Meteorologie si climatologie

Trimis la data: 2010-08-22 Materia: Geografie Nivel: Liceu Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 326
Autor: Anghelescu Marius Dimensiune: 248kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Seminar despre Meteorologie si climatologie
Modul de efectuare a observatiilor meteorologice si a masuratorilor la statii
Pentru ca valorile rezultate din observatiile meteorologice sa poata fi comparate intre ele, platformele meteorologice si instrumentatia utilizata trebuie sa corespunda unor cerinte universal recunoscute. Astfel, Organizatia Meteorologica Mondiala a implantat o serie de masuri pentru standardizarea instrumentelor si metodelor de observatii in toate tarile care au aderat la aceasta organizatie. Aparatura trebuie instalata in asa fel incat sa nu se influenteze reciproc, sa fie etalonata, astfel incat precizia valorilor sa fie cat mai mare.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Seminar despre Meteorologie si climatologie
Organizarea unei statii meteorologice:
O statie meteorologica se compune de regula dintr-o cladire (CL) in interiorul careia se afla si biroul observatorului (B), o platforma meteorologica (PL. MET.) si doua parcele meteorologice (P1 si P2).

In biroul statie se fac determinari ce vizeaza valorile presiunii atmosferice folosindu-se barometrul cu mercur; are loc verificarea exactitatii datelor inregistrate; se transcriu datele de observatie din registrul de statie in tabelele meteorologice; se descifreaza diagramele de la aparatele inregistratoare (termograme, higrograme, pluviograme, barograme etc.).

Pe parcelele meteorologice se efectueaza determinari privind structura si densitatea zapezii dar si masuratori ale grosimii stratului de nea.
Platforma meteorologica reprezinta suprafata de teren special amenajata pe care sunt instalate majoritatea instrumentelor si aparatelor meteorologice cu care se efectueaza la statii cea mai mare parte a observatiilor meteorologice.

Conditiile generale de amplasare a statiilor meteorologice:
• Statiile meteorologice se instaleaza in camp deschis, pe un teren neted si care sa permita o cat mai buna vizualizare a spatiului din jur.
• Trebuie sa se tina seama de reprezentativitatea in raport cu ansamblul conditiilor fizico-geografice aferente unitatii de relief in care se gaseste statia (datele obtinute vor fi valabile nu numai pentru locul unde se fac determinarile, ci pentru o suprafata mult mai intinsa de teren, aflata in jurul statiei).

Conditiile speciale de amplasare a statiilor meteorologice:
• daca in apropierea statiei exista obstacole mici (arbori izolati, tufisuri), atunci statia va fi pozitionata la o distanta de 10 ori mai mare decat inaltimea acestora.

• daca in proximitate exista obstacole de dimensiuni mai mari (grupuri mari de constructii, paduri), atunci statia va fi amplasata la o distanta de 20 de ori mai mare decat inaltimea maxima a acestora.

• daca in vecinatatea statiei se afla o unitate acvatica (indiferent de dimensiunile acesteia), atunci statia va fi instalata la o distanta de 100 m fata de cel mai inalt nivel posibil al apei (nivelul de maxim-maximorum).

• statia trebuie ferita de influenta orasului (care se constituie intr-o veritabila "insula de caldura" fata de campul deschis invecinat) in asa fel incat amplasamentele le vom regasi catre periferiile oraselor, departe de surse de caldura, de zgomot, trepidatii, energie etc.

Dimensiunile platformei meteorologice variaza in functie de volumul determinarilor efectuate si de programul de cercetare al statiei, astfel: la statiile meteorologice cu program redus dimensiunile platformei meteorologice sunt 20x16 m, la statiile meteorologice cu program standard 26x26 m iar la cele cu program radiometric 26x36 m.

Platforma meteorologica standard
Platforma meteorologica standard (P.M.) este un patrat de 26x26 m, orientat pe directiile nord-sud (foarte rar est-vest), acoperit cu vegetatie ierboasa si imprejmuit de un gard de plasa de sarma cu ochiuri mari (pentru a asigura o cat mai buna circulatie a aerului).

Aparatele si instrumentele meteorologice sunt instalate pe platforma meteorologica astfel incat sa se evite umbrirea unora de catre altele. Dispunerea se face pe aliniamente astfel:
Pe primul aliniament sunt amplasate girueta cu placa usoara, girueta cu placa grea si chiciurometrul.

Pe cel de-al doilea aliniament se afla trei adaposturi meteorologice: in primul se afla termometrele psihrometrice (ordinare), termometrul de maxima, termometrul de minima, higrometrul de serviciu si higrometrul de rezerva; in cel de-al doilea se afla termograful si higrograful.
Pe cel de-al treilea aliniament se gasesc pluviograful, pluviometrul tip A.N.M. si pluviometrul tip Tretyakov.

In partea central-sudica a P.M. se afla heliograful, iar in sudul extrem se afla doua platforme meteo, P1 (termometre de sol: ordinar, de maxima, de minima, o trusa de patru geotermometre de tip Savinov) si P2 (rigla de zapada, glaciometrul, o trusa de 5-8 geotermometre cu tragere verticala).

Adapostul meteorologic (A.M.) reprezinta o constructie speciala care protejeaza instrumentele si aparatele meteorologice din interior impotriva radiatiilor solare, precipitatiilor atmosferice, vantului etc.
Se compune din: A.M. propriu-zis, suport de sustinere, scara.

A.M. propriu-zis este confectionat din lemn, are acoperis dublu, peretii sunt dispusi sub forma de jaluzele (cu un unghi de 45As) iar podeaua se compune din doua scanduri dispuse in cruce, peste care se aseaza o bucata de plasa de sarma.

A.M. este vopsit in alb la exterior (pentru a reflecta radiatia solara) si in negru la interior (pentru a atrage radiatia solara).
Inaltimea A.M. este de 2 m, iar in cazul statiilor de munte si in conditiile unui strat de zapada mai mare de 1 m, distanta se mareste la 2,75 m.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.