Linii electrice de transport - calculul electric

Trimis la data: 2010-05-11 Materia: Transporturi Nivel: Facultate Pagini: 33 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Tudor Mirea Dimensiune: 1355kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Pentru transportul energiei electrice la distante mari se utilizeaza linii de tensiuni inalte si foarte inalte, care prezinta o serie de particularitati functionale, ce se deosebesc semnificativ de liniile scurte folosite obisnuit la distributia energiei electrice [1,2,3,4].
In cazul liniilor de transport in curent alternativ pentru regimul normal de functionare, incarcarea fazelor este identica avand aceiasi parametrii iar tensiunile de alimentare sunt egale in noduri si defazate intre ele cu 1200, caz in care este suficient sa se studieze functionarea unei singure faze, utilizandu-se o schema monofilara, schema in care conductorul de dus prezinta parametrii de secventa, iar cel de intoarcere este un conductor fictiv de impedanta nula[1,4].
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Prezenta conductorului fictiv este necesara pentru a se asigura intoarcerea curentului. In realitate el nu exista, deoarece la liniile trifazate si simetrice, curentul ce vine pe o faza se intoarce prin celelalte doua.Spre deosebire de retelele cu parametrii concentrati, la care energia electrica si magnetica era concentrata intr-o zona restransa de spatiu, corespunzatoare campului electric si magnetic al conductoarelor, respectiv bobinelor, la liniile lungi energia electromagnetica este repartizata uniform de-a lungul lor, deoarece si parametrii electrici sunt repartizati in lungul liniilor.

Neconsiderarea acestei repartitii uniforme in analiza regimurilor de functionare a liniilor, poate conduce la rezultate si concluzii eronate[1,2,4].Relatiile (28), (29) reprezinta forma a doua a ecuatiei telegrafistilor.De mentionat ca cele doua forme de ecuatii au fost studiate incepand cu anul 1900, deoarece liniile cu elemente avand structura continua, au reprezentat un suport pentru transmiterea semnalelor in telegrafie[1,2,4].Rezolvarea ecuatiilor (23),(28),(29) se poate face mai usor in complex.

Avantajul trecerii la imaginile in complex consta in primul rand , in transformarea ecuatiei diferentiale de ordinul doi cu derivate partiale, intr-o ecuatie cu derivate totale, rezolvarea fiind mai usoara,deoarece forma rezultata este mai simpla.Din analiza relatiilor (66) rezulta ca ele reprezinta doua unde mobile, atat pentru tensiune cat si pentru curent, care se propaga pe linie, primele de la sursa spre consumator amortizandu-se cu factorul , fiind numite unde directe, iar urmatoarele de la consumator spre sursa cu factorul de amortizare , purtand denumirea de unde inverse.

Cele doua unde directe si inverse de tensiune si curent se propaga simultan iar pentru distante x si x' egale se amortizeaza la fel.
Din analiza expresiilor (62) se constata ca amplitudinea undelor directe de tensiune si curent sunt mai mari decat amplitudinile undelor inverse.In concluzie, se poate aprecia, ca fenomenul de propagare pe linii a undelor electromagnetice poate fi interpretat ca o suprapunere a doua unde, respectiv, directa si inversa.

Cele doua perechi de unde se propaga cu viteze egale, iar in cazul liniilor fara pierderi, viteza lor este egala cu viteza luminii in vid de 300000 km/sec.Undele directe propagandu-se de la sursa spre consumator pot fi privite ca un aport util de energie, in timp ce undele inverse care se propaga de la consumator spre sursa, reprezinta un fenomen distorsionat, care inrautateste transferul de energie pe linii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.