Maturitatea scolara

Trimis la data: 2010-07-18
Materia: Pedagogie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 5.61 / 10
Downloads: 482
Autor: Achim Miruna
Dimensiune: 15kb
Voturi: 17
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
Seminar despre Maturitatea scolara
Maturizarea scolara reprezinta trecerea de la copilaria prescolara, dominata de structurile si motivele activitatii ludice, la copilaria scolara, dominata de structurile si motivele activitatii de invatare se face sub impactul maturizarii unor premise psihice interne, cum are fi: dezvoltarea motivelor si a intereselor de cunoastere, capacitatea copilului de desfasura actiuni variate, nu numai in plan obiectual, dar si in plan mental, cresterea ponderii momentelor verbale, in analiza reprezentarilor, sub impactul descrierilor si povestirilor celor din jur - premisa a dezvoltarii memoriei logice si a gandirii abstracte, cresterea indicelui independentei proceselor intelectuale, care iau forma unor actiuni teoretice speciale (rationamente), ce vor juca un rol deosebit in medierea demersurilor cognitive solicitate de invatare.

Seminarii similare:

Seminar despre Maturitatea scolara
Daca gradinita este prima experienta a vietii in societate a copilului iar inceperea scolii este un moment semnificativ pentru copil, trecerea de la gradinita la scoala este etapa insotita de importante modificari motivationale, trecere marcata de tranzitii si inlocuiri dinamice ale motivatiei ludice cu motivatia de tip scolar.

Copilul doreste sa devina scolar, vrea sa poarte insemnele de scolar si are chiar un inceput de competenta pentru activitatea scolara, dar se constata totusi ca exista inca un decalaj important intre ceea ce vor fi solicitarile de tip scolar pentru el si ceea ce poate el realiza acum, in situatia de prescolar. Aici trebuie intervenit educational pentru a reduce acest decalaj si pentru a-i conferi o dimensiune optima, cu valori motivationale pentru copil, inducandu-i energia necesara pentru a se angaja pe directia noilor achizitii.

Gradinita este veriga initiala a invatamantului preuniversitar,cu sarcini instructiv-educative pentru pregatirea prescolarilor in vederea integrarii si adaptarii optime in viata de scolar.In grupa mare pregatitoare jocul se imbina cu activitati de invatare,copilul fiind obligat sa-si insuseasca literele si numeratia, scoala - mai exact clasa I - fixand notiunile castigate la nivelul grupei pregatitoare.

Momentul intrarii in scoala presupune un anumit nivel de dezvoltare psiho-fizica.Aptitudinea pentru scolaritate presupune dobandirea unor capacitati,abilitati si deprinderi.Copilul are aptitudine pentru scolaritate cand dovedeste ca poate sa faca fata exigentelor scolare, evitandu-se astfel esecul.

Fenomenul integrarii copilului in activitatea scolara este un fenomen complex,in analiza caruia trebuie sa se tina cont de:
-varsta cronologica
-maturitatea scolara
-continutul instruirii in clasa I

Pentru realizarea maturitatii scolare este necesara pregatirea copilului prescolar in plan
-cognitiv
-afectiv
-volitiv

Dintre laturile esentiale ale maturitatii scolare putem mentiona maturitatea intelectuala si maturitatea sociala a copiilor. Cea intelectuala se poate aprecia pe baza unor probe de inteligenta verbala sau nonverbala, precum si pe baza reusiteor, nereusitelor observate in activitati grafomotorii, de joc etc.

Evaluarea aptitudinilor intelectuale ale copiilor in ajunul scolarizarii cere importanta in primul rand atunci cand se urmareste departajarea anormalilor de normali. Datete referitoare la inteligenta, obtinute cu ajutorul probelor psihologice, au, de regula, o valoare predictiva in sensul ca permit anticiparea gradului de maturitate a copilului pentru formarea deprinderilor de citire si de scriere.

Dar pentru ca indicii obtinuti prin aplicarea acestor probe de inteligenta nu se refera si la factorii nonintelectuali, care, de asemenea, au o pondere mare in adaptarea scolara, formularea prognozei scolare generale presupune si cunoasterea trasaturilor nonintelectuale ale copilului.

Maturitatea sociala prezinta o sfera mult mai larga, iar evaluarea ei presupune observarea copilului in cadrul colectivului, precum si baterii psiho - sociologice mai complexe.

Un element important al maturitatii scolare este adaptarea scolara, ca proces de echilibrare intre asimilarea cerintelor scolare si acomodarea la acestea, proces care il solicita pe copil pe toate directiile sale de dezvoltare si care vizeaza gradul de concordanta intre nivelul de dezvoltare a copilului si viitoarele cerinte scolare: intelectuala, morala, estetica, fizica si comportamentala. Ruperea echilibrului poate conduce la esec; de aceea, stadiul nivelului de adaptare a copilului ne poate dezvalui evolutia sa viitoare: succesul sau esecul scolar.

Din punct de vedere psihologic, adaptarea scolara marcheaza tendinta de echilibru necesar intre procesele de asimilare si cele de acomodare. tendinta realizata, in mod obiectiv, la nivelul interactiunii permanente existente intre om si realitate (vezi Piaget, Jean, 1973).

Din punct de vedere social, adaptarea scolara marcheaza tendinta de integrare a obiectului educatiei intr-o anumita comunitate, in cadrul unui proces care incepe in familie si continua in gradinita, scoala, societate etc. in aceasta acceptie adaptarea scolara constituie o parte integranta a unui proces mai complex, care este procesul de a-daptare sociala.

In sens larg, continutul conceptului de adaptare scolara defineste ansamblul actiunilor proiectate de profesor pentru realizarea corelatiei optime intre posibilitatile elevilor si necesitatile mediului educativ/didactic. Aceasta corelatie priveste activitatea didactica dar si procesul de integrare psihosociala a elevului in diferite colective, grupe, microgrupe, conform finalitatilor asumate la nivel macro si microstructural.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.