Politica de aparare a Romaniei

Trimis la data: 2009-02-10 Materia: Stiinte politice Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 28
Autor: Tania Baciu Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Politica de aparare a a Romaniei nu este elaborata de catre Ministerul Apararii ci este formulata de catre Departamentul pentru Politica de Aparare si Planificare; acest departament este structura centrala a Ministerului Apararii care coordoneaza indeplinirea obligatiilor asumate si care decurg din calitatea de membru NATO si de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana, asigura aplicarea politicii de aparare si planificarea integrata a apararii, precum si coordonarea cooperarii politico-militare internationale.
Referate similare: Politica de aparare a Romaniei

Parte esentiala a politicii de securitate nationala, politica de aparare a Romaniei este menita sa asigure apararea militara a tarii noastre, prin indeplinirea urmatoarelor doua sarcini interdependente: asigurarea coeziunii proceselor si strategiilor de aparare ca baza pentru reforma militara prin stabilirea prioritatilor politice in vederea alocarii fondurilor necesare si promovarea la nivel guvernamental a obiectivelor militare; dezvoltarea cooperarii militare internationale, participarea la initiativele politico-militare multilaterale, exercitii militare si operatiuni in sprijinul pacii.

Obiectivul primordial al politicii de aparare este descurajarea oricarei incercari de agresiune impotriva Romaniei si apararea intereselor nationale fundamentale, daca este nevoie prin mijloace militare.

Planificarea apararii nationale a Romaniei, se realizeaza pe baza optiunilor si deciziilor politice si strategice ale parlamentului, presedintelui si guvernului, precum si ale celorlalte institutii publice cu atributii in domeniul securitatii si apararii nationale.

Nu vom explica in contiunuare care sunt pasii prin care se vor indeplini obiectivele mai sus mentionate si vom incerca sa vedem cat de mult de alinieaza politica de aparare a Romaniei la Politica de Aparare si Securitate Comuna. Pentru aceasta e bine pentru inceput sa stim care sunt obiectivele strategice pe care le propune Uniunea Europeana.

Acestea sunt:-"contributia la stabilitatea si buna guvernare in vecinatatea UE" ceea ce presupune extinderea in jurul Europei ai asigurarea ca statele din zonele vecine sunt bine guvernate
- edificarea "unei "ordini internationale bazate pe multilateralism eficace" ceea ce implica dezvoltarea unei societati internationale puternice, caracterizate de existenta unor institutii internationale eficiente, precum si de existenta unei ordini internationale bazate pe respectarea legilor, in primul rand a principiilor inscrise in Carta Organizatiei Natiunilor Unite.

Iar cea mai buna aparare pentru securitatea europeana este intarita de existenta unei lumi formate din tari democratice.- "un raspuns adecvat vechilor si noilor amenintari."

Dar pentru pentru ca aceasta politica comuna de aparare sa fie mai eficace este nevoie ca UE sa devina mai coerenta prin unirea eforturilor si prin asigurarea unitatii de comanda in caz de criza, o mai buna coordonare a resurselor existente etc.

In realizarea obiectivelor de aparare si securitate comuna UE nu va face abstractie de o relatie cu SUA, insa UE va trebui sa-si dezvolte relatii si cu alti actori mondiali important precum China, Rusia, India fara ca vreuna din aceste relatii sa aiba caracter exlusivist.

Pozitia Romaniei fata de Politica Externa si de Securitate Comuna
In etapele de negociere cu UE in capitolul 27referitor la Politica Externa si de Securitate Comuna se arata ca "Romania este pregatita sa accepte si sa aplice acquis-ul in domeniul Politicii Externe si de Securitate Comune (PESC) a Uniunii Europene. Structurile necesare transpunerii acesteia in practica au fost create, iar politica externa si de securitate a Romaniei se bazeaza pe aceleasi principii si are aceeasi orientare cu cea promovata de Uniunea Europeana" .

Aceasta afirmatie este sustinuta de faptul ca Romania impartaseste valorile fundamentale ale Uniunii Europene si ale statelor sale membre: democratia, statul de drept, respectul pentru drepturile si libertatile fundamentale ale omului, protectia minoritatilor si toleranta religioasa, dezvoltarea unei economii de piata si asigurarea coeziunii sociale.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.