Marea Neagra - Poluarea

Trimis la data: 2010-08-06 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 25
Autor: Rosca Maria Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Schimbarile climatice din ultimii ani nu sint cauzate de evolutii naturale, ci sint produse de cresterea gradului de poluare si de managementul necontrolat al emisiilor de dioxid de carbon (CO2), considera profesor doctor Fokion Vosniakos, presedintele Asociatiei Balcanice de Mediu (B.EN.A). "Ne asteptam la schimbari climatice dramatice in urmatorii 15 ani, cu accentuarea fenomenelor de furtuna. Una din cauzele ce au generat aceste schimbari se refera la emisiile de gaze cu efect de sera si la comertul cu aceste emisii, "conform protocolului de la Kyoto. Nu este benefic pentru Balcani sa faca un astfel de comert", a declarat Fokion Vosniakos.
Referate similare: Domnia lui Stefan cel Mare

Inundatiile au crescut poluarea. El a atras atentia asupra pericolului in care se afla anumite zone ale tarii noastre, ca urmare a ridicarii nivelului de poluare - cu consecinte in plan economic - si a evidentiat principalele directii in care autoritatile romA"ne ar trebui sa isi concentreze eforturile pentru protejarea mediului. O problema acuta este cea legata de cresterea gradului de poluare a Marii Negre, asa cum rezulta din masuratorile realizate in cadrul unui program de cercetare derulat de B.EN.A.

Poluarea Marii Negre s-a accentuat in ultimii ani ca urmare a ploilor abundente, ce au condus la transportarea unor importante cantitati de aluviuni, precum si din cauza deversarii in Dunare a unor substante chimice (pesticide si fertilizatori), folosite in Germania si Austria. In acelasi timp, vasele abandonate de-a lungul Dunarii si pe coastele Marii Negre reprezinta o sursa permanenta de poluare cu metale grele.

Grav este faptul ca poluarea din Marea Neagra se transfera prin Marea Egee in Mediterana. "Volumele de apa care ajung in Mediterana, din Marea Neagra au crescut pina la 580 km cubi pe an, ceea ce inseamna o cantitate foarte mare", a precizat presedintele B.EN.A. O alta problema este cea a cresterii eroziunii malurilor, in ultimii 10 ani RomA"nia pierzind peste 22 de km patrati de teritoriu. Din cauza nivelului ridicat al poluarii, fauna marina a avut de suferit, astfel ca daca in 1950 existau circa 1 milion de delfini, in prezent numarul acestora este de 2.000-3.000.

Toti acesti factori au dus la restringerea drastica a activitatii de turism in zona Marii Negre, cu exceptia Bulgariei. "Practic, turismul la Marea Neagra nu exista, evident nu numai din cauza calitatii apei, ci si ca urmare a serviciilor promovate", a precizat Vosniakos. B.EN.A este o organizatie non-guvernamentala si non-profit, infiintata in 1998, ce are ca principal scop identificarea si evaluarea problemelor curente de protectie a mediului la nivel regional, national si international.

"Poluarea Marii Negre"
Unele dintre sursele de poluare, fabrici din industria grea sau agrochimica,cum ar fi cele producatoare de pesticide,sunt acum inchise datorita colapsului economic care a afectat multe tari dupa 1990.De asemeni unele interprinderi care mai functioneaza inca,au redus indicele de poluare prin aplicarea de tehnologii moderne si tratarea deseurilor.

Transportul de petrol prin Marea Neagra a crescut foarte mult si exista un risc constant de poluare prin aplicarea deversarii datorate accidentelor si manevrelor gresite(robinete slabite, manevrare neatenta si spalarea ilegala a tancurilor de petrol).Poluarea poate fi prevenita in toate situatiile intrucat ea este rezultatul accidentelor sau folosirii intentionate a mediului pentru depozitarea deseurilor.

Substante radioactive
Acestea sunt elemente care emit radioactivitate.Ele pot fi substante din natura, lanthanide,actinide,sau elemente continand uraniu, produse ale activitatii omenesti.Elemente ca uraniu exista in natura,astfel incat un anumit nivel de radioactivitate este intotdeauna prezent.

Deseuri solide
Prezenta gunoiului in mare este o problema majora deoarece ameninta vietuitoarele si habitatul acestora.Deseurile din plastic reprezinta o problema deosebit de dificila.

Energia nucleara
In mod normal,emisiile de la reactoarele nucleare sunt foarte strict controlate.Exista totusi riscuri de accidente iar depozitarea pe termen lung a deseurilor radioactive este dificila si costisitoare.

Accidente
Accidentul nuclear de la Cernobil din 1986 a produs imense suferinte umane si contaminari ale mediului,in special in unele zone ale Niprului,fluviu care se varsa in Marea Neagra. Indiguirile de pe fluviu au impiedicat insa cea mai mare parte a poluarii sa ajunga in mare. Din cauza acestui accident dar si a altor deversari operationale,nivelul de radioactivitate al Marii Negre este dublu fata de cel al Marii Mediterane,fara a pune totusi in pericol fauna si oamenii.

Titei
Titeiul brut contine mii de hidrocarburi.Acestea sunt compusi ale carbonului si hidrogenului care pot fi saturati(nu contin legaturi duble),nesaturati(contin legaturi duble sau triple de aceea sunt mai reactivi)sau aromatici(contin inele de benzen). In general,cu cat numarul de inele de benzen sau de legaturi duble si triple este mai mare intr-un compus al titeiului,cu atat mai toxic este acesta.

Producerea si rafinarea
Lubrifiantii bazati pe petrol se mai folosesc in utilajele de forare a titeiului sau a gazelor. Este foarte dificil,cronofag si scump sa se masoare concentratia de substante chimice organice care pot provoca poluarea.Stim putine despre concentratia si repartitia lor in Marea Neagra.

Stim totusi ca nivelul de pesticide este mai mic decat in alte mari europene datorita dificultatilor taranilor de ale procura. Desi transportul de titei a cescut semnificativ,din fericire au fost putine scurgeri majore de titei in Marea Neagra.Totusi titeiul se intalneste frecvent in zonele de plaja,iar concentratia de titei dizolvat este mai mare decat in Mediterana vecina.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.