Istoria BNR

Trimis la data: 2010-07-19 Materia: Istorie Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 84
Autor: Ilinca Enache Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Seminar despre Istoria BNR
Th. Rosetti afirma ca infiintarea unei institutii pentru care nu exista elementele necesare pentru a se dezvolta, poate avea foarte multe de pierdut d-a lungul timpului. Dintr-un anumit punct de vedere, Rosetti avea dreptate, deoarece in acele vremuri nu se putea vorbi de o activitate comerciala si industriala in adevaratul sens al cuvantului, principala ramura de productie fiind agricultura. Dar, pe de alta parte, fara o institutie financiara mare si puternica nu se putea concepe o organizatie de credit in tara si nu putea pune in valoare bogatiile tarii. Dezvoltarea acestui proiect depindea foarte mult de organizarea bancii, de politica generala impusam cat si de oamenii care vor fi la conducerea ei.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Seminar despre Istoria BNR
Dezvoltarea acestui proiect depindea foarte mult de organizarea bancii, de politica generala impusam cat si de oamenii care vor fi la conducerea ei.

Din punct de vedere al organizarii, unii declarau pentru tipul de banca de Stat, altii pentru tipul de banca particulara; altii cereau o singura banca de emisiune, cu monopol exclusiv, altii admiteau principiul pluralitatii, ca in Statele Unite si Elvetia.

Cei care sustineau tipul de banca de Stat, credeau ca Statul are dreptul de a folosi toate beneficiile trase din activitatea banci. Argumentele acestui tip de banca de emisiune cu caracter de Stat se refereau la:

- cand luptele politice de partid erau mai inversunate, o banca de emisiune de Stat ar fi insemnat angajarea si utilizarea ei in tot felul de afaceri si operatiuni, cu scopul de a urmari interesul unui partid politic

- daca Banca Nationala ar fi fost institutie de Stat, ea putea fi usor transformata in instrument de tezaur, care ar fi utlizat emisiunea de bilete de banca, dupa nevoile bugetare.

Din aceste cauze, nu putea fi instituit tipul de Stat, dar pe de alta parte nici cel de institutie particulara, cu privilegiul de Stat. Ca si motive, nu se gaseau capitalurile necesarem oamenii neavand inca cunostintele necesare in legatura cu bancile de emisiune; si chiar daca s-ar fi acoperit aceste capitaluri, nu s-ar fi putut obtine increderea publicului in biletul pus in circulatie.

Ambele curente au fost satisfacute in cele din urma, adoptandu-se in aceasta privinta sistemul mixt de colaborare a capitalurilor particulare cu Statul.

In ceea ce priveste ideea unei singure banci de emisiune, cu drept exclusiv si o pluralitate de banci era catusi de putin interesanta. Acest lucru a fost respins de multi intelectuali, care nu considerau ca este bine existenta unei banci de emisiune in fiecare din cele 2 principate, dupa 20 ani de la Unire. Cum totul tindea spre unificare, omogenitate, era de la sine inteles respingerea principiului pluralitatii (exceptie facand de la acest principiu Creditul Financiar - creditele urbane).

G. Chitu afirma ca in cele din urma, organizarea si administrarea Bancii Nationale au foat luate, aproape in intregime din legea constitutiva a Bancii Nationale din Belgia-1830, dand cele mai bune rezultate din domeniul financiar economic.

LEGEA DIN 17 APRILIE 1880 PENTRU CREAREA BANCII NATIONALE
Proiectul de lege depus de Bratianu, in calitate de ministru de finante devine dupa lungi discutii legea din 17 Aprilie 1880, care consolideaza normele de organizare ale Bancii Nationale a Romaniei, aceasta incepandu-si operatiunile la 1 Iulie 1880.

ARTICOLE:
Articol 1: Se acorda Bancii Nationale ale Romaniei monopolul de a emite bilete de bancam stabilindu-si sediul la Bucuresti, cu obligatia de a infiinta sucursale si agentii in principalele orase ale tarii-in fiecare capitala de judet. Durata privilegiului de emisiune este fixat la inceput in 20ani, pana la 31 decembrie 1900, prevazut in articolul 4 din lege. In ceea ce priveste capitalul, articolul 5 spune ca acesta va fi de 30 milioane lei, din care 10 sse va depune de Stat, iar 20 mil. se vor depunde de catre particulari prin subscriptie publica (12 mil.-infiintarea bancii).

