Metode de scalare

Trimis la data: 2010-06-10 Materia: Marketing Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 200
Autor: Robert Gurea Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Reprezinta cea mai populara metoda de scalare si cea mai frecvent utilizata in cercetarile de marketing. Bazele acestei metode au fost puse de psihologul Charles E. Osgood inca din anul 1957 iar ulterior, prin contributia catorva sute de specialisti au fost concepute si realizate numeroase variante adaptate la specificul cercetarii de marketing.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

In cazul acestei metode, persoanei cercetate i se solicita sa-si exprime opinia despre stimulul supus investigatiei (produs, serviciu, magazin, unitate de cazare etc.) caracterizat printr-o serie de atribute bipolare. Intre cei doi poli ai fiecarei perechi se insereaza o scala care se recomanda sa aiba intre 7-9 niveluri. In cercetarile de marketing se folosesc cel mai adesea scale cu 5-7 niveluri.

Atat directia cat si intensitatea opiniei persoanei in cazul unei anumite perechi de atribute se poate stabili pe baza nivelului pe care aceasta il selecteaza pe scala respectiva. De exemplu, imaginea cumparatorilor referitoare la un anumit produs poate fi cuantificata cu ajutorul unei scale cu 5 niveluricare se afla intre perechea de atribute "foarte favorabil - foarte nefavorabil". In forma sa originala diferentiala semantica ar fi avut urmatoarea forma grafica:

Foarte favorabil .... : ... : .... : .... : .... : .... : .... : Foarte nefavorabil.Persoana cercetata va marca cu un "X" acel segment al scalei corespunzator imaginii sale despre produsul invetigat.Pentru usurarea prelucrarii si interpretarii datelor, o varianta mai evoluata a diferentierii semantice inlocuieste segmentele cu cifre astfel:Foarte favorabil 7 : 6 : 5 : 4 : 3 : 2 : 1 :

Foarte nefavorabil
Dupa ce fiecare persoana investigata, componenta a unui esantion, a incercuit numarul care exprima imaginea sa, cercetatorul are posibilitatea sa faca o medie aritmetica ponderata a tuturor opiniilor stabilind un punct final pe scala, punct care sintetizeaza intensitatea imaginii esantionului cercetat cu privire la produsul respectiv. Aceasta medie poate fi apoi comparata cu mediile obtinute pentru alte produse, cu mediile altor esantioane sau cu media aceluiasi esantion obtinut in alta perioada de timp.

Ex. Daca se cerceteaza imaginea unui magazin si se iau in considerare toate atributele care intra in componenta imaginii, atunci pnctul mediu obtinut pentru fiecare atribut se poate uni cu punctele medii ale celorlalte atribute rezultand si o reprezentare grafica a opiniilor persoanelor cercetate.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.