Piete financiare - Suport de seminarii

Trimis la data: 2010-06-19
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 140
Nota: 9.45 / 10
Downloads: 27
Autor: Alexandra PAun
Dimensiune: 234kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
Valorile mobiliare reprezinta instrumente financiare liber negociabile, transmisibile prin traditiune sau prin inscriere in cont, emise in forma materializata sau dematerializata, care confera drepturi egale pe fiecare categorie (clasa de emisiune), dand detinatorilor dreptul asupra unei fractiuni din capitalul social al emitentului (ex : actiuni) sau un drept de creanta general asupra patrimoniului emitentului si veniturilor sale viitoare (ex : obligatiuni) si sunt susceptibile de tranzactionare pe o piata reglementata de capital.

Seminarii similare:

Actiunile comune reprezinta din perspectiva emitentului instrumente de capitaluri proprii in timp ce actiunile preferentiale cu dividend prioritar si fara drept de vot, reprezinta pentru emitent mai degraba o datorie financiara (intrucat exista obligativitatea repartizarii unui dividend prioritar catre detinatorii de astfel de instrumente financiare, inaintea oricaror prelevari efectuate din beneficiile anuale distribuibile catre proprietarii de capital).

Din perspectiva investitorilor, actiunile reprezinta active financiare, intrucat pot fi definite fie sub forma instrumentelor de capitaluri proprii ale unui emitent (cazul actiunilor comune) fie reprezinta un drept contractual de a primi numerar (sub forma dividendelor, spre exemplu in cazul actiunilor preferentiale).

Sa presupunem in acest sens, faptul ca AGEA unei societati comerciala a aprobat majorarea capitalului social prin emisiunea a 1.000.000 actiuni comune, cu valoarea nominala de 0,1lei/actiune la un pret de emisiune de 0,5 lei/actiune, rezultand astfel o prima de emisiune de 0,4 lei/actiune.

Ulterior se va inregistra aportarea in numerar, avand drept consecinta stingerea creantelor in relatia cu investitorii, urmata de reluarea pe o baza sistematica si rationala a discount-ului de emisiune, pe seama cheltuielilor financiare privind amortizarea acestui discount.

Se poate constata faptul ca pentru inregistrarea contabila a operatiunii de subscriere de catre investitori in cadrul ofertei publice de vanzare obligatiuni, s-a utilizat un cont de imprumuturi din emisiuni de obligatiuni, pentru a fi reflectata astfel datoria financiara a emitentului (cont 161)

2.Investitorii (oferta de capital)
Intr-o acceptiune generala, investitorii reprezinta persoane fizice sau juridice, detinatoare a unor resurse financiare disponibile pe care intentioneaza sa le plaseze in instrumente financiare, cu scopul obtinerii unor beneficii pe termen lung sau scurt, cu asumarea unor riscuri financiare, in functie de profilul investitional.Categorii de investitori in instrumente financiare tranzactionate pe piete reglementate de capital:

1. Investitori individuali- persoane fizice
2. Investitori institutionali (calificati) -reprezinta o clasa sofisticata de investitori, care dispun de resurse financiare impresionabile, capabili sa evalueze si sa isi asume riscurile investitionale, din aceasta categorie de investitori facand parte (fara ca enumerarea sa aiba caracter exhaustiv) :

- societatile de servicii de investitii financiare (SSIF) care au dreptul de tranzactionare pe nume si in cont propriu, si au dreptul de a subscrie in baza unor angajamente ferme in cadrul unor oferte publice (de exemplu oferte publice de vanzare actiuni, derulate prin metoda plasamentului garantat) ;

- societatile de investitii financiare (SIF) : reprezinta fonduri inchise de investitii, incadrate in categoria altor organisme de plasament colectiv conform legislatiei incidente pietei de capital. Sub aspect juridic, sunt organizate sub forma unor societati comerciale pe actiuni, de tip deschis, fiind admise la cota Bursei de Valori Bucuresti din 1 noiembrie 1999 si avand drept obiect de activitatea administrarea investitiilor, adica a plasamentelor de capital efectuate in alte societati comerciale, care opereaza in diferite sectoare ale economiei nationale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.