Razboaielele secolului XX

Trimis la data: 2013-05-20 Materia: Istorie Nivel: Liceu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: taniushyk Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
A fost un secol al disputelor intre oameni. Cauzele fiind variate imperialism, nationalism, religie ,confruntarea intre teorii cum ar fi intre comunis, Nazism. , razboaie civile. Sec 20 a inceput cu razboiul ruso-japonez 1904-1905, cand japonica si Rusia au dus un razboi pentru influenta in China de nord, Japonia ataca prin surprindere Rusia , Rusia pierde si japonica cistiga influenta. In o 100 au urmat razboaiele balcanice care au fost niste razboaie de impartire a fostului imperiu ottoman si a posesiunilor turce -europene. (1912,1913) in primul razboi statele balcanice , Serbia, Bulgaria,Grecia, mune ngeru.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Incearca sasi largeasca teritriile pe seama fostului stapan Turcia, in al doilea razboi fostii aliati duc lupte intre ei pentru impartirea teritoriilor castigate. Bulgaria ataca grecia, muntenegru si Serbia, dorind mai mult teritoriu pe seama fostilor aliati. Turcia participa si ea in razboi impotriva bulgariei, la fel si Romania. Balcanii erau considerati butoiul cu pulbere al europei. Aceste state tind private ca noi posesiuni teritoriale a imperiilor rusi si austroungar, aceste doua imperii fiind in disputa.

La inceputul sec 20 se formeaza doua aliante, antanta 1907 si tripla alianta 1882. Aceste aliante vor duce la o intrecee intre ele pentru atragere de aliati. In 1914 incepe primul razboi modial cand austroungaria ataca Serbia motivul fiind asasinarea printului mstenitor austriac , de catre un terrorist sarb. Rusia va spriji Serbia si va declara razboi austro ungar, apoi Germania va declara razboi serbiei si rusiei, la randul lor franta si anglia vor declara razoi germaniei si austroungariei.

In timpul razboiului puterile centrale tripla alianta si atanta isi vor atrage ca aliati Bulgaria si turcia, Antanta- Romania, Italia , jaonia etc. In timpul razbiului pentru prima data se va folosi tancul , avionul, submarinul , gazelle chimic. Antanta va cistiga razboiul. Vor urma razboaie civile(albi si rosii) mai ales in rusia ,. Dupa primul razboi mondial vor disparea 4 imperii, german , austroungar, rus, ottoman. Sistemul de la versaille a fost o pac eintre invingatorii si invinsii in pirmul razboi mondial.

Acets system nu va duce la pacea modniala. Ci va naste noi tendinte de largire teritoriala expansionism si razboaie intre state;e lumii, statele invinse Germania , ungaria, Bulgaria, vor cauta s stearga nedreptatea sistemului de la versaille. De partea lor vor fi si unele statele invingatoare, Italia si japonia. Vor aparea noi teorii ca comunismul, fascistul, care se vor infrunta in cel deal doilea razboi mondial. Germania in fruntge cy Hitler va deveni o super putere va obtine un sir de victorii . in polonia, danemarca, norvegia, frata, mai apoi va ataca URSS avind ca aliati Finlanda, Ungaria, Bulgaria, Romania, Italia. In extremul orient un aliat al Germaniei va fi japonica.

Atacand URSS Germania va intilni un dusman care va fi ajutat mult. De generalii iarna frig, ger. Si de alitatii occidentali SUA, si Marea britanie care vor ajuta cu armament si produse alimentare dar is deskiderea celui deal doilea fond. In Sciliea si Normadia. Germania aducand razboiu pe 2 fronturi va pierde razboiul. Dupa cel deal doilea razboi mondial posesiunile coloniale ale imperiului vor incepe o miscare de obtinere a independentei.

Franta va duce un razboi(Africa-indochina ) cu fostile colonii pentur mentinearea imperiului colonial. Dupa cel deal doilea razboi mondial lumea se va separa in doua etape. Capitalist in frunte cu SUA si socialist in frunte cu URSS. . Aceste tabere nu vor duce razboaie direct intre ele. Ci in statele din lumea a treia. (intervetie America in Vietnam, invazia sovietica afganistan.).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.