Micromotoare pas cu pas

Trimis la data: 2010-09-09
Materia: Mecanica
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.63 / 10
Downloads: 8
Autor: Ingrid Stoica
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
Principiul de functionare a motoarelor pas cu pas (MPP) este cunoscut de mult timp, insa o dezvoltare deosebita a acestora a avut loc, in special, ca urmare a cerintelor de a mari precizia in sisteme de reglare automata a pozitiei unui element in cadrul unui sistem mecanic de pozitionare, cum este de exemplu:
- pozitionarea sculei aschietoare in cadrul masinilor unelte cu comanda-program ;
- actionarea echipamentelor periferice din tehnica de calcul ( imprimante matriciale, cu jet de cerneala, laser, capete citire-scriere pe suport magnetic etc);

Seminarii similare:

In cadrul sistemelor mentionate mai sus, cat si in multe altele, elementele de executie cu MPP, au proprietatea fundamentala ca transforma informatia disponibila sub forma de impulsuri electrice, direct in deplasare discontinua, incrementala.Notiunea de deplasare incrementala este atribuita, in acest caz, miscarii discontinuie a unui obiect pozitionat, realizata prin compunerea unui numar prestabilit de deplasari elementare, denumite incrementi sau pasi.

Motoarele pas cu pas, prin modul de constructie si de functionare, se incadreaza in categoria masinilor sincrone. Partea fixa a motorului este constituita din m infasurari de comanda alimentate cu impulsuri rectangulare de tensiune sau curent; rotorul este construit fie cu dinti feromagnetici lipsiti de excitatie, fie cu magneti permanenti, si este executat fara infasurari auxiliare de pornire. Particularitatea fundamentala intalnita in constructia acestor micromasini este danturarea puternica atat la stator cat si la rotor, ceea ce creeaza, la nivelul intrefierului, zone de reluctanta magnetica maxima (cand dintii din rotor coincid radial cu dintii din stator) si zone de reluctanta minima (cand dintii rotorului ocupa o pozitie intermediara intre dintii statorului).

Tensiunea sub forma de impulsuri, aplicata fazelor motorului decalate spatial intre ele, determina o concentrare a liniilor de camp magnetic in zonele de reluctanta minima si respectiv aparitia unui cuplu electromagnetic care tinde sa pozitioneze rotorul in zona mentionata. Pozitia rotorului se schimba pe masura ce fazele motorului sunt alimentate succesiv cu impulsuri de la sistemul de comanda, astfel incat miscarea de rotatie a rotorului se constituie din deplasari unghiulare elementare succesive.

Se construiesc MPP cu deplasare incrementala liniara, numite MPP liniare (MPP-L), sau motoare hibride pas cu pas asicron (MPP-AS) sau MPP de curent continu (MPP-CC).Din cele de mai sus rezulta ca MPP este un convertor electromecanic care realizeaza conversia impulsurilor de comanda aplicate fazelor motorului intr-o miscare de rotatie ce consta din deplasari unghiulare discrete, de marime egala si care reprezinta pasii motorului. Numarul pasilor efectuati trebuie sa corespunda riguros, in cazul unei functionari corecte, cu numarul impulsurilor de comanda aplicate fazelor motorului.

Majoritatea MPP functioneaza in ambele sensuri de rotatie si permit o accelerare, oprire si reversare rapida fara pierderi de pasi, daca sunt comandate cu o frecventa mai mica decat o anumita frecventa limita, specifica fiecarui caz in parte. Pentru extinderea functionarii la frecvente mai mari, fara pierderi de pasi in timpul accelerarii, este necesara o comanda prin cresterea progresiva a frecventei impulsurilor de comanda.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.