Metode didactice

Trimis la data: 2009-11-09
Materia: Pedagogie
Nivel: Facultate
Pagini: 24
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 11
Autor: Popa Ioana
Dimensiune: 46kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
Metode expozitive sunt: povestirea, descrierea, explicatia, prelegerea, expunerea, cursul magistral, conferinta; fiecare cu limbajul adecvat unor situatii scolare.Caracteristicile metodelor expozitive: permit transmiterea ordonata a informatiei; mod realist de abordare a realitatii (expunerea);se pot forma stiluri elevate de gandire;sunt metode foarte flexibile;dau profesorului spontaneitate si putere de adaptare la specificul temei si la nivelul intelectual al ascultatorilor.Dezavantajele metodei expozitive:cunostintele elaborate de-a gata, spuse autoritar de profesor;acceptarea ca adevaruri a celor spuse de profesor;comunicarea "ex catedra" face apel la receptivitatea auditoriului fara ca ei sa participe activ la elaborarea noilor achizitii, fara spirit critic;
Explicatia - clarificarea unei idei, notiuni, legi, fiind o legatura cauzala intre obiecte si fenomene realizata de profesor, cu scopul clarificarii la elevi a cunostintelor noi.Povestirea - predare prin naratiune si este pe linia inclinatiei firesti a copilului de a fi tentat de miraculos, de povesti, de fabulatie.

Descrierea - este utilizata de profesor pentru a infatisa aspecte ale realitatii inconjuratoare, trasaturile unor personaje si prezinta cadrul unde se desfasoara o actiune cu accent pe relatii, forme.
Inconvenient: descrierea presupune un inconvenient, deoarece ea presupune o observare dirijata si interpretata pe baza unei scheme de activitate dinainte stabilita.

Prelegerea scolara, este utilizata preponderent in liceu, este o inlantuire logica de rationamente prin care profesorul comunica in continut informational nou sau mai putin cunoscut.Cursul magistral este utilizat in invatamantul superior, fiind destinat comunicarii rezultatelor dintr-un anumit domeniu, prin intermediul sau se comunica problemele ramase nerezolvate, ideile controversate.

Prelegerea-dezbatere. Prelegerea se combina cu alte metode:
dezbaterea de unde si prelegerea - dezbatere, conferinta-dezbatere. Premergator dezbaterii 25 - 30 min., profesorul expune teze principale, opinii, puncte de vedere, care constituie o lege pentru desfasurarea dezbaterii;Expunerea cu exponent este tot o expunere dar se remarca prezenta celui de-al doilea cadru didactic care vine cu intrebari, observatii etc. Vorbitorul poate fi asaltat cu intrebari, ascultatorii fiind pregatiti in acest scop.

Simularea in sens metodologic si in cercetare presupune realizarea unui simulator in raport cu o categorie de obiecte sau situatii reale.
Simulatorul reprezinta un sistem tehnic, artificial astfel incat sa fie o corespondenta biunivoca intre elementele structural functionale ale acesteia si sistemul luat ca model de baza.

Scoala a fost si este nevoita sa-si diversifice modalitatile de interactiune altfel ramane o institutie greoaie si ineficienta, inadaptata unei societati in continua transformare.Metodele din stiintele educatiei s-au diversificat si s-au adaptat la atributele specificitatii populatiei scolarizate. Prin interdisciplinaritate s-au produs asimilari ale altor metode din stiintele cu care pedagogia interactioneaza, dar aceste metode au gasit solutii pertinente la problemele diferite din educatie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.