Marketing aplicatii

Trimis la data: 2010-11-24
Materia: Marketing
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Ana Vladescu
Dimensiune: 119kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
O intreprindere romaneasca de import-export urmeaza sa lanseze pe piata o noua linie de deodorante "W". Pentru a cunoaste care sunt potentialii cumparatori si care nu, intreprinderea doreste sa realizeze un studiu de segmentare, prin care, cu ajutorul metodei matriciale, sa identifice criteriile de segmentare care sunt cele mai eficiente. Se alege in acest sens un esantion alcatuit din 6000 persoane, care vor fi interogate privitor la intentia lor de achizitie a produsului clasificandu-I astfel in cumparatori si non-cumparatori si in legatura cu apartenenta la categoriile urmatoarelor criterii de segmentare considerate reprezentative de catre intreprindere: varsta, avantaj urmarit si sexul.

Seminarii similare:

Rezolvare
a)pentru criteriul varsta s-au ales categoriile: adolescenti si adulti.Calculul valorilor diagonalelor pentru criteriul nivel de pregatire in functie de distributia preferintelor identificate in cadrul esantionului:

b)pentru criteriul avantaj urmarit s-au ales urmatoarele categorii: pretul si calitatea. Calculul valorilor diagonalelor pentru criteriul avantaj urmarit in functie de distributia preferintelor identificate in cadrul esantionului:

Dupa cum se observa din calculul diagonalelor pentru cele trei criterii de segmentare, ordinea de eficienta a acestora pentru linia de produse "W" este:
Locul 1 - criteriul varsta urmarit (cu o valoare maxima a diagonalelor de 9500)
Locul 2 - criteriul sex (cu o valoare maxima a diagonalelor de 8800)
Locul 3 - criteriul avantaj (cu o valoare maxima a diagonalelor de 8500)

Concluzie
Se observa ca, potrivit metodei matriciale de segmentare, pe exemplul prezentat, se considera ca cel mai bun criteriu este A© criteriul varstaA>> deoarece segmenteaza cel mai bine piata. Aceasta inseamna ca acest criteriu asigura, pe de o parte, cea mai buna delimitare a esantionului in grupe omogene de cumparartori, iar, pe de alta parte, ca in cadrul fiecarei grupe membrii acesteia au un profil de consum foarte apropiat.

Aplicatia nr.2
Utilizand aceleasi date ca la aplicatia precedenta, pentru a verifica rezultatele obtinute, intreprinderea producatoare de deodorante doreste sa identifice criteriul cel mai bun de segmentare si cu ajutorul metodei Belson.

Concluzie
Ca urmare, segmentarea consumatorilor se va face dupa cel de-al doilea criteriu(avantaj urmarit), la fel ca si in cazul metodei matriciale, deoarece acesta este criteriul care segmenteaza cel mai bine piata, adica care asigura cea mai buna delimitare intre grupurile omogene ce formeaza esantionul ales.

Aplicatia nr.3
La un an de la lansarea liniei de deodorante, in urma schimbarii conducerii intreprinderii analizata prin metodele anterioare, s-a hotarat sa se verifice daca criteriile de segmentare alese de catre fostii manageri au fost reprezentative pentru linia de deodorante ce s-a lansat. Pentru aceasta conducerea a cerut specialistilor in marketing sa analizeze cu ajutorul metodei testului χ justetea alegerii celor trei criterii de segmentare si a tipurilor de segmente: varsta (adolescenti/adulti), avantaj urmarit (pret/calitate) si sexul(masculin/feminin).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.