Pedagogia teatrala si formarea personalitatii

Trimis la data: 2010-08-30
Materia: Pedagogie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 5.84 / 10
Downloads: 31
Autor: Georgescu Natalia
Dimensiune: 20kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
Seminar despre Pedagogia teatrala si formarea personalitatii
Pedagogia este stiinta care studiaza fenomenul educational. Ea se ocupa deci de formarea personalitatii umane in vederea integrarii ei active, creatoare in viata sociala. Pedagogia teatrala, insa, se diferentiaza, de cea clasica, printr-o caracteristica extrem de interesanta - ea nu este ˝predare si preluare (invatare in sensul direct al cuvantului), ci cercetare si descoperire, proces de autodescoperire si autocunoastere˝, asa cum o defineste pe buna dreptate domnul profesor Ion Cojar. In esenta, studiul artei actorului, se aseamana cu cresterea unui copil, pedagogia teatrala fiind o activitate anticipativa, fiind orientata, prin finalitati, spre viitor.
Seminar despre Pedagogia teatrala si formarea personalitatii
Pornind de la obiectivul final al scolii, care converge cu cel personal al viitorului actor, acela de a-l inzestra cu informatii, cunostinte si abilitati menite sa-i asigure propria metoda de lucru, putem spune ca acest proces de initiere presupune o ˝ despecializare ˝ de obisnuintele comportamentale conventionale, dobandite in familie, in societate, in scoala si de ideile preconcepute.

Formarea unui actor presupune un ˝complex nou de deprinderi specifice unei activitati de performanta spirituala si de depasire a limitelor omului comun˝, ce implica, atat o rabdare de fier, cat si o pricepere reala din partea pedagogului pentru ca viitorul actor sa inceapa sa gandeasca cu mintea lui, nu cu a profesorului, sa inteleaga exact de ce face o actiune si nu alta sau de ce spune un anumit lucru.

In nici un alt tip de pedagogie studentul nu se deprinde mai bine cu experimentul ca metoda de lucru, ajungand, astfel, sa invete, efectiv, din propriile greseli. De foarte multe ori, solutiile studentilor sunt stangace si chiar eronate, dar e de preferat ca lucrurile sa functioneze asa pentru ca asta demonstreaza ca nu sunt morti si nici nu vor deveni niste simple instrumente ce vor executa indicatiile, uneori aberante, ale celor din jur (vorbim aici de regizori, colegi de breasla si chiar profesori), ci isi vor asuma responsabilitati si riscuri, devenind astfel fiinte umane in toata plenitudinea lor.

Fiind obligati sa rezolve probleme, aici si acum, vor invata sa nu mai gandeasca in sabloane pentru a putea gasi solutiile cele mai bune, asa cum suntem obligati, de fapt, sa facem in viata reala cu toate micile dificultati si sarcini cotidiene care se ivesc. Mentalitatea capatata in liceu este, insa, de multe ori, autodistructiva, in ceea ce priveste procesul de dezvoltare a personalitatii individului.

Obisnuiti cu un raport scolastic intre ei si profesor care se traduce printr-o incredere oarba in ˝detinatorul adevarului absolut˝, au un soc cand constata ca rolul acestuia este sa descopere adevarurile fiecaruia dintre ei si nicidecum sa le imparta sau sa le ˝ predea la tabla˝; studentii inteleg, in cele din urma, ca munca de la clasa este subordonata principiului: ˝numai fiind eu insumi pot fi ceilalti posibili din mine˝.

In sprijinul acestui principiu pedagogia teatrala opereaza cu notiunea de tema. Odata asumata, tema se va transforma in problema pe care studentul trebuie sa o rezolve cu mijloace personale. Tema va functiona ca o grila mentala ce nu va permite sa treaca decat ceea ce este in concordanta cu ea, tot ce va face studentul va fi subordonat acesteia. In mintea, trupul si fiinta studentului care experimenteaza exista tema, insa felul de a o rezolva difera de la un student la altul in functie de propria personalitate si de partener.

Acest tip de lucru care dezvolta capacitatea de a gasi propriile solutii la diferite situatii si probleme, genereaza implicit si descoperirea propriilor adevaruri obiective si subiective despre lucruri. Studentul care opereaza cu termeni ca adevar, real, verosimil, etc., capata un simt al realitatii obiectiv ce-i da posibilitatea unei autoanalize corecte, in urma careia va deveni constient de propriile limite.

Astfel, exersandu-si obisnuinta de a nu ocoli problemele care apar, ci dimpotriva, de a incerca sa le rezolve cu orice pret, viitorul actor capata gust pentru descoperire personala si incredere in fortele proprii si incearca sa se autodepaseasca, in speranta perfectionarii.

Exercitiile specifice anului I de despecializare si de ˝ recuperare a celor cinci simturi, a tuturor tipurilor de memorie si imaginatie, precum si a tuturor proceselor psihice de prelucrare efectiva,˝ dezvolta nu numai individul, ci mai ales capacitatea acestuia de a lucra in echipa; prin respectarea stricta a temelor si a regulilor stabilite, el participa ca individualitate unica la unitatea unui grup, nesimtind acest lucru ca pe un atac la propria personalitate.

El descopera si intelege necesitatea asumarii organice a conceptului artei actorului: unitate in diversitate trecand peste orgoliu personal si devenind parte integranta dintr-un ˝ mecanism ˝ pe care il poate modifica, dezvolta sau completa numai prin respectarea regulilor si conventiei. Pana la urma, prin educatie se urmareste formarea unei personalitati in concordanta cu cerintele obiective ale societatii dar si ale individului.

Educatia si transformarile omului pe care le realizeaza, se afla intr-o relatie de reciprocitate, in sensul ca omul educat, actionand asupra societatii, paralel cu transformarea acesteia, se transforma pe el insusi, rezultat care se va repercuta apoi asupra societatii. ˝ Actorul este performerul operarii asupra mediului, iar arta sa consta in a face sa survina adevarul intotdeauna hic et nunc ˝, sintetizeaza foarte exact doamna profesoara Adriana Popovici.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.