Invatarea - teorii ale invatarii

Trimis la data: 2010-10-01 Materia: Pedagogie Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 488
Autor: Alessia Matache Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Forma specifica de invatare umana o constituie invatarea scolara, care se desfasoara in cadre institutionalizate, pe baza unor programe scolare si planuri, avand ca suport manualele scolare. Este organizata in mod sistematic, vizeaza obiective, implica proiectare si anticipare, dirijare, control, evaluare si decizie. Invatarea scolara sau didactica, constituie forma tipica de invatare la elevi.Invatarea scolara angajeaza intreaga activitate psihica a individului, implica si determina restructurari ale functiilor, capacitatilor, atitudinilor si aptitudinilor acestuia. Este in acelasi timp un proces social si un proces individual.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Primele teorii aparute ale invatarii au fost teoriile lui I.P. Pavlov, E. Thorndike si Watson, care cautau explicarea invatarii prin prisma teoriilor asociationiste ale lui H. Spencer si H. Taine. Pavlov definea invatarea intr-un mod simplist, ca pe o substituire de stimuli, realizata intern prin formarea temporara a unor legaturi intre diferiti centri nervosi, si considera drept factori principali ai invatarii intaririle aplicate subiectului, imitatia si curiozitatea lui.

Thorndike a formulat "legea efectului": invatarea este o succesiune de incercari si erori, din care subiectul retine incercarile soldate cu succese si respinge caile ce au dus la esec. Deci, invatarea in conceptia lui Thorndike este o substituire de reactii, avand la baza formarea de conexiuni in creier, de unde si numele de "conexionism". Watson a fost adeptul unei psihologii strict obiective, pe baza observatiei comportamentului (behaviorism). Dupa Watson, invatarea era o succesiune de reflexe conditionate.

Aceste teorii asociationiste au fost infirmate de experientele ulterioare, care au dovedit chiar ca, si in cele mai simple forme ale ei, invatarea antreneaza intreaga viata psihica: procesele de cunoastere, afectivitatea, priceperile motorii, vointa.O alta teorie a invatarii se desprinde din teoria psihogenezei operatiilor intelectuale, datorata lui J. Piaget.

Acesta a demonstrat pe baza observatiilor facute asupra intelectului copiilor de diferite varste, ca actiunile mintale, operatiile mentale se nasc prin interiorizarea actiunilor reale. "Epistemologia genetica" fondata de Piaget a influentat in mod pozitiv psihologia contemporana si studiile asupra invatamantului.

Uneori stilul de invatare este confundat cu stilul cognitiv care reda modul in care cineva gandeste. Stilul de invatare ne insoteste de cand ne nastem. Nu este un "dat" pe viata. Este o "structura flexibila". (Baban, A., 2001) Nu exista stil de invatare bun sau rau. Succesul vine cu varietatea stilurilor de invatare. Nu este ceva ciudat sa folosim stiluri diferite de invatare pentru sarcini diferite de invatare, de ex. la discipline diferite sau chiar in cadrul aceleiasi discipline.

Unii oameni au un stil de invatare dominant puternic, altii au o combinatie de mai multe stiluri. Identificarea si recunoasterea stilurilor de invatare se poate realiza prin: observarea si analiza propriilor experiente de invatare, caracterizarea stilului de invatare pe baza explicatiilor, descrierilor, exercitiilor prezentate in ghid, aplicarea unor chestionare specifice (Internet, manuale de psihoteste), discutii cu specialisti de la cabinetele de asistenta psihopedagogica din reteua nationala de consiliere.

Informarea cu privire la stilurile de invatare din dorinta de autocunostere (puncte tari si slabe la stilului personal de invatare)participarea activa la activitatile practice cu aceasta tema la diferite ore, cu precadere cele de consiliere si orientare, diverse optionale, implicarea in programe educationale cu aceasta tema (de ex. optimizarea stilului de invatare, tehnici de invatare eficienta).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.