Managementul resurselor umane

Trimis la data: 2010-08-18 Materia: Resurse Umane Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 6
Autor: Alexandra Mocanu Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Complexitatea postului se situeaza la un nivel ridicat, titularul postului trebuind sa realizeze un numar mare de sarcini: de organizare, planificare, aprovizionare, control. Postul solicita la un nivel ridicat abilitatile de conducere, organizare si coordonare ale titularului de post, pentru desfasurarea activitatii. Postul presupune o unitate de munca completa, in cadrul careia pot fi identificate sarcini de organizare, planificare, control, conducere, aprovizionare si proiectare.

Varietatea calificarii sau diversitatea aptitudinilor defineste gradul in care un post presupune efectuarea unei multitudini de activitati care implica folosirea si dezvoltarea unui numar mare de calitati, aptitudini si calificari pentru detinatorul postului respectiv. Diversitate inalta: proprietarul care este si operatorul unui atelier de reparatii auto care repara instalatii electrice, motoare, caroserii si interactioneaza personal cu clientii. Diversitate redusa: muncitorul dintr-un atelier care vopseste 8 ore pe zi.

Identitatea sarcinii - gradul in care un post presupune realizarea de unitati complete de munca, activitati sau sarcini de munca complete identificabile si de sine statatoare. Identitate mare : un lucrator dintr-o fabrica de mobila (ebenist) care concepe piesa de mobilier, alege lemnul, construieste piesa respectiva si o slefuieste. Identitate mica: muncitorul care lucreaza la strung numai pentru a face picioare de masa.

Importanta sau semnificatia sarcinii - gradul in care o sarcina de munca sau un post influenteaza alte posturi sau munca altor angajati.
Importanta mare: ingrijirea bolnavilor din sectia de reanimare.
Importanta mica: maturarea holurilor spitalului.

Autonomia sau gradul de independenta, autonomie sau autoritate in adoptarea deciziilor si in desfasurarea muncii, respectiv in realizarea sarcinilor de munca. Autonomie mare: un instalator de posturi telefonice care isi planifica singur munca pe o zi, viziteaza abonatii fara a fi necesara supraveghere si decide asupra metodelor de lucru.
Autonomie mica: o operatoare telefonica are trebuie sa raspunda in mod repetat la toate apelurile telefonice, rutinier.

Feedback-ul - caracteristica postului car permite cunoasterea, de catre titularul postului, a rezultatelor muncii. Feedback-ul poate fi intrinsec atunci provine din interiorul activitatii (produse fabricate, defecte constate, termene respectate) sau extrinsec cand este asigurat din exteriorul activitatii (produse defecte respinse la CTC, evaluarea performantelor salariatilor de catre manageri, opinii ale clientilor formulate in scris.

Feedback inalt: un muncitor care realizeaza asambleaza aparate de radio pe care le testeaza pentru a vedea daca functioneaza. Feedback scazut: acelasi muncitor care asambleaza aparate de radio, dar pe care le inmaneaza unui controlor de calitate.

Postul prezinta o importanta mare, modul de realizare a sarcinilor de catre titularul postului afectand activitatea pe posturile de sefi de atelier, maistri, sefi de colective, o serie de posturi de la departamentele de resurse umane, aprovizionare, CTC, proiectare.

Din punct de vedere al autonomiei, titularul postului dispune, pentru desfasurarea activitatii, de un grad de libertate care se situeaza la un nivel mediu, prin prisma faptului ca in adoptarea deciziilor si a unor masuri legate de activitate, trebuie sa tina cont foarte mult de specificul activitatii, care impune luarea in consultarea cu titularii unor posturi din departamentele de resurse umane, aprovizionare, CTC, mecano - energetico - investitii etc.

Titularul postului are posibilitatea de a-si evalua singur rezultatele muncii sale, prin urmarirea evolutiei parametrilor si indicilor de realizare a activitatii de productie.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.