Piata intreprinderii in viziunea de marketing

Trimis la data: 2010-05-08 Materia: Marketing Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 110
Autor: Raluca Stoian Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Piata reprezinta mai multe intreprinderi, care isi asigura vinzarea marfurilor sau se asociaza cu "totalitatea cumparatorilor actuali si potentiali ai unei intreprinderi". Prin prisma acestui concept se pot desprinde notiunile de: piata reala, piata potentiala, piata disponibila si piata tinta.Piata reala (efectiva) se masoara prin volumul vinzarilor efective ale marfurilor. Piata potentiala reprezinta volumul maximal posibil pe care 1-ar putea atinge vinzarile intr-o perioada determinata de timp
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Piata disponibila - cuprinde totalitatea persoanelor interesate de o anumita oferta concreta, care au acces la ea, acces conferit de puterea de cumparare si nivelul pretului practicat ( ex.: persoane dispuse sa calatoreasca in strainatate).Piata tinta - o constituie partea din piata disponibila calificata, adica acele persoane ce indeplinesc anumite caracteristici considerate importante pentru o intreprindere, careia intreprinderea se adreseaza prin activitatea sa.
Mai deosebim asa notiuni ca: piata totala, piata intreprinderii, piata produsului.

Ansamblul relatiilor dintre cerere si oferta, determinate de prezenta pe piata a tuturor producatorilor si cumparatorilor, care sunt relatii de vanzare-cumparare, alcatuiesc piata totala. Intreprinderea cu produsele ei se afla in una sau mai multe zone ale pietei totale, satisfacand o parte din cererea cumparatorilor. Aceasta zona de piata, pe care actioneaza fiecare firma, reprezinta piata intreprinderii.

Piata produsului reprezinta o sectiune a pietei totale, in care se manifesta si se realizeaza cererea si oferta pentru un anumit produs.
Piata totala reprezinta suma pietelor produselor sau suma pietelor intreprinderilor.Exista si alte categorii de piata: piata controlata (planificata), reglementata (protejata), inchisa (neagra ) etc.

Reiesind din relatiile de vinzare-cumparare si din particularitatile mecanismului de interactiune a intreprinderii si a pietei, evidentiem trei tipuri de piete de intreprinderi:a). Piata producatoare de marfuri cu destinatie industriala cuprinde totalitatea de persoane si de organizatii, ce cumpara acele marfuri si servicii, care se folosesc la producerea altor marfuri si servicii ce se vind, se dau in arenda sau se furnizeaza altor consumatori.

b). Piata prestatoare de servicii a vinzatorilor intermediari, ea reprezinta totalitatea de persoane si de organizatii, care procura marfuri pentru revinzare sau pentru a le da in arenda cu beneficiu altor cumparatori.

Piata prestatoare de servicii a vinzatorilor intermediari cuprinde toate firmele de comert en gros si firmele de comert cu amanuntul.
c). Piata distribuitoare a organizatiilor necomerciale si a intreprinderilor de stat este constituita din organizatiile guverAZnului si organele locale, ce cumpara sau arendeaza marfuri necesare pentru realizarea functiilor lor principale.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.