Nafta - Extinderea spre Sud

Trimis la data: 2010-04-07 Materia: Stiinte politice Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 84
Autor: George Florea Dimensiune: 25kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
I. NAFTA - necesitate, evolutie, rol
Extinderea procesului de regionalizare la scara planetara prin aparitia unor noi grupari de cooperare si integrare economica, a determinat tarile dezvoltate din America de Nord sa se gandeasca si ele la o forma de asociere care sa le reprezinte mai bine interesele si sa le acopere de risc in relatiile cu celelalte state ale lumii, aflate si ele in astfel de raporturi.Idea crearii unei zone de liber schimb intre SUA si Canada e veche de peste 100 de ani. Cu toate acestea, cu exceptia unei perioade scurte de comert liber in secolul XIX, din 1854 pana in 1866, pana in 1988 nu au existat alte preocupari serioase cu privire la acest aspect.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

In 1989 s-a stabilit un Acord de creare a Zonei de Liber Schimb Canada - SUA, la initiativa Canadei, care s-a amplificat in iunie 1991 cu aderarea Mexicului formand NAFTA (Asociatia Nord-Americana a Comertului Liber). NAFTA este o urmare moderna si fireasca a credintei nestramutate in forta comertului si investitiilor libere, avand mai multi predecesori celebri (Autopact si FTA).

Prin acest Acord s-a urmarit crearea unei puternice aliante economice, cu un potential urias de utilizare a fortei de munca in conditii de inalta productivitate si randament si care sa determine cresterea nivelului de trai si careia sa i se alature in viitor si alte state astfel incat sa genereze efecte deosebite asupra relatiilor economice cu alte tari sau grupari regionale.Scopul initial al realizarii unei grupari de integrare a fost acela de a crea o zona de liber schimb, ca o alternativa la cea vest-europeana, pentru a contrabalansa evolutia acesteia.

Deci, initiativa de creare a NAFTA este raspunsul apararii americane in fata puterii economice atinse de Uniunea Europeana, datorita adancirii procesului de integrare.NAFTA a aparut ca o reactie de nemultumire, in special din partea SUA, fata de procesul de liberalizare comerciala promovat de GATT, ca o consecinta a efectelor intarziate si a lipsei de rezultate concrete in unele domenii (servicii, dreptul de proprietate, agricultura, investitii).

SUA, sustinator inflacarat al multilateralismului si clauzei natiunii celei mai favorizate, au ajuns la concluzia ca actiunile regionale pot oferi progrese mult mai mari comparativ cu negocierile multilaterale.

1.1. Acordul Nord - American de Comert Liber
Acordul privind formarea organizatiei internationale N.A.F.T.A. (North American Free Trade Agreement) a fost semnat la 17 decembrie 1992 intre S.U.A., Canada si Mexic. Dupa ce a fost ratificat de parlamentele celor 3 tari in noiembrie 1993, Tratatul a intrat in vigoare la 1 ianuarie 1994.

NAFTA acopera o piata de 375 milioane de consumatori si 6 trilioane de $, cu perspectiva extinderii si mai spre sudul continentului american, o suprafata de 21,3 milioane km din Alaska si Yucon pana in peninsula Yucatan.

Aceasta grupare de integrare orienteaza procesul de regionalizare pe axa Nord - Sud, respectiv tari dezvoltate - tari in curs de dezvoltare.Acest Acord este un conglomerat eterogen de state, inegale ca putere economica, potential si oferta.Inca din faza negocierilor, NAFTA s-a bazat pe indelungatele relatii comerciale dintre SUA si Canada, respectiv SUA si Mexic.

Negocierile privind incheierea Tratatului au mers in paralel si in aceeasi directie cu cele din cadrul Rundei Uruguay a GATT.Concordanta temporala dintre cele doua acorduri este simbolica si subliniaza procesul simultan al celor doua tendinte ale comertului international: regionalismul la scara zonala si multilateralismul la scara planetara.

Obiectivele acestui Acord sunt urmatoarele:Eliminarea barierelor comerciale;Promovarea conditiilor pentru concurenta loiala;Cresterea oportunitatilor investitionale si a capacitatii de export;Protejarea corespunzatoare a drepturilor de proprietate intelectuala;Stabilirea procedurilor adecvate pentru aplicarea tratamentului si solutionarea conflictelor;Stimularea cooperarii trilaterale, regionale si multilaterale.

1.2. NAFTA - Proces dinamic si contradictoriu
La aparitia sa, NAFTA a avut mai multe semnificatii:A reprezentat schimbarea politicii SUA in directia regionalizarii, in pofida vechilor ei conceptii despre multilateralitate.Este o grupare economica integrationista intre superputerea economica a lumii cu venituri pe locuitor foarte mari - SUA - si doua tari cu un potential diferit - Canada - o tara dezvoltata, dar cu un potential economic mai mic si Mexic - o tara cu economie in dezvoltare cu diferente economice majore comparativ cu celelalte doua state.

Datorita alaturarii a doua tari cu un venit pe cap de locuitor foarte ridicat uneia cu un venit substantial mai scazut, unul dintre scopuri a fost deplasarea axei de dezvoltare economica spre S.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.