Masurarea parametrilor de stare

Trimis la data: 2009-08-28 Materia: Mecanica Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Irina Gales Dimensiune: 61kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Volumul unui gaz este definit de volumul recipientului ce contine gazul respectiv, astfel ca determinarea volumului gazului revine la determinarea volumului recipientului. Cel mai simplu mod de a estima volumul recipientului consta in umplerea acestuia cu un lichid de densitate cunoscuta si cantarirea recipientului inainte si dupa umplerea lui cu lichid. Volumul recipientului va rezulta cu formula:
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Metodele pentru masurarea presiunilor se deosebesc printr-o mare varietate a principiilor de functionare si a modalitatilor de realizare a instrumentelor de masura. Masurarea presiunilor se face cu instrumente specializate numite manometre. Manometrele pentru estimarea presiunilor scazute se numesc vacuumetre sau joje de vid, iar manometrele folosite pentru masurarea presiunilor de ordinul "atmosferei" se numesc barometre. Printre manometrele folosite curent la masurarea presiunii exista unele care masoara direct presiunea numite absolute sau cu actiune directa (figura 2-2).

Celelalte manometre nu masoara direct presiunea ci o alta marime corelata intr-un fel sau altul cu presiunea. Aceste aparate cu actiune indirecta trebuie in prealabil sa fie gradate sau etalonate. Gradarea lor se realizeaza prin confruntare cu indicatiile instrumentelor cu actiune directa. Gama presiunilor ce urmeaza a fi masurate in studiile fizice este foarte extinsa. Presiunile cele mai scazute obtinute in laboratoarele fizicii contemporane sunt de ordinul a 10-15mm. col.

Hg., in timp ce presiunile cele mai ridicate sunt de ordinal a 4*105 atm., astfel ca intre presiunile extreme masurabile exista o diferenta de 20 de ordine de marime. Evident, nu exista aparate capabile sa masoare presiunile situate in aceasta gama. Vom distinge astfel aparate ce masoara presiunile foarte scazute - numite vacuumetre - , manometre capabile sa masoare presiuni mari si foarte mari si aparate ce masoara presiuni de ordinul atmosferelor.

Un manometru cu lichid presupune un tub indoit "in U" partial umplut cu lichid sau cu mercur. Una dintre ramuri notata cu A in figura este vidata astfel ca lichidul urca in aceasta ramura pana aproape de starea de umplere a sa, iar ramura B avand extremitatea deschisa se racordeaza la volumul studiat. Diferenta de nivel h a lichidului intre cele doua ramuri va permite estimarea presiunii din interiorul incintei la care s-a racordat ramura B.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.