Masurarea caracteristicilor vantului

Trimis la data: 2010-04-20 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Roxana Celea Dimensiune: 94kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Ca urmare a diferentelor de presiune atmosferica existente intre diferitele regiuni, iau nastere miscari ale aerului, ce se efectueaza fie in plan vertical, fie orizontal (ordonat ori dezordonat). In cazul in care aerul se deplaseaza pe orizontala, paralel sau aproape paralel cu suprafata terestra, miscarea aerului este cunoscuta sub numele de vant.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Vantul se caracterizeaza prin urmatoarele aspecte: directie, viteza si tarie sau intensitate.Vantul, cu caracteristicile lui, constituie elementul meteorologic deosebit de fluctuabil, atat ta timp cat si In spatiu, putand diferi foarte mult de la un moment la altul si, in acelasi timp, de la un punct !a altul, atat ca directie, cat si ca intensitate ori viteza. De aceea, instrumentele cu care se masoara caracteristicile vantului nu pot surprinde situatia reala, aceasta, pe de o parte, iar pe de alta parte, asa cum sunt concepute, cum se prezinta, unele dintre de au o inertie mare si nu pot oferi date de mare precizie, ci doar orientative.

a) Directia vantului reprezinta directia de unde bate vantului si nu spre care se indreapta. Directia vantului se apreciaza prin cele 16 sectoare ale orizontului notate cu majusculele punctelor cardinale si intercardinale (principale si secundare) in sensul deplasarii acelor de ceas, utilizandu-se roza vanturilor.

Deoarece acest mod de notare este greoi si mai imprecis, directia vantului se apreciaza si in grade sau decagrade ca, de exemplu, in aeronautica si in transporturile maritime. Directia vantului in plan orizontal este data de unghiul pe care il face vectorul vant cu directia nordului geografic.

b) Viteza vantului reprezinta spatiul parcurs de aerul ce se deplaseaza pe orizontala in unitatea de timp. Viteza vantului se exprima in m/s sau in kmh.Intre cele doua unitati de masura existand urmatoarele relatii:1 m/s = 3,6 km/h 1 km/h = 0.278 m/s.In unele cazuri (de exemplu. in practica navigatiei maritime), viteza se exprima si in noduri (1 nod=l,852km/h, adica echivalentul a 0,51 m/s).

c) Intensitatea sau taria vantului se apreciaza vizual, indirect cu ajutorul scarii Beaufort (conceputa de amiralul francez in anul 1805 si modificata ultenor pentru a putea fi aplicata si pe uscat), dupa efectele mecanice pe care le produce vantul asupra vegetatiei, constructiilor etc.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.