Metodele cercetarii geografice

Trimis la data: 2010-06-06 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 138
Autor: Liliana Bancu Dimensiune: 34kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Folosirea termenului de metoda in activitatea stiintifica se refera la metodologie care cuprinde totalitatea demersurilor, proceselor si mijloacelor utilizate pentru dobandirea cunoasterii obiectului de cercetat. Avand in vedere ca in activitatea stiintifica se folosesc metode de cercetare comune, geografia dispune de o parte din acestea, dar pentru anumite ramuri, ea are la baza metode specifice.Geografia este o stiinta complexa atat prin obiectul de studiu (mediul geografic sau Invelisul geografic), cat si prin metodele de investigatie folosite intra in contact cu alte domenii stiintifice. Cu unele, interferenta este mai mare (geologia, biologia, meteorologia etc.), cu altele mai mica. De la acestea foloseste diferentiat o serie de informatii generale sau specifice privind formarea, organizarea si structura unor elemente, apoi legi, reletii etc.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

La randul lui, domeniul geografic constituie unul din mediile de aplicare si verificare a unor idei din celelalte stiinte, iar rezultatele reprezinta o baza in largirea acestora.Pentru a studia caracteristicile generale ale unor fenomene sunt necesare observatii indelungate (de exemplu fluctuatiile demografice ale unei regiuni). Pentru intelegerea unor procese actuale trebuie sa cercetam cauzele ce isi au radacinile in trecut, acest lucru creand premisele anticiparii unor efecte. O descriere exhaustiva a unui spatiu geografic inseamna implicit si o dinamica a evolutiei acestuia.
Metodele folosite in cercetarea geografica se impart in trei categorii dupa specificul lor:
I.Metode generale aplicate in mai multe stiinte
Metoda dialectica - permite descifrerea corecta a relatiilor dintre partile componente ale sistemelor geografice, cat si intelegerea tuturor proceselor care se produc in geosistem. Denumirea de dialectic (a) vine din greaca si inseamna proces de rationare menit sa duca la obtinerea adevarului si a cunoasterii in legatura cu un subiect sau altul, asadar aceasta metoda ajuta cercetatorul sa inteleaga si sa aplice in mod creativ o serie de categorii filozofice si stiintifice, cum sunt cele de esenta si fenomen, continut si forma, necesitate si intamplare, cauza si efect, interdependenta, posibilitate si realitate, general si singular.

Metoda analizei. Mediul geografic reprezinta un sistem complex. Cunoasterea acestuia implica urmarirea fiecarui component, a elementelor specifice lui, a legaturilor dintre componente si elemente. Deci, disecarea intregului in parti si studierea in detaliu a lor. Aceasta va permite nu numai cunoasterea alcatuirii si structurii sistemului, dar si intelegerea modului de functionare a lui si a componentelor sale pe baza ansamblului de relatii ce se stabilesc.

De exemplu: o campie de subsidenta reprezinta un sistem ce se caracterizeaza prin anumite trasaturi ale reliefului, dinamicii apei raurilor, un anumit topoclimat si o bioceneza specifica; cunoasterea acestui sistem implica analiza fiecarui element, stabilirea relatiilor dintre elemente cu reflectare in peisaj si evolutia acestuia.Ioan Donisa (1987) arata ca descompunerea prin analiza a unui obiect se poate realiza in doua moduri: "printr-o descompunere materiala, reala sau printr-o descompunere imaginara, mentala".

Descomunerea materiala se refera la probe de sol, esantioane de roci, probe de apa etc, pe cand cea imaginara are in vedere concepte teoretice, cum ar fi decompunerea unor sisteme fizico-geografice complexe, principalul deziderat al analizei geografice ramanand descifrarea modului in care functioneaza sistemul fizico-geografic.

Simion Mehedinti (1930) militeza pentru necesitatea adoptarii unui fir conducator in analiza fenomenelor telurice, incat sa vedem "obiectele asezate, pe cat posibil dupa aceleasi principii, pe care natura le-a urmat la producerea lor". El recomanda ca toti geografii sa urmeze in cercetare si descrie un singur drum "cel impus de insasi acuzalitatea fenomenelor naturii".

Se sprijina in aceasta recomandare si pe o afirmatie a lui Kant, "ideea este arhitectonica, ea creeaza stiinta".Prin aplicarea metodei analizei fenomenelor telurice, Simion Mehedinti (1030) la toate invelisurile planetei, incepand de la atmosfera pana la biosfera recomanda ca analiza sa se faca in urmatoarea progresie: compozitia, forma si miscarile.

In urma analizei compozitiei tuturor invelisurilor planetare (atmosfera, hidrosfera, litosfera si boisfera), Simion Mehedinti (1930) ajunge la concluzia ca biosfera este "un fel de rezumat al intregii materii telurice". Si in urma analizei formelor pe care le prezinta atmosfera, hidrosfera, litosfra si biosfera, acelasi autor conchide " nu poate fi cea mai mica indoiala ca biosfera e neasemanat mai pestrita si mai bogata in forme decat litosfera si invelisurile superioare".

Relevarea progresiei dinamice a complexitatii invelisurilor planetare, pe baza analizei miscarilor, il determina pe Simion Mehedinti (1930) sa ajunga la concluzia ca "nu numai in ce priveste compozitia si forma, dar si in ce priveste miscarile, masele planetare reprezinta aspectul unei complexitati progresive de la periferia atmosferei pana la biosfera". Simion Mehedinti (1930) recomanda ca "studiul fenomenelor planetei trebuie inceput numaidecat de la atmosfera spre biosfera".

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.