Managementul logisticii si distributiei

Trimis la data: 2010-08-16
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 5.67 / 10
Downloads: 463
Autor: Coporan Denisa
Dimensiune: 32kb
Voturi: 17
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
Logistica are un rol din ce in ce mai important in activitatea firmelor, aflandu-se intr-o conexiune permanenta cu productia, vanzarea, marketingul si servirea clientilor. Prin organizarea unei activitati logistice eficiente, aceasta functie va putea aduce o contributie reala la cresterea rentabilitatii firmei. Logistica ocupa in cadrul companiei o pozitie unica ce-i permite sa coordoneze relatiile care inflenteaza atat fluxul de informatii, cat si pe cel de bunuri, avand ca scop final executarea comenzilor primite. Termenul "logistica" este preluat din domeniul militar si reprezinta unul din conceptele esentiale ale abordarii sistemice a sistemelor productive.

Seminarii similare:

1. Asigurarea unei legaturi intre logistica si strategia firmei
Prima si cea mai importanta regula pentru a realiza potentialul de crestere a profitului pe care-l ofera logistica este ca toate operatiunile legate de logistica sa fie integrate in planul strategic al firmei.

Datorita lipsurilor ce au existat in domeniul logisticii, operatiile de logistica au fost considerate de cele mai multe ori elemente neutre pentru firma. Logistica eficienta din punct de vedere al costului are un mare impact in mentinerea pozitiei firmelor pe piata. Inovatia in domeniul logisticii contribuie la detinerea suprematiei in domeniul costurilor si la diferentierea prin servicii.

2. Realizarea unei organizari globale
Cel de-al doilea principiu sustine o organizare globala a logisticii prin care sa fie controlate toate functiile logisticii de catre un singur departament din cadrul firmei. Gestionarea materialelor, transportul, depozitare, distributia, logistica interna trebuie sa fie unificate printr-o combinatie adecvata de management.

Asigurarea unor servicii logistice eficiente necesita o coordonare riguroasa a tuturor operatiilor cu strategia firmei. Logistica cu costuri reduse se bazeaza pe o mutitudine de decizii continue ca de exemplu: cheltuieli mai mari de transport dar costuri mai mici pentru stocuri si depozitare. O serie de firme recunosc interrelatiile intre logistica, productie, marketing, vanzari si finante. Ele identifica functiile si activitatile care au legatura cu logistica, urmarind o integrare cat mai buna a lor.

3. Valorificarea puterii informatiei
Departamentele de logistica profita din ce in ce mai mult de avantajul informatiilor si al tehnologiilor de procesare a informatiilor. Ele sesiseaza ca sistemele bazate pe tranzactii si cele decizionale sunt resurse esentiale pentru realizarea profitului activitatii de logistica. Cea care a determinat o scadere semnificativa a costurilor este informatia. Ca urmare tot mai multe firme aloca resurse pentru investitii in sistemele de gestionare a informatiilor, ca alternativa la cheltuielile pentru alte resurse logistice mult mai conventionale.

O serie de firme utilizeaza deja modele computerizate menite sa ofere un ajutor in luarea deciziilor tactice si operationale. Un astfel de model analizeaza componenta solicitarilor de produse in cadrul comenzilor, decizand unde sa pozitioneze echipamentele de transport si rampele de descarcare astfel incat sa minimizeze distantele de transport in interiorul depozitului.

4. Accentul pus pe resursele umane
Managementul resurselor umane este o conditie esentiala pentru obtinerea performantelor superioare de logistica. Aceste performante se obtin intr-un mediu care recunoaste ca oamenii sunt cea mai importanta resursa a departamentului. Managementul superior trebuie sa conceapa un sistem care sa conduca la cresterea productivitatii, iar in anumite conditii sa gaseasca stimulente care sa favorizeze indeplinirea in bune conditii a functiei logistice.

De asemenea, calitatea logisticii este strans legata de resursele umane. Daca firma nu impune in randul personalului sau o orientare bazata pe calitate, produse si servicii, ei vor ramane in urma concurentei. In planurile acestor firme sunt incluse derularea unor operatii de proiectare sau achizitionare a unor tehnici specifice si a unor cunostinte de management.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.