Proiect de tehnologie didactica

Trimis la data: 2010-09-29 Materia: Pedagogie Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 31
Autor: Marlen Noclea Dimensiune: 138kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Pitagora, matematician si filozof grec, a studiat cu Anaximandru, a calatorit si s-a instruit in Egipt si Chaldeea, s-a stabilit in Cretona unde a infiintat o scoala filozofica ce reunea peste 300 de pitagorieni, unde a instituit o disiplina severa de viata si de munca, emblema lor era pentagonul stelat. Din studiul numerelor, pitagorienii au conceput numerele figurative, numerele perfecte, numerele amiabile, au definit numere pare si impare, au studiat media aritmetica, geometrica si armonica, au descoperit irationalitatea - utilizand teorema ce-i poarta numele, cunosteau cele cinci poliedre regulate, tabla inmultirii, sistemul zecimal.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

In astronomie, ideea ca Pamantul se invarte in jurul unui "foc central" apare pentru prima data in cadrul scolii pitagoriene. Pitagora nu a lasat nimic scris, de aceea este greu de delimitat conceptiile si contributiile stiintifice si filozofice de ale discipolilor sai, mai ales ca prima descriere a operei si a scolii sale a fost intocmita cu 13 decenii mai tarziu.

Cu toate ca poate ar fi fost mai corect ca alaturi de teorema catetei, si a inaltimii sa se numeasca eventual teorema ipotenuzei, Pitagora a ramas cunoscut in mod special datorita teoremei sale, desi a fost descoperita cu mult inaintea lui Pitagora si se presupune ca doar a extins-o la triunghiuri dreptunghice ale caror laturi sunt exprimate prin orice numar pozitiv (initial erau numai numere naturale).Se spune ca pitagorienii au interzis divulgarea marii teoreme, deoarece intr-un patrat ducea la relatia , o adevarata erezie pentru cei ce nu acceptau decat numere rationale pentru descrierea fenomenelor naturii, deci si a geometriei.

Vechii constructori egipteni foloseau pentru constructia unghiului drept o funie cu 12 noduri echidistante, legata sub forma de inel si fixata cu 3 tarusi si obtineau un triunghi dreptunghic cu laturile de (3; 4; 5), utilizand astfel reciproca teoremei lui Pitagora.
De altfel, teorema aceasta face parte din categoria teoremelor la care s-au inregistrat in decursul timpului recordul demonstratiilor (se presupune intre 350 - 500 de demonstratii).
"La inceput a fost numarul"

Anexa 2
Curiozitati - Pitagora
A descoperit tabla inmultirii, a studiat numerele pare si numerele impare, numerele prime si numerele compuse, numerele prime denumind numere liniare (o dimensiune), numerele compuse care se scriau ca produs de doi factori numere plane, iar numerele compuse din trei factori spatiale.

Numere prietene sau amiabile au foat numite acele numere la care suma divizorilor unui numar este egala cu suma divizorilor celuilalt numar. Pitagorienii au gasit perechea 220 si 284.
Cu ajutorul calculatorului electronic intr-o universitate din S.U.A. au fost cercetate toate numerele pana la milion. In rezultat s-a obtinut 42 de perechi de numere prietene: (220;284) (1184;1210) (2620;2924) (5020; 5564) (6232;6368) Exista si perechi de numere prietene impare: cum ar fi (12285; 14 595), (67095;87633).

Magia numerelor I-a fascinat pe adeptii lui Pitagora. Ei au considerat ca efectuarea calculelor este un lucru nedemn, insemnand indeletniciri zilnice ale oamenilor de rand, in schimb s+au ocupat foarte mult de proprietatile numerelor. Considerau ca numerele impare sunt nemuritoare, deoarece nu se impart la 2, numarul 7 este numar medical si este decisiv pentru bolnavii contagiosi si cei operati; ca 8 (octava) semnifica dragostea, prietenia, chibzuinta, gandirea.

Universul este analogat cu numarul 10, iar 10 reprezinta perfectiunea. Pentru a demonstra ca 10 este perfectiunea si ca exprima universul, Pythagoras avea sa adauge celor noua cercuri (planete cunoscute atunci) (cer, Soarele, Luna, Pamant, Mercur, Venus, Martie, Jupiter si Saturn) cel al zecelea - al Anti-Pamantului (o inventie arbitrara). Deasemenea cunosteau ca Pamantul are forma sferica.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.