fotointerpretare.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Fotogrammetria-fotointerpretarea are la randul ei ca principala preocupare determinarea caracteristicilor cantitative si calitative ale obiectelor din spatiul inconjurator pe baza acestor fotograme. Putem spune ca fotogrammetria - fotointerpretarea este stiinta si tehnica care are ca scop obtinerea fotogramelor , recunoasterea si identificarea imaginilor cat si determinarea formei si dimensiunilor obiectelor si materealizarea acestora in forma analogica si/sau digitala.

Fotogrammetria a aparut ca urmare a randamentului scazut pe care il ofereau metodele clasice topografice de masurare a suprafetelor intinse si reprezentarea acestora la diferite scari. De asemenea aceasta problema s-a accentuat in momentul in care constructiile ingineresti, a hidroamelioratiilor , sistematizarilor etc. au inceput sa se dezvolte si sa solicite in permanenta masurarea topografica a zonelor terestre si reprezentarea acestora pe planuri topografice ( 1:100 - 1:1000 ) cat mai repede si mai precis posibil.

Deoarece metodele clasice topografice nu ofereau rapiditatea de care aveau nevoie lucrarile ingineresti tot mai intensive , pentru realizarea masuratorilor necesare si elaborarea planurilor , s-a hotarat cautarea unor noi metode de masurare mai rapide si cu un randament mai mare. Astfel s-a ajuns sa se foloseasca tehnica fotografiei , pentru inregistarea zonelor terestere pe suprafete cat mai mari , concomitent cu aplicatiile geometriei proiective si perspective pentru stabilirea unor raporturi matematice intre fotografiile obtinute si obiectele fotografiate si transformarea acestor imagini in planuri si harti topografice corespunzatoare zonelor fotografiate cu ajutorul unor aparate adecvate.

Dupa cum am mentionat mai sus , fotogrammetria a aparut din necesitatea intocmirii rapide si precise a planurilor si a hartilor topografice de zone ( regiuni ) terestre cat mai mari. De aici a fost doar un pas pana cand aceasta s-a extins la alte tipuri de aplicatii, unele de teren altele de laborator.

Avantajele fotogrammetriei:daca ne referim la suprafetele pe care aceasta le reda direct in spatiu prin metode semiautomate si automate , putem spune ca aceasta este o industrie topografica in comparatie cu topografia clasica . Datorita randamentului ridicat, atat in lucrarile de laborator cat si in cele de teren, fotogrammetria reduce cheltuielile, scurteaza termenul de executie al planurilor si al hartilor si de asemenea are posibilitatea de a le reactualiza ;

redarea nivelmetului si a planimetriei este radata cu succes deoarece se bazeaza pe documentul de teren ( fotograma ) deja existent, nu se mai foloseste interpolerea. In fotogrammetrie se masoara fiecare punct : planimetria este urmarita si masurata pe fiecare punct al fiecarui detaliu, iar curbele de nivel sunt si ele redate, dar de aceasta data cu un randament ridicat , spre deosebire de reprezentarile realizate de topografia clasica;in ceea ce priveste fotografia aeriana, aceasta ofera o inregistrare instantanee a zonei , care se poate repeta daca este necesar;

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.