Proiect de lectie

Trimis la data: 2010-07-23 Materia: Pedagogie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Marilena Ene Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dezvoltarea capacitatii de a promova o gestiune eficienta a resurselor individuale.OBIECTIVE DE REFERINTA:Sa aiba o reprezentare corecta despre resursa bani.Sa aiba o atitudine realista in privinta propriilor nevoi si a mijloacelor de statisfacere.OBIECTIVE OPERATIONALE:Sa faca diferenta intre nevoile reale vs. Nevoi induse, nevoi materiale vs. Nevoi sociale.
Sa descrie relatia dintre nevoi si mijloace de satisfacere a acestora.
Sa constientizeze consumul de nevoi si pretul consumului.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Captarea atentiei: se pune in discutie conceptul de "nevoie". Se cere elevilor sa-l defineasca raportandu-se la componenta economica a vietii de familie. Se adreseaza urmatoarele intrebari: Ce nevoi se pot enumera, la o prima incercare, pentru o familie? Ce nevoi au parintii si se pot traduce in bani? (De exemplu: plata intretinerii locuintei, plata impozitelor si a taxelor catre stat, transport la si de la locul de munca, cheltuieli cu produsele alimentare, cheltuieli cu necesitatile de imbracaminte, incaltaminte, produse pentru igiena personala, cheltuieli cu unele necesitati de informare si divertisment- ziare, reviste, abonamente TV si radio, cheltuieli cu cresterea si intretinerea copiilor etc.) ; se prezinta tabelul nevoilor stabilit de Maslow.

Anuntarea temei : astazi la ora de Decizie vom vorbi despre nevoile voastre de bani si stilul de viata al familiei, la sfarsitul lectiei o sa stiti sa descrieti relatia dintre nevoi si mijloace de satisfacere a acestora si veti constientiza necesitatea consumul de nevoi si pretul consumului.Desfasurarea lectiei: Se explica elevilor ca aceste nevoi corespund unor necesitati minime, care decurg din stilul de viata al familiei. Exista familii care cheltuiesc strict la limita resurselor de care dispun- salarii, de exemplu, dar si familii care cheltuiesc peste aceste limite, trebuind sa faca adevarate jonglerii, de la un salariu la altul, ca sa poata rezista presiunilor economice ale vietii.

Se pune in discutia clasei, cazul unei familii cu doi copii, in care necesarul de nevoi este asigurat doar de un singur salariu, celalalalt parinte fiind somer? Care credeti voi ca este prioritatea nevoilor de satisfacut intr-un astfel de caz?Elevii sunt invitati sa relateze cateva descrieri din memorie asupra unor momente din copilarie, in care elevii de azi au vrut sa obtina cate ceva iar parintii le-au explicat ca nu este posibil, pentru ca nu le ajung banii raspunzand la cateva intrebari:.

Cat de jenant a fost momentul pentru parinti, cata dezamagire au trait copii de atunci? Cum explicati azi reactiile de atunci ale parintilor dar si modul in care si-au exprimat atunci imposibilitatea de a le satisface nevoile?In continuare elevii sunt inviati sa expuna, pe trei coloane, un raport succint despre nevoile lor din ultima perioada si posibilitatea pe care au avut-o ca aceste nevoi sa le fie satisfacute (evident, de catre parinti), in primele doua coloane, iar in cea de-a treia, motivele pentru care acestia, parintii, nu au putut sau nu au vrut sa le indeplineasca.

Dupa ce elevii au completat se initiaza o discutie despre motivele invocate de parinti atunci cand isi refuza copiii si li se sugereaza ca aceasta discutie sa ramana in limitele componentei economice. Se evita alunecarea in alte directii, stiluri autoritare, stiluri econoame, stiluri culpabilizante, stiluri didactice.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.