Principalele tendinte ale perfectionarii si modernizarii actuale a strategiilor de predare - invatare

Trimis la data: 2010-03-18
Materia: Pedagogie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 49
Autor: Nicula Mirel
Dimensiune: 16kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
Metoda = o cale eficienta de organizare si conducere a invatarii, un mod comun de a proceda care reuneste intr-un tot familiar eforturile profesorului si ale elevilor sai (I. Cerghit)Metodologia procesului de invatamant = cuprinde totalitatea metodelor si procedeelor de predare - invatare.Procedeu = este un detaliu, o particularizare sau o componenta a unei metode.Strategie de predare invatare = este expresia unitatii organice a metodelor, procedeelor, mijloacelor de invatamant si a modurilor de organizare a invatarii.

Seminarii similare:

Problematizarea consta in crearea unei stari conflictuale intre cunostintele noi - structurile vechi; sesizarea particularului -nevoia de generalizare; conceptia veche -ipoteza noua; cunostintele teoretice -cele practice; intre comportamente analizate in contexte diferite.
Se disting cateva momente in punerea si rezolvarea de catre elevi a situatiei problema: perceperea situatiei problema, studierea aprofundata si restructurarea datelor ei; cautarea solutiilor posibile; luarea deciziei, verificarea solutiei.

Problematizarea are importante valente formativ - educative: stimuleaza dezvoltarea gandirii independente, productive, stimuleaza formarea schemelor operatorii ale gandirii divergente, pune in valoarea aptitudinile elevilor, le dezvolta motivatia intrinseca a invatarii.
Brainstormingul este cea mai utilizata metoda de stimulare a creativitatii prin intermediul microgrupului. Aceasta metoda a fost initiata de catre Alex F. Osborn si urmarea , in viziunea autorului, cresterea eficientei sedintelor de afaceri.

Ea poate fi definita ca o modalitate de stimulare a activitatii creierului astfel incat, intr-un timp scurt, sa se obtina , de la un grup mic de indivizi, un numar mare de idei noi si valoroase, de a formula si rezolva diferite probleme in mod creativ.Metoda demonstratiei poate fi definita ca metoda de predare - invatare, in cadrul careia mesajul de transmis catre elev se cuprinde intr-un obiect concret, actiune concreta sau substitutele lor.Metoda observarii consta in urmarirea sistematica de catre elev a obiectelor si fenomenelor ce constituie continutul invatarii, in scopul surprinderii insusirilor semnificative ale acestora.

Lucrul cu manualul este metoda de invatamant bazata pe citirea din manual si explicarea, in clasa, sub indrumarea stricta a educatorului.
Exercitiul reprezinta executarea repetata si constienta a unei actiuni in vederea insusirii practice a unui model dat de actiune sau a imbunatatirii unei performante.Instruirea programata este o metoda multifunctionala, cuprinzand o inlantuire de algoritmi, dar si de probleme de rezolvat, prezentate preponderent in forma verbala, dar si cu includerea unor aspecte intuitive.

Metoda cazului reprezinta confruntarea elevului cu o situatie reala de viata, prin a carei observare, intelegere, interpretare, urmeaza sa realizeze un progres in cunoastere.Algoritmizarea este definita ca metoda de predare - invatare constand din utilizarea si valorificarea algoritmilor.Modelarea didactica este denumirea metodei de predare - insusire in cadrul careia mesajul ce urmeaza transmis este cuprins intr-un model. Modelul reprezinta o reproducere simplificate a unui original, in asa fel incat sa fie pus in evidenta elementul care intereseaza la un moment dat.

Jocul de rol consta in punerea elevilor in diferite roluri sociale in vederea formarii unor abilitati, competente, atitudini, convingeri, comportamente.Jocul didactic presupune valorificarea modalitatilor de joc in atingerea unor obiective instructiv - educative. Specificul sau este dat de faptul ca prin intermediul elementelor ludice, se ating cu mai mare eficienta obiectivele instructiv -educative.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.