Problemele Globale ale Omenirii

Trimis la data: 2010-05-31 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 333
Autor: Adrian Topescu Dimensiune: 12103kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Problemele economice sunt de diverse volume si pot fi solutionate la nivel de intreprindere, de state nationale si la nivel interstatal. Sunt insa probleme ce reflecta pe fiecare agent economic in parte, cit si in economia mondiala, adica sunt general valabile pentru toti, aceste probleme sunt globale.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

In virtutea capacitatilor lor voluminoase, a caracterului indelungat si a gradului de interactiune, rezolvarea lor cere eforturi colosale, mijloace banesti inestimabile, ceea ce inseamna ca aceste probleme nu pot fi solutionate de un stat sau un grup de state, ele pot fi solutionate numai la nivel global, prin colaborarea interstatala, si anume colaborarea economica.

Omenirea se confrunta cu o serie de probleme grave care nu pot fi ignorate si care necesita solutii viabile si rapide. Dintre aceste probleme globale amintim:
- explozia demografica din tarile Sudului;
- probabilitatea unor schimbari si perturbari profunde ale climei planetei;

- precaritatea sigurantei alimentare globale;
- dubiile privind disponibilitatile de energie;
- conflictele militare si problema dezarmarii - pacii;
- saracia si subdezvoltarea, problema datoriei externe;
- problemele mediului (probleme ecologice, amenintarea distrugerii nucleare, etc.).

La aparitia si actualizarea problemelor globale au contribuit esential:cresterea brusca a comsumului de resurse naturale,influienta antropogena negativa asupra mediului natural,inrautatirea conditiilor ecologice de viata ale oamenilor,decalajul in crestere dintre nivelul de dezvoltare social-economica a tarilor lumii;crearea armei de nimicire in masa care pune in pericol insasi existenta civilizatiei umane.

Manifestarea pe scara globala , care depaseste hotarele unui stat sau ale unui grup de state;acuitatea manifestarii ;caracterul complex (toate problemele sunt strins legate reciproc);esenta gineral umana ,care le face intelese si actuale pentru toate statele si popoarele;
posibilitatea de a fi solutionate doar prin eforturile intregii comunitati mondiale, ale tuturor tarilor si poparelor;

In literatura de specialitate , este mentionat ca decalajele dintre state exista de mult timp. In ciuda progresului tehnico-stiintific inregistrat de omenire , decalajele dintre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare au tendinta in cele mai multe cazuri sa se aprofundeze.

Subdezvoltarea economica si dimensiunile ei cantitative si calitative:
- nivel de trai si de viata scazut, concretizat in saracie absoluta;
- stare precara de sanatate a populatiei;
- grad redus de asigurare a educatiei, a serviciilor sociale in general;
- limitarea libertatilor individuale si colective;
- neputinta populatiei de a-si decide si controla propriul destin.

Dezvoltarea agriculturii in corelatie cu promovarea unor politici de industrializare a produselor agricole;promovarea in intreaga economie nationala a progresului tehnico-stiintific, a investitiilor si inovatiilor;formarea cadrelor calificate si inalt specializate in concordanta cu nevoile economiei si cu tendintele de perspectiva din stiinta si tehnica;formarea capitalului si realizarea de investitii.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.