Regulamentul Roma II

Trimis la data: 2010-07-29
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: Liliana Suciu
Dimensiune: 50kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
La 10 iulie 2007, Parlamentul European a adoptat Regulamentul Roma II, referitor la conflictele de legi in materie extra-contractuala. Publicat in Jurnalul Oficial la 31 iulie 2007, noul Regulament se va aplica, in toate statele membre cu exceptia Danemarcei , faptelor ilicite care vor surveni dupa expirarea unui termen de 18 luni de la adoptarea sa (11 ianuarie 2009). Regulamentul are un caracter general, este obligatoriu in toate elementele sale si direct aplicabil in Statele membre, fara a fi nevoie de transpunere in legislatiile nationale. Curtea europeana de Justitie este competenta pentru interpretarea lui, in conditiile stabilite de art. 68 din Tratatul CE, iar un recurs preliminar nu va putea fi formulat decat de un tribunal dintr-un stat membru ale carui hotarari nu mai pot face obiectul unei cai de atac.

Seminarii similare:

Caracter universal.
-Regulamentul instaureaza reguli de conflict ce vor constitui in materie un drept comun al statelor membre, inlocuind regulile de conflict anterior existente ;
-aplicarea Regulamentului nu va depinde de desemnarea sau nu de catre regulile sale de conflict a legii unui stat membru, respectiv a legii unui stat tert, ci doar de sesizarea de catre parti a unui judecator dintr-un stat membru.

Aceasta situatie a generat destul de multe polemici, in doctrina fiind contestat in special faptul ca noul text (avand o aplicare universala) nu si-ar putea gasi o baza juridica adecvata in articolul 65 din Tratat : acest articol recunoaste competenta institutiilor comunitare pentru "favorizarea compatibilitatii regulilor aplicabile in statele membre in materie de conflicte de legi si competenta" numai " ... in masura in care acest lucru este necesar pentru buna functionare a pietei interne", iar aplicarea regulamentului in situatiile extra-comunitare nu ar putea fi justificata prin acest din urma motiv.

Aplicarea Regulamentului in litigii internationale. Potrivit articolului 1 alineatul 1, Regulamentul se aplica tuturor situatiilor care implica un conflict de legi (sau, potrivit explicatiei oferita de Comisie in proiectul de Regulament, situatiilor care prezinta unul sau mai multe elemente de legatura cu alte sisteme juridice decat cel al forului).

necontractuale decurgand dintr-un fapt ilicit (delict sau cvasi-delict) sau dintr-un fapt care, potrivit terminologiei clasice, nepreluata insa de autorii Regulamentului, reprezinta un cvasi-contract. Cu privire la prima categorie, suntem in prezenta unei notiuni autonome de "obligatii necontractuale", iar in absenta altor precizari in Regulament, pentru interpretarea acesteia punctul de plecare ar trebui sa fie definitia oferita de Curtea de justitie sintagmei "materia delictuala": aceasta ar cuprinde "orice cerere prin care se urmareste stabilirea raspunderii paratului si care nu poate fi inclusa in cadrul materiei contractuale, in sensul articolului 5Ass1".

Regulamentul alege sa isi limiteze aplicarea cu privire la acele obligatii extra-contractuale care tin de materia civila si comerciala. Regulile de conflict ce vor fi descrise in continuare nu se aplica problemelor care apar in domeniul fiscal, vamal si administrativ, si nici raspunderii statului pentru actiunile si omisiunile comise cu ocazia exercitarii puterii publice ("acta iure imperii"). conform explicatiilor oferite in considerentul 9 din Preambul, litigiile generate de acta iure imperii sunt considerate ca incluzand actiunile formulate impotriva oficialilor care actioneaza in numele si pe seama statului si raspunderea pentru actele emise de autoritatile publice, inclusiv raspunderea persoanelor numite in functii de demnitate publica ; toate aceste chestiuni sunt in afara domeniului de aplicare al Regulamentului si vor ramane guvernate de dispozitiile legii 105/1992.

De asemenea, Regulamentul enumera in articolul 1 o serie de excluderi din domeniul sau de aplicare. Acestea pot fi impartite in doua grupe:
-pe de o parte, cele care in urma calificarii se integreaza mai bine in alte categorii juridice (obligatii extra-contractuale decurgand din relatiile de familie si cele asimilate acestora , din dreptul societatilor comerciale , din trust-uri, din instrumente negociabile ),
-si pe de alta parte cele care, desi incluse fara dubiu in cadrul raspunderii extra-contractuale, necesita totusi un regim particular.

Acestei ultime categorii ii apartin obligatiile extra-contractuale decurgand dintr-un prejudiciu nuclear (excludere justificata pe baza faptului ca acestea presupun un sistem special de indemnizare care implica participarea statelor si fac obiectul unor conventii internationale) si cele care decurg din atingeri aduse vietii private si personalitatii (justificarea acestei excluderi rezida in faptul ca problema este deosebit de delicata si statele membre nu au reusit sa se puna de acord asupra elementului de localizare cel mai pertinent, ).
-O alta excludere vizeaza chestiunile ce tin de proba si procedura, sub rezerva aspectelor legate de validitatea formala si sarcina probei, la care se refera articolele 21 si 22.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.