Potentialul reliefului carstic si valorificarea turistica a acestuia

Trimis la data: 2010-06-30 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Ana Diaconu Dimensiune: 10708kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Relief carstic - termenul provine din topicul slavon kras - platoul calcaros cuprins intre golful Trieste, peninsula Istria si terminatiile vestice ale Alpilor Iulieni; termenul este denumit de italieni Carso iar de germani Karst. Termenul deriva din cuvantul pre-indo-european kar (piatra), ceea ce a dus in limba celta la sensul de "desert, camp de piatra" .
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Jovan Cvijic - elaboreaza in anul 1893 prima sinteza asupra carstului din Iugoslavia "Das Karstphanomen" lucrare care pune bazele stiintei numite carstologie.Calcarele biogene - rezultate ale mecanismelor mixte, chimice si biologice; iau nastere prin precipitare chimica, precipitare impusa de vietutoare.

Algele iau o cantitate de CO2 din apa ceea ce determina o instabilitate a concentratiei de CO2 in solutie ceea ce va conduce la precipitarea CaCO3. Alga Halimeda determina precipitarea a circa 12 g/an, in timp ce alga Chara determina precipitarea a circa 1 m de calcar in 10.000 ani.

Se presupune ca cea mai mare parte a depozitelor de calcare sunt create prin aceasta cale. In plus plantele produc amoniac - NH4Cl - care intra in combinatie cu CO2 si cu apa si produce carbonat de amoniu - (NH4)2CO3. Procesul presupune saracirea apei in CO2 si precipitarea CaCO3.

Calcarele organogene - iau nastere prin depunerea scheletului calcaros al organismelor marine, dupa moartea acestora (ex. scoici, cochilii, corali, foraminifere, carapacele de crustacei inferiori, moluste, etc.). Astfel, prin constructii organice iau nastere unele dintre cele mai frumoase forme din oceane - atolii, recifii.

Calcarele anorganice - sunt un produs al dezechilibrului pur chimic al concentratiei sarurilor din apa marina. Mecanismele prin care iau nastere sunt:
-precipitarea CaCO3 pe litoral in conditiile unui climat cald si uscat;
-prin precipitarea CaCO3 datorita variatiei apei in continutul de CO2, variatie impusa de modificarea temperaturii sau a agitatiei mecanice a apei marii in timpul furtunilor;
-tufurile calcaroase care iau nastere la baza unui abrupt calcaros in punctul de iesire a apei din masivul de calcar.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.