Mitropolia Ardealului dupa Andrei Saguna

Trimis la data: 2013-01-25
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: ady_mila
Dimensiune: 21kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
Nimic nu poate fi mai folositor pentru ca preotii nostrii sa inlature anume ispite, pentru ca ei sa cultive anumite indeletniciri potrivite cu demnitatea si chemarea lor, nimic nu poate fi mai priincios pentru a-i face sa inteleaga marea misiune culturala, sociala si nationala care li se impune, legatura stransa ce trebuie sa pastreze cu poporul, cultul de arta si carte cu care sunt datori, mandria la care au drept indata ce vor urma bunele traditii, decat privelistea unei vieti organizate, aproape milenare, in cursul careia Mitropolitii, Episcopii, Egumenii.

Seminarii similare:

Romanii din Transilvania, la fel ca si cei din Moldova sau Muntenia, descendentii directi ai unui popor a carui istorie incepe cu multe secole inainte de era noastra , trecand prin conditiile extrem de vitrege in care au trait vreme de aproape o mie de ani si indurand un noian nesfarsit de opresiuni din partea strainilor, au gasit in Biserica lor bastionul de aparare a fiintei noastre nationale, in toate incercarile pe care le-au avut de traversat.

In secolul al XIX-lea, romanii din Transilvania au continuat lupta pe taram social si politic, in vederea emanciparii lor nationale, de separatie a ierarhiei (ortodoxe) romanesti de cea sarbeasca, de restaurare a vechii Mitropolii Ortodoxe de aici. Reprezentatul de frunte al dezideratelor romanilor ortodocsi de atunci a fost Mitropolitul Andrei Saguna , considerat drept cel mai de seama ierarh pe care l-a avut Biserica Ortodoxa a Transilvaniei in decursul istoriei sale.

Desi niciunul din urmasii sai nu s-au putut ridica la inaltimea vredniciilor sale, totusi pe cat le-au permis imprejurarile politice, s-au straduit sa pastreze macar o parte din bogata "mostenire" saguiana. Primul sau urmas a fost Procopie Ivascovici (1873-1874), pastorind abia un an, sucedandu-i Miron Romanul (intre anii 1874 - 1898), fost calugar la Manastirea Hodos Bodrog si profesor la Arad, care s-a straduit sa apere autonomia Bisericii sale, precum si scolile "poporale orotdoxe" , indeosebi predarea disciplinelor in limba romana, luptand de nenumarate ori pentru drepturile romanilor transilvaneni.

A ramas memorabil cu pastorala sa din 10 aprilie 1896, cu ocazia implinirii a o mie de ani de la asezarea ungurilor in Campia Panonica, in care arata ca romanii nu pot partcicipa la aceasta sarbatoare, data fiind opresiunea la care erau supusi : "desi nu avem motive de a ne insufleti pentru acele festivitati, in masura in care se insufletesc altii cari sunt mai favorizati de soarte, cel putin sa ne aranjam si noi pe timpul acelora o sarbatoare proprie care sa corespunda deopotriva obligamintelor noastre bisericesti si patriotice si dorintelor comune.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.