Lectia

Trimis la data: 2010-07-17
Materia: Pedagogie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 5.79 / 10
Downloads: 368
Autor: Amariei Cosmina
Dimensiune: 18kb
Voturi: 21
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
Lectia este forma fundamentala de organizare a procesului de invatamant in care se desfasoara activitatea elevilor sub conducerea cadrului didactic intr-o unitate de timp delimitata. In literatura de specialitate lectia este definita astfel: "o microstructura pedagogica care reuneste, intr-o unitate functionala, totalitatea actiunilor si a mijloacelor implicate in procesul de instruire la o ora scolara"; "o unitate de actiune didactica ce tinde in mod deliberat catre un anumit scop, in conditii bine determinate, cu ajutorul unor mijloace adecvate pentru a ajunge de la conditiile existente la conditii corespunzatoare scopului urmarit".

Seminarii similare:

Lectia este conceputa drept o entitate didactica de sine statatoare, "o celula" care sta la baza procesului de invatamant si contine toate elementele si caracteristicile acestuia [1, p.13].

Abordata intr-o perspectiva sistemica, lectia prezinta trei categorii de variabile [1, p.18]: functionale (scop, obiective); structurale (resurse umane si materiale, continut, metode, mijloace, forme de grupare a elevilor, timp, spatiu scolar); operationale (desfasurarea practica: strategii de instruire si evaluare).

Aceste variabile se afla in raporturi de interconditionare (fiecare influentandu-le pe celelalte); de aceea se cer a fi privite in unitatea lor. Fundamentale si orientand configuratia celorlalte variabile raman insa scopul si obiectivele lectiei [1, p.21]. In functie de acestea se aleg continuturile, strategiile de instruire, tehnicile de evaluare etc.

Tipurile de lectii
Lectia se desfasoara intr-o succesiune de etape, care-i confera o anumita structura. Tipul de lectie se refera la structura comuna a lectiilor care urmaresc aceleasi finalitati. Tipul de lectie se stabileste in functie de obiectivul general al lectiei.

Tipurile principale de lectii sunt urmatoarele: lectia de transmitere/insusire de cunostinte; lectia de formare de priceperi si deprinderi; lectia de recapitulare si sistematizare a cunostintelor, priceperilor si deprinderilor; lectia de evaluare a performantelor scolare; lectia mixta (combinata). Fiecarui tip de lectie ii este proprie o anumita structura generala. Aceasta structura nu este obligatorie si rigida.

Tipurile de lectii se regasesc in realitate in practica scolara sub forma unor variante concrete. Constituirea variantelor de lectii este determinata de: specificul obiectului de invatamant; particularitatile elevilor; conditiile materiale locale; competentele cadrului didactic. Prezentam in continuare structura generala, orientativa, a fiecarui tip de lectie.

Lectia de transmitere/insusire de cunostinte
Prin acest tip de lectie se urmareste atat achizitia de cunostinte (date concrete, notiuni, principii, legi), cat si formarea la elevi a capacitatilor de a opera cu acestea (de a le interpreta, aplica, analiza, sintetiza si evalua).

Structura generala a acestui tip de lectie este urmatoarea:
1. momentul organizatoric, prezent in orice lectie si prin care se asigura conditiile unei bune desfasurari a lectiei;
2. pregatirea pentru tema noua, care consta in actualizarea, de regula prin conversatie, a unor cunostinte anterioare, necesare noii invatari;

3. anuntarea subiectului (titlului) si a obiectivelor lectiei. Acestea din urma vor fi prezentate elevilor intr-o forma accesibila in vederea motivarii si cointeresarii lor pe parcursul lectiei;
4. transmiterea cunostintelor: este etapa de baza a lectiei, care ocupa cea mai mare parte a timpului. Prin strategii specifice, profesorul prezinta noul continut si dirijeaza invatarea elevilor, asigurand o participare activa a acestora, pana la obtinerea performantei vizate;

5. fixarea cunostintelor, care se poate realiza prin conversatii sau aplicatii practice.
6. anuntarea si explicarea temei pentru acasa. Variante ale lectiei de transmitere de cunostinte: lectia prelegere; lectia dezbatere; lectia introductiva; lectia vizita.

Lectia de formare de priceperi si deprinderi
Se intalneste la o varietate de obiecte de invatamant care au ca obiectiv formarea si exersarea deprinderilor intelectuale (matematica, gramatica), deprinderilor motorii (educatie fizica, tehnologica, lucrari de atelier) sau capacitatilor creatoare (muzica, desen, compunere).

Acest tip de lectie are urmatoarea structura generala:
1. momentul organizatoric, care capata o importanta sporita in cazul in care exersarea se bazeaza pe utilizarea unor mijloace de invatamant specifice (in atelier, laborator etc.);
2. anuntarea subiectului si a obiectivelor lectiei;
3. actualizarea/prezentarea, prin explicatii sau conversatie, a unor cunostinte, ce reprezinta suportul teoretic al exersarii;

4. explicarea si demonstrarea modelului actiunii de executat, realizate de regula de cadrul didactic, in vederea formarii la elevi a modelului intern al actiunii respective;
5. exersarea propriu-zisa, care se realizeaza mai intai sub indrumarea profesorului si apoi independent, sub forma unor exercitii variate, dozate si gradate;
6. evaluarea rezultatelor obtinute.

Adesea deprinderile nu pot fi formate intr-o singura lectie, exersarea lor realizandu-se pe parcursul mai multor ore, care se pot desfasura chiar succesiv, in aceeasi zi. Printre variantele acestui tip de lectie, determinate de natura diversa a deprinderilor de format cat si de varietatea resurselor materiale implicate, se numara: lectia in atelier; lectia in laborator; lectia de rezolvare de probleme; lectia de educatie fizica (lectia de formare de deprinderi motrice).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.