Regimul Antonescian

Trimis la data: 2010-09-28 Materia: Istorie Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 23
Autor: Irina Dalcea Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cedarile teritoriale din vara aului 1940 au marcat falimentul total al regimului carlist. Actiunile de protest impotriva Dictatului de la Viena au devenit manifestari contra regelui Carol al II-lea, considerat principalul vinovat pentru impasul in care ajunsese Romania.In aceste conditii, la 4 septembrie 1940, Suveranul il cheama pe generalul Ion Antonescu pentru formarea unui nou guvern.La 5 septembrie 1940, generalul Ion Antonescu este "investit cu depline puteri pentru conducerea statului roman". Constitutia din 1938 este abrogata; Camera si Senatul-dizolvate. Regele ramane, formal, Capul ostirii si pastreaza unele prerogative( ex: dreptul de a bate moneda, de a conferi decoratii, de a gratia, amnistia si reduce pedepsele).
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Cu sprijinil unor adjutanti regali si comandanti militari, beneficiind si de concursul ministrului Germaniei la Bucuresti, Wilhem Fabricius, Antonescu i-a cerul lui Carol sa abdice.La 6 septembrie 1940, regele abdica.Foloseste o formula evaziva, spunand ca trece "grelele sarcini ale domniei " Marelui Voievod de Alba Iulia, care devine rege, sub numele de Mihai I. Noul suveran il reinvesteste ca prim-ministru pe generalul Antonescu si ii sporeste prerogativele. La 9 septembrie, Ion Antonescu primeste titlul oficial de "Conducator al Statului"; el detine si puterea legislativa si pe cea executiva; emite decrete-legi, fara a avea nevoie de promulgarea regelui; numeste si revoca ministrii si functionarii statului; incheia conventii internationale.

Incercarea lui Antonescu de a colabora cu conducatorii PNL si PNT a esuat, caci partidele istorice au refuzat sa se asocieze unui regim autoritar. In consecinta la 14 septembrie 1940 se constituie un guvern al dictaturii legionare, in care Ion Antonescu detinea presedintia Consiliului de Ministri, iar Horia Sima- conducatorul legionarilor- vicepresedintia.In aceeasi zi, Romania este proclamata stat "national-legionar".

Dictatura legionara a promovat o politica antidemocratica, de teroare, lichidand ultimele drepturi si libertati democratice. S-au creat detasamente speciale ale politiei legionare. In octombrie 1940 pe langa marile intreprinderi s-au numit comisari de romanizare ce cautau sa controleze sistemul economic urban al tarii. Prefectii de judete au fost numiti dintre aderentii la Legiune, la fel ca si majoritatea primarilor.

Aceasta perioada a fost marcata si de numeroase jafuri si crime, masacre, exproprieri fortate, rafuieli sangeroase cu fosti adversari politici, sustinatori ai guvernarii carliste.Pe de alta parte, Ion Antonescu lupta si el pentru controlul exclusiv al puterii politice. El s-a straduit permanent sa slabeasca pozitia monarhiei, pe care a dorit sa si-o subordoneze pentru a o manevra mai usor. In acest sens i-a impus regelui sa-si petreaca mai mult timp la resedinta de la Sinaia, a intreprins anchete asupra fostilor demnitari ai lui Carol al II-lea si a averii lor, unora le-a fixat domiciliu obligatoriu.

Masacrele infaptuite de legionari in noaptea de 26/27 noiembrie 1940, cand au asasinat la inchisoarea Jilava 64 de foste personalitati politice si fosti comandanti militari, asasinarea lui Virgil Madgearu, membru al PNT, economist de mare valoare si a savantului istoric Nicolae Iorga l-au determinat pe generalul Ion Antonescu sa se disocieze treptat de legionari, eliminandu-i in cele din urma total de la putere.

Dupa reprimarea rebeliuni legionare din 21-23 ianuarie 1941, prin Inaltul decret regal nr.314 din 14 februarie 1941, Statul National Legionar este desfiintat. Astfel, Antonescu devine singurul stapan al scenei politice romanesti. Se formeaza un guvern de tehnicieni si militari, dar fara nici o participare a legionarilor. Figura secundara a noii echipe ministeriale a fost profesorul Mihai Antonescu, devenit vicepresedinte al Consiliului de Ministri.In cabinetul constituit la 27 ianuarie 1941, Antonescu si-a rezervat posturi-cheie, iar in privinta orientarii noului guvern, a declarat tot atunci ca Romania ramanea alaturi de Axa.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.