Obiectul si istoricul aparitiei profesiei

Trimis la data: 2010-06-27 Materia: Resurse Umane Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Nicoleta Manole Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Ca profesie, apare la inceputul sec. XX, cu 3 premise importante:
-a aparut o diferentiere a claselor sociale bogata si saraca, care s-a accentuat;-multiplicarea si agravarea problemelor sociale: razboaie, foame, crize economice;-diminuarea functiei asistentiale a Bisericii (secularizarea a dus la descentralizare)1883 - este anul in care asociatiile de binefacere pun problema pregatirii de personal specializat
1897 - New York - prima scoala de asistenta sociala
Referate similare: Nu exista seminarii similare

In Marea Britanie, se produce apropierea dintre clasele sociale sarace si bogate, producandu-se asa-numitul settlement. Asistenta consta in cresterea si educarea copiilor, asistenta acordata tinerelor mame, asistenta juridica, asistenta medicala.Promotorii primelor case sociale vedeau reconstructia sociala ca o problema de justitie si nu ca o problema de binefacere crestina.

La inceputul secolului XX, odata cu aparitia acestei profesii, a aparut si o noua strategie asistentiala, bazata numai pe modelul medical - casework. Premisele medicale ale acestei strategii au fost 4: o igiena precara, raspandirea unor boli specifice: TBC, probleme de malnutritie, alcoolismul. Asistentul trebuie sa descopere cauzele sociale pe care medicul le poate ignora, cauze care intretin si agraveaza problema respectiva.

Asistentul social lucreaza in special cu persoane din categoriile marginale si deviante, cu grupuri de risc (adolescentii), cu indivizi aflati in criza (somerii) si trebuie sa inteleaga impactul socialului asupra dezvoltarii atitudinilor si comportamentelor lor.
Asistenta sociala cuprinde elemente de sociologie, antropologie, psihologie. Principalele metode de asistenta sociala sunt: metoda interventiei medicale (casework) si metoda interventiei.

Metoda casework pune accent pe ceea ce nu functioneaza din punct de vedere medical, abordeaza numai sub acest aspect problema, antreneaza asistentul social intr-un proces de autoanaliza a activitatilor, actiunilor. Metoda interventiei pune accentul pe ceea ce este normal si obisnuit in viata cotidiana; se pune problema raporturilor dintre relatiile de intrajutorare si mediul social.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.