Prezentarea sistemelor expert de marketing

Trimis la data: 2009-12-29 Materia: Marketing Nivel: Facultate Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Ana Boldescu Dimensiune: 62kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Diversificarea informaticii a facut ca aceste instrumente sa ia astazi forma sistemelor inteligente de diagnoza, analiza si de asistare a deciziilor de marketing. O prima familie de sisteme inteligente se bazeaza pe o reprezentare analitica a cunostintelor. Ele se exprima sub forma unuia sau mai multor modele matematice unde parametrii sunt specificati statistic. Sistemele interactive de asistare a deciziilor (SIAD dupa cum mai sunt cunoscute) ilustreaza aceasta conceptie.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

O a doua familie de sisteme inteligente se bazeaza pe reprezentarea euristica a cunostintelor. Sistemele expert de marketing ilustraza aceasta abordare. Ele integreaza datele existente si judecatile subiective intr-un rationament simbolic si numeric in vederea rezolvarii unui ansamblu de probleme interdependente.

Sistemele inteligente de asistare a deciziei apar in prezent ca mijloace de crestere a eficientei activitatilor economice. Sistemele expert ar putea inlocui circa 60% din activitatile de asistenta in servicii de marketing.

Dupa Waterman (1986) cunostintele unui sistem expert se pot dobandi in doua moduri: metoda observationala: prin analiza lucrarilor de specialitate, exemplelor si a studiilor de caz. Metoda intuitiva: in care deciziile se iau pe baza analizei expertilor care furnizeaza un set de reguli euristice.

Metoda analizei ierarhice urmareste rezolvarea problemelor complexe in 3 etape:
- identificarea problemei;
- analiza problemei;
- sinteza.

Identificarea problemei consta in stabilirea obiectului cercetarii respective. Analiza consta in descompunerea problemei pentru stabilirea dimensiunilor elementare ce caracterizeaza fenomenul studiat. Descompunerea ierarhica consta in reprezentarea problemei sub forma unei structuri arborescente inversate unde radacina este fie scopul ce trebuie atins, fie problema ce trebuie rezolvata.

Ponderarea parametrilor: Analiza problemei a permis reprezentarea sub forma unei structuri arborescente ierarhizate. Criteriile situate pe acelasi nivel ierarhic au importante diferite. Sinteza se va face calculand pentru fiecare solutie posibila identificata un punctaj global proportional cu capacitatea de rezolvare a problemei considerate.

In procesul de reducere a realitatii la cateva elemente fundamentale este necesara testarea capacitatii modelului de a reprezenta corect problema pentru care a fost creat. Aceasta verificare are loc la doua nivele:
- validarea modelului privind definirea structurii lui;
- estimarea riscului aplicarii modelului.

Primul aspect se refera la calculele de coerenta care insotesc fiecare scara de ponderare definita. Al doilea aspect include analiza de sensibilitate (masurarea riscului) .Dezvoltarea unui sistem expert implica parcurgerea unui proces de structurare a expertizei care se doreste a fi modelata.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.