Plasarea in distribuie - element al marketingului financiar-bancar

Trimis la data: 2010-08-26
Materia: Marketing
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 8.32 / 10
Downloads: 41
Autor: Laurentiu Stancu
Dimensiune: 45kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
Obtinerea unui avantaj, atat de partea producatorului cat si de partea consumatorului, cand acestia se intalnesc pe piata, poate fi modul de apropiere ales de catre producatori pentru a-si plasa produsele si serviciile cat mai eficient acolo unde exista cerere. Aceasta reprezinta rolul major al plasarii in distributie. Pentru a se finaliza efectiv activitatea intreprinderilor producatoare de bunuri si servicii, si pentru a se valorifica oportunitatile pietei, trebuie ca toate serviciile si produsele sa ajunga la consumatorii si utilizatorii finali, pentru a satisface nevoile pentru care au fost concepute. Mai concret, canalul de distributie reprezinta mijlocul prin care un produs sau serviciu devine disponibil si ajunge la client.

Seminarii similare:

Inainte de anii '90 politica de distributie a bancii se rezuma doar la deschiderea de noi puncte de vanzare, iar aceasta se traducea prin faptul ca prin deschiderea unei sucursale, filiale sau agentii, se atrageau instantaneu mai multi clienti pentru mai multe conturi deschise, dar aceasta s-a dovedit a fi o metoda depasita si neproductiva datorata scaderii rentabilitatii deoarece deschiderea unei agentii necesita cresterea personalului in cadrul grupului pe de-o parte, iar pe de alta parte cresterea conturilor insemna si cresterea conturilor inactive intr-o poportie mai mare.

Incepand cu anii '90 a inceput sa se reduca progresiv reteaua traditionala de agentii si sa devina evidenta diminuarea ponderii comercializarii directe prin sucursale si agentii traditionale si sa se manifeste aparitia in forta a unor noi modalitati: distribuitoarele bancare automate, ghiseele bancare automate, terminalele in punctele de vanzare, viramente automate, servicii bancare la distanta si introducerea retelelor mult mai diversificate incluzand infrastructurile bancare (incepe sa se mizeze tot mai mult pe conceptual de bancassurance care presupune distributia produselor prin intermediul institutiilor de credit).

Canalele de distributie care au castigat teren in ultimul timp, se afla si in preferintele clientilor dar si ale bancilor sunt, din punct de vedere strategic si operational, canalele de distributie fizice si electronice. In functie de acestea banca se focalizeaza pe categorii de clienti , cei ce aprecieaza comoditatea sau cei ce aprecieaza tehnologia : exemplu, servicii self- banking sau servicii oferite prin canale electronice de distributie.

Canalele clasice de distributie sunt CENTRALA, SUCURSALA, AGENTIA, PUNCTELE DE LUCRU SI GHISEELE.Sunt cele mai utilizate mijloace de distributie a produselor bancare si sunt dotate cu servicii de intampinare pentru a se crea relatia banca-client, prin posibilitatea intalnirii fata in fata a clientului cu prestatorul si ofera clientului posibilitatea de a-si forma o parere despre organizarea bancii, servicii, personal.

La nivelul acestor mijloace de distributie se formeaza si mediul de distributie care trebuie sa fie cat mai placut posibil, in ceea ce priveste aspectul fizic al agentiilor, sucursalelor, filialelor- spatial, culoarea, lumina, indicatoare, amplasare, zgomot, etc. Se mai ia in considerare si accesul usor la aceste canale de distributie. Pentru evitarea aglomeratiei si respectarea confidentialitatii clientilor, in cadrul agentiilor s-au trasat linii la 1,5 m de ghiseu.

Intre sucursala si agentie exista o diferenta de marime, sucursala fiind mai mare, dar acestea nu au independenta juridica. Singura care are independenta juridical este filiala, ea reprezentand puncte de lucru ale bancilor straine care actioneaza in Romania.
Exista mai multe tipuri de sucursale: sucursale cu servicii limitate, sucursale specializate si sucursale automate.

Sucursala cu raspundere limitata este o sucursala cu dimensiuni reduse atat din punct de vedere al persoanlului cat si a dimensiunilor si in care se efectueaza doar operatiunile de baza.

Sucursala specializata se caracterizeaza prin faptul ca serviciile oferite de catre aceasta se indreapta spre un anumit segment al clientelei. Bancile se folosesc de sucursale dedicate anumitor segmente pentru a atrage clienti. In lupta pentru cote de piata cat mai mari pe toate segmentele activitatii bancare, institutiile de credit deschid din ce in ce mai multe unitati dedicate unui anumit tip de client sau de produs.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.