Organizatii Internationale - Suport de Seminar

Trimis la data: 2010-03-05 Materia: Stiinte politice Nivel: Facultate Pagini: 93 Nota: / 10 Downloads: 31
Autor: Lazar Mihai Dimensiune: 119kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Organizatiile internationale actuale reprezinta rezultatul unui lung proces de dezvoltare, care a inceput o data cu constituirea societatii moderne, in secolul XIX. Momentul formarii primelor organizatii internationale a coincis cu cel al aparitiei acestei notiuni in interiorul societatilor industriale, la sfarsitul secolului al XIX-lea. Aceste cadre de desfasurare a relatiilor umane au incercat sa raspunda noilor necesitati ale societatii moderne, determinate de expansiunea economica, multiplicarea si diversificarea schimburilor si a cooperarii.

Cooperarea interstatala s-a manifestat la inceput in plan bilateral ca apoi sa se extinda in plan multilateral, in domenii precise si limitate, ca mai tarziu sa cuprinda intreg ansamblul domeniilor internationale, care, la randul lor, s-au diversificat..

Initial, cadrul de intrunire a statelor l-au reprezentat conferintele si congresele periodice, fara o structura organizatorica clar delimitata. Treptat aceste cadre de reuniune s-au institutionalizat in forme permanente de cooperare interstatala, prezentand o structura de organizare identica cu cea a organizatiilor actuale.


Organizatiile internationale reprezinta un ansamblu structurat de participanti, constituit pe baza unui acord, avand o functionare continua in vederea atingerii unor obiective comune, prin coordonarea resurselor si actiunilor. Din definitia data se pot deduce elementele principale ale unei organizatii.

In contextul international de dupa cel de al doilea razboi mondial ideea unificarii europene - exprimata, de altfel, in numeroase proiecte anterioare - cunoaste o noua amploare. Va trebui luata, insa, in considerare configuratia mondiala din acea perioada, dominata de cele doua mari puteri - S.U.A. si U.R.S.S. Procesul de institutionalizare a relatiilor dintre statele europene a avut ca punct de plecare discursul lui Churchill din 1946, tinut la Zurich, in care acesta propunea un proiect de creare a "Statelor Unite ale Europei".

Un prim pas in materializarea acestui proiect urma sa fie realizat prin reconcilierea franco-germana, un conflict traditional in inima Europei. Dar ideea unei aliante occidentale a trezit suspiciunea Rusiei staliniste care s-a angajat in scurt timp in ceea ce s a numit "razboiul rece". Pe acest fond s-au conturat in Est institutii de legitimare a puterii comuniste, urmarind sa asigure dominarea sovietica asupra Europei orientale, iar in Vest, institutii europene in asociere cu S.U.A, pe de o parte si institutii autonome europene, pe de alta parte.

Contextul politic international a adus astfel in prim plan, ideea realizarii unei "Europe Unite", construita pe fundamentul unui sistem articulat de valori comune statelor europene care au optat pentru o democratie de tip liberal. O serie de miscari ideologice si politice s-au declansat in Europa, sustinand adoptarea unei formule pan-europene, in spiritul ideilor promovate de Churchill.

La initiativa Comitetului International de Coordonare a Miscarilor pentru Unitate Europeana, in mai 1948 s-a organizat, la Haga, un Congres al statelor europene. Dezbaterile purtate la acest Congres au urmarit concilierea unor concepte divergente, in privinta realizarii, fie a unei Europe supranationale - idee sustinuta de Franta, - fie a unei structuri organizationale de cooperare, care sa respecte suveranitatea nationala a statelor membre, in traditia O.N.U. (Anglia).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.