In articolul 6 si articolul 7 se vorbeste de beneficiile anuale si de fondul de rezerva, care se alcatuieste din prelevari anuale de 20% asupra beneficiilor rurale, dandu-se actionarilor un prim-dividend de 6%.

In articolul 8 se stabileste ca orice beneficiu rezulta pentru Banca Nationala, din diferenta de dobanda de 7% si peste aceasta cifra ,revine Statului. Maximul de dobanda era prin urmare de 7%, daca era obligata sa perceapa mai mult, orice plus de dobanda revenea Statului. Aceasta masura era luata in vederea mentinerii taxei scontului la nivel cat mai coborat.

Articolul 9 arata care sunt operatiunile ce puteau fi facute de catre Banca:
1.sa sconteze sau sa cumpere efecte de comert-polite, bilete in ordin
2.sa sconteze bonuri de tezaur pana la concurenta sumei reprezentand 20% din capitalul varsat.
3.sa faca comert cu aur si argin.
4.sa incaseze efecte pentru particulari sau diferite insitutii.
5.sa faca avansuri pe aur si argint.
6.sa primeasca in depozit metale, monede de aur si argint sau sume de bani in cont curent.
7.sa faca avansuri in cont curent sau pe termene scurte garantate prin depozite de efecte publice sau valori garantate de Stat.

In articolul 11 se obliga a se face serviciul de casierie al Statului, fara nici o indemnizare, in conditii stabilite printr-o lege speciala (mai tarziu renuntandu-se la aceasta).

Articolul 12 - cel mai important din toata legea, se refera la faptul ca Banca are dreptul de a emite bilete de banca la purtator; suma biletelor va fi reprezentata prin valori usor de realizat si totodata va avea dreptul de a avea o rezerva metalica de o treime din suma biletelor emise.

In articolul 13 se stabileste ca valoarea fiecarui bilet nu va putea fi mai mica de 20 lei, astfel biletele vor fi de 20, 100, 500 si 1000.

Articolul 14 spune ca biletele vor fi platite la prezentare la birourile bancii in aur sau in moneda nationala de argint.

Prin articolul 16 se da dreptul Bancii Nationale de a cumpara si de a poseda fonduri publice romane, pentru o suma egala cu jumatate din capitalul social varsat.

In articolele 17-26 arata cum se formeaza administatia Bancii: guvernatorul, 6 directori, consiliulu de administratie, 7 censori, consiliul general, comitetul de scont, adunarea generala, comisarul guvernului.

In articolul 28 se stipuleaza masurile de luat in ceea ce priveste fabricarea biletelor si sanctiunile e aplicat.

In articolul 29 se decide ca statutele Bancii se alcatuiesc de catre guvernm neputan fi modificate decat de catre Administratia generala cu incuviintarea guvernului.

Ultimul articol, 30, stabileste ca Banca va fi obligata ca in termen de cel mult 4 ani sa retraga din circulatie biletele ipotecare emise, inlocuindu-le cu bilete de banca emise peste limitele art.12 din lege. Biletele retrase se vor pastra in "casseta" Bancii, urmand a fi schimbate in moneda la casseta Statului proportional cu vanzarea proprietatilor, ca formeaza granita lor.

In urma unor discutii, la care au participat persoane importante din politica tarii, proiectul de lege pentru infiintarea Bancii Nationale a Romaniei este adoptata de Camera la 1 martie 1880 cu 75 voturi din 85 de votanti.

In Senat legea este examinat cu aceeasi atentie, comitetul delegatilor introducand anumite modificari. Legea modificata este readusa din nou in Camera, iar la 31 martie 1880 o primeste in unanimitate. Legea este promulgata, ministru de finante fiind Ion Campineanu iar ministru de justitie Stolojan.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.