Recenzie - Liberalismul intre succese si iluzii

Trimis la data: 2010-06-12 Materia: Romana Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 21
Autor: Iulia Dumitriu Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Adrian-Paul Iliescu, nascut la 17 aprilie 1953 in Bucuresti, a studiat filosofia intre 1972 - 1976, si a obtinut titlul de doctor (cu o teza de filosofia limbajului) in 1983.Din 1990 preda la Facultatea de Filosofie a Universitatii Bucuresti; a fost Senior Visiting Fellow la mai multe universitati sau institute din Occident: St John's College, Universitatea din Cambridge; Facultatea de Filosofie de la Universitatea din Bielefeld (Bursier al Fundatiei Alexander von Humboldt); Institutul pentru stiintele omului din Viena s.a. A conferentiat la universitati din Anglia, Germania, Austria, Franta, Belgia, Ungaria. A fost, de asemenea, Fellow al Colegiului Noua Europa din Bucuresti.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Promovand un adevarat cult al libertatii, urmarind sa faca din libertate o valoare suprema si fiind - in epoca moderna si contemporana - cel mai consecvent aparator al libertatilor individuale ale omului, liberalismul plaseaza aceste chestiuni, in cadrul filosofiei politice, in randul acelor teorii si idei, putine la numar, inconstestabile si asupra carora se realizeaza consensul tuturor partilor.

In ciuda complexitatii si a diversitatii sale, politica liberala in toate domeniile poate fi descrisa ca una de promovare a libertatii individuale, de liberalizare, adica de reducere a constrangerilor. Nu intamplator numele acestei politici si directii de gandire economico-sociala evoca termenul -liber-, libertatea este scopul sau major, valoarea care garanteaza si da sens tuturor celorlalte valori, iar liberalizarea este axa sa principala de actiune.

"Liberalismul. Intre succese si iluzii" este cartea care demonteaza ideologia liberala in incercarea de definitivare a semnificatiei ei, trecand in revista principalele preocupari ale politicii duse de liberali, marile teme ale gandirii liberale si cele mai importante principii pe care s-au cladit initiativele partidelor si grupurilor care au promovat liberalismul. Prezentand aceste elemente specifice, autorul realizeaza o caracterizare cuprinzatoare a liberalismului si pune in lumina succesele incontestabile obtinute in epoca moderna de politica liberala.

Alaturi de explicatii asupra audientei de care s-a bucurat acest curent politic, formulate pe baza scopurilor, ideilor si devizelor sale, de evidentierea realizarilor practice la care a ajuns el si, in cele din urma, a meritelor liberalismului in modelarea lumii occidentale moderne si post-moderne, volumul atrage atentia asupra precaritatii unora dintre pledoariile liberale radicale, in lumina carora marile probleme ale comunitatilor umane moderne - asigurarea dezvoltarii economice, dispersarea puterii politice si realizarea justitiei sociale - isi afla o rezolvare exclusiv pe baza functionarii mecanismelor economice ale pietei libere si a interventiei minimale a statului, a dreptatii pur procedurale si a maximizarii libertatii individuale.

In primul capitol ,,Liberalismul si succesele sale" sunt prezentate cele mai importante realizari ale acestuia, printre care se enumera: libertatea, individualismul, proprietatea, statul, piata libera, egalitatea, dreptatea, asistenta si protectia sociala, si toleranta.

Liberalismul a promovat un adevarat cult al libertatii, a tinut sa faca din aceasta o valoare suprema si a fost in epoca moderna si contemporana, cel mai conservator aparator al libertatilor individuale ale omului.In ciuda complexitatii si a diversitatii sale, politica liberala in toate domeniile poate fi descrisa ca una de promovare a libertatii individuale, de liberalizare, adica de reducere a constrangerilor.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